Wpisy z tagiem: płatki migdałowe
czwartek, 22 października 2015
Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.
DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI. Składniki 2 porcje:
Sposób przyrządzania: Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. Smacznego !!!
piątek, 31 lipca 2015
Trochę mnie nie było, ale już wracam. Miałam wolne i kilka dni spędziłam u rodziców. Tym razem ktoś inny przyrządzał dla mnie smaczne dania. Czas wracać do rzeczywistości i znów pichcić pyszne smakołyki. Bardzo lubię czerwone, soczyste czereśnie. Deserom z ich dodatkiem nie sposób się oprzeć. Na weekend polecam Wam upiec boski migdałowiec z serkiem kremowym i czereśniami. Spód ciasta jest miękki i delikatny o smaku migdałowym. Krem jest z bitej śmietany i kremowego serka kanapkowego, delikatnie słony, co doskonale komponuje się ze słodkim spodem i wyrazistymi w smaku czereśniami. Ciasto jest mojego pomysłu i wiem, że będę je nieraz jeszcze powtarzać. Bardzo byłam zaskoczona jego smakiem i cieszę się, że udało mi się zrobić takie przepyszne ciasto.
MIGDAŁOWIEC Z SERKIEM KREMOWYM I CZEREŚNIAMI. Składniki: Ciasto:
Krem:
Ponadto:
Sposób przyrządzania: Płatki migdałowe zmielić. Masło, cukier i szczyptę soli utrzeć mikserem na kremową masę. Kolejno dodawać jajka, cały czas ucierając. Mąkę pszenną wymieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia, dodawać do masy jajecznej na przemian z mlekiem i zmielonymi migdałami. Na końcu wlać łyżkę amaretto. Ciasto przełożyć do formy (około 36x24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 25 - 30 minut. Wyjąć i ostudzić. Czereśnie umyć, oberwać szypułki, przepołowić i usunąć pestki. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem i bitą śmietaną w proszku, dodać serek kremowy i amaretto. Całość dobrze zmiksować. Krem rozsmarować na cieście. Na wierzchu rozłożyć czereśnie. Owoce można oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !!!
środa, 24 czerwca 2015
Sezon truskawkowy w pełni, więc korzystam z tych czerwonych i słodkich owoców, ile się da :-). Upichciłam wspaniałą roladę Rafaello z truskawkami. Krem to połączenie bitej śmietany z białą czekoladą i wiórkami kokosowymi oraz amaretto. Pomyślałam, że do tego kremu mogą pasować truskawki i nie pomyliłam się. Rolada smakuje cudownie, jest lekka, nie za słodka, a do tego rozpływa się w ustach, pycha... Spróbujcie i Wy zrobić taką pyszną roladę.
ROLADA RAFAELLO Z TRUSKAWKAMI. Składniki: Biszkopt:
Krem:
Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka, cały czas ubijając. Mąkę i proszek do pieczenia połączyć i przesiać do masy jajecznej, wszystko delikatnie wymieszać łopatką. Dużą blachę do pieczenia (z piekarnika - 30 x 40 cm) wyłożyć papierem do pieczenia i rozsmarować na niej ciasto. Piec około 10 minut w temperaturze 200ºC. Po wyjęciu z piekarnika, przełożyć roladę na czystą ściereczkę, zdjąć papier i za pomocą ściereczki zwinąć ciasto w rulon. Zostawić ją w tej ściereczce do ostygnięcia (można kilka razy roladę rozwinąć, aby nie przywarła do ręcznika, albo wysypać ręcznik cukrem pudrem). Białą czekoladę rozpuścić na parze i ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać śnieżkę. Do rozpuszczonej białej czekolady dodawać partiami bitą śmietanę oraz amaretto i powoli wymieszać. Na końcu dodać wiórki kokosowe. Truskawki umyć, osuszyć, odszypułkować i pokroić na mniejsze kawałki (część zostawić do dekoracji). Roladę delikatnie rozwinąć, rozłożyć na niej część kremu i truskawki, ponownie zwinąć. Udekorować pozostałą częścią kremu, truskawkami i płatkami migdałowymi. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Ciasto najlepiej zjeść dość szybko, bo krem nasiąknie sokiem z truskawek. Smacznego !!!
poniedziałek, 19 stycznia 2015
W sobotę 17 stycznia byłam u Sylwii i upiekłyśmy dwa ciasta: babkę makową na białkach i roladę orzechową. Dawno razem nic nie pichciłyśmy, zawsze jedna z nas miała jakieś sprawy do załatwienia. Dziewczyny bawiły się w kuchni i rozmawiały o sprawach codziennych, a faceci grali w ping ponga, hehe. Babka makowa wyszła pyszna i wilgotna za sprawa tartych jabłek. Polana jest polewą marcepanową i z gorzkiej czekolady. Ciasto na zdjęciu jest niskie, ponieważ piekłyśmy je z 1,5 porcji w dwóch keksówkach. Przepis na babkę znalazła Sylwia i wzięła z tego bloga. W tym poście podam tylko przepis na babkę, bo roladę orzechową muszę zmodyfikować. Rolada jest za mało orzechowa i trochę sucha. Ale na pewno znajdzie się na blogu :-).
BABKA MAKOWA Z POLEWĄ MARCEPANOWĄ. Składniki: Ciasto:
Polewa marcepanowa:
Polewa czekoladowa:
Sposób przyrządzania: Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i makiem. Dodać do masy białkowej i delikatnie wymieszać. Pod koniec dodać olej lub chłodne rozpuszczone masło, migdały, utarte na grubych oczkach jabłko oraz amaretto i jeszcze raz wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać do formy (28 x 11 cm) wyłożonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Piec w temperaturze 180ºC przez około 50 minut. Po tym czasie ostudzić i wyciągnąć z formy. Przygotować polewy. Składniki polewy marcepanowej podgrzewać na małym ogniu do czasu aż zgęstnieje. Jeszcze ciepłą polać babkę. Gorzką czekoladę, wodę i masło rozpuścić w kąpieli wodnej. Od razu polać ciasto. Można babkę także posypać płatkami migdałowymi. Smacznego !!!
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |