Wpisy z tagiem: estragon

środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

piątek, 11 marca 2016

            Moi stali czytelnicy wiedzą, że uwielbiam zupy kremy. Ostatnio tak się przyzwyczaiłam, że w tygodniu muszę mieć jakąś zupę na obiad, bo kiedyś bywało inaczej. Różne przeważnie gotuję, ale zwykle są to pożywne zupy. Taką zupę krem, to najlepiej jest zjeść przed pierwszym danem albo na kolację. W gazetce  "Gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na krem z pora i ciecierzycy. Od razu postanowiłam go wypróbować i oczywiście trochę pozmieniać składniki, ale nie dużo :). Zupa jest smaczna i ma ciekawy smak. Zasmakowała nam i kiedyś ją jeszcze ugotuję oraz znając mnie coś jeszcze w niej zmienię. Polecam!

 

Krem z pora i ciecierzycy.

KREM Z PORA I CIECIERZYCY.

          Składniki:

  • 2 pory
  • ciecierzyca z puszki
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1-2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 50 g śmietany kremówki
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu

          Sposób przyrządzania:

            Pory oczyścić, opłukać i odciąć zielone części oraz pokroić w talarki. Czosnek obrać i drobno posiekać. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić pokrojone pory i smażyć, aż się zeszklą. Potem wrzucić pokrojony czosnek i smażyć przez kilka sekund. Pory z czosnkiem zalać bulionem, dodać odsączoną ciecierzycę z puszki i gotować około 30 minut. Po czym zupę zmiksować blenderem na krem. Doprawić solą, pieprzem i posypać suszonym estragonem oraz wlać śmietanę kremówkę. Podawać z grzankami, groszkiem ptysiowym lub ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Krem z pora i ciecierzycy.

wtorek, 17 listopada 2015

          W takie zimne i pochmurne dni najlepiej zjeść coś rozgrzewającego, ale i pożywnego. Kapuśniak to danie, które najlepiej ogrzeje i doda sił organizmowi. Mój kapuśniak zrobiłam z kapusty włoskiej oraz z wkładką mięsną - podsmażaną kiełbasą i schabem. Równie dobrze nadaje się do niego schab pieczony. Zupa jest bardzo pyszna i sycąca. Trzymajcie się cieplutko i nie dajcie się pogodzie :-).

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

KAPUŚNIAK Z WŁOSKIEJ KAPUSTY Z KIEŁBASĄ I SCHABEM.

          Składniki:

  • 500 g kapusty włoskiej
  • 2 duże marchewki
  • 350 g schabu bez kości
  • 450 g ziemniaków
  • 250 g kiełbasy
  • kilka ziaren pieprzu czarnego
  • 2 liście laurowe
  • 1 cebula
  • około 1300 ml bulionu
  • 1 1/2 łyżeczki majeranku
  • szczypta estragonu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • pieprz ziołowy
  • pieprz cayenne
  • olej

          Sposób przyrządzania:

            Schab, pokroić na mniejsze plastry, rozbić delikatnie tłuczkiem i przyprawić solą, pieprzem ziołowym, odstawić. Kiełbasę pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Przesmażyć na małej ilości oleju. Na tej samej patelni dobrze podsmażyć kiełbasę i schab, odstawić. Z kapusty usunąć zniszczone liście, wyciąć głąb i poszatkować na nieduże kawałki. Marchewki obrać i pokroić w krążki. Ziemniaki obrać i pokroić w niedużą kostkę. Kapustę, marchewkę i podsmażoną cebulę włożyć do dużego garnka, zalać bulionem, dołożyć ziarenka czarnego pieprzu oraz liście laurowe i gotować na małym ogniu. Po około 10 minutach dołożyć pokrojone ziemniaki i podsmażoną kiełbasę wraz ze schabem i gotować jeszcze około 40 minut. Na końcu zupę doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem czarnym oraz posypać majerankiem i estragonem.

Smacznego !!!

 

Kapuśniak z włoskiej kapusty z kiełbasą i schabem.

piątek, 18 września 2015

            Zauważyłam, że u mnie na blogu królują zupy - kremy. Cóż nic na to nie poradzę, po prostu kocham je :-). I oto kolejna propozycja. Krem z pieczonej papryki smakuje bosko, jest aksamitny i intensywny w smaku. Zupa jest prosta do wykonania, najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale jak się ją przykryje folią aluminiową albo włoży do foliowej torebki, to już pójdzie jak z płatka. Bardzo dobrym pomysłem było wrzucenie jabłka do zupy, stała się ona bardziej delikatna, choć z pazurem poprzez dodanie pieprzu cayenne. Zupę można podać z pieczonymi grzankami, świeżym pieczywem czy groszkiem ptysiowym. Nie dodałam już do niej estragonu i jogurtu greckiego (choć w tej wersji smakuje też pysznie), ponieważ podałam ją z moimi tartaletkami z serem ricotta, cheddar i suszonymi pomidorami. Ta zupa to jeden z moich faworytów na zbliżającą się jesień. W tym okresie można ją często robić kiedy papryka jest najtańsza i najlepsza. Zdecydowanie mogę ją Wam polecić, ze względu na walory smakowe i kremową konsystencję. Zapraszam i życzę przyjemnego piątku!

 

Zupa - krem z pieczonej papryki.

ZUPA - KREM Z PIECZONEJ PAPRYKI.

          Składniki:

  • 5 - 6 mięsistych papryk czerwonych
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 jabłko
  • około 600 ml bulionu
  • estragon
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Paprykę przekroić na pół i oczyścić z gniazd nasiennych. Opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Piekarnik nagrzać do temperatury 200º C. Paprykę ułożyć przecięciem do dołu na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia, dorzucić też czosnek. Piec 30 - 40 minut, po 20 minutach wyciągnąć czosnek i go obrać. Kiedy papryka będzie już gotowa wyciągnąć ją z piekarnika, przykryć folią aluminiową na 20 minut, aż lekko przestygnie i obrać ze skórki. Włożyć obraną paprykę do garnka, wrzucić czosnek i obrane jabłko oraz zalać bulionem. Doprawić pieprzem czarnym i cayenne. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Zestawić z ognia, zmiksować blenderem, posypać estragonem, w razie potrzeby doprawić przyprawami i jeszcze chwilę pogotować. Zupę podawać z pieczonymi grzankami i jogurtem greckim lub czystą z mini tartami z ciasta francuskiego. 

Smacznego !!!

 

Zupa - krem z pieczonej papryki.

Tagi: estragon
09:57, madeline82 , Zupy
Link Komentarze (4) »
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet