Wpisy z tagiem: suszona żurawina

sobota, 26 listopada 2016

            Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami. Szczerze i gorąco polecam!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI.

          Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g daktyli

          Sposób przyrządzania:

            Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

poniedziałek, 07 marca 2016

            Trochę mnie nie było, nie miałam nawet czasu zajrzeć na ulubione blogi, na swoją stronę na fejsie ani opublikować posta. Sporo też pracowałam i to spowodowało moją nieobecność, ale też w tygodniu nie mam kiedy zrobić dobrego zdjęcia. Jakiś czas temu upiekłam ciasto czekoladowo-buraczane z dodatkiem żurawiny. To moje pierwsze ciasto tego typu. Powiem szczerze, że mi nawet  bardzo smakowało. Buraczki są prawie nie wyczuwalne, za ich sprawą ciasto jest wilgotne i unikatowe w smaku. Do tego ciasta dodaje się surowe buraczki, choć widziałam przepisy przeważnie z gotowanymi albo pieczonymi. Przepis wzięłam z książeczki "Czekolada" Edith Bailey, zmieniając kilka składników. Polecam!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

CIASTO CZEKOLADOWO-BURACZANE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 225 g mąki tortowej
  • 30 g kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 3 duże jajka, lekko roztrzepane
  • 200 g brązowego cukru
  • 120 ml kwaśnej śmietany
  • 90 ml oleju 
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 300 g startych surowych buraczków

Polewa:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 100 ml śmietany 30%
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

          Sposób przyrządzania:

            Suszoną żurawinę zalać gorącą wodą na kilka minut, po czy osączyć. Utrzeć na gładką masę jajka z brązowym cukrem, kwaśną śmietaną, ekstraktem waniliowym i olejem. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia, kakao i sodą oczyszczoną. Do masy jajecznej powoli wsypywać przesianą mieszankę mąki miksując na małych obrotach miksera. Na końcu dodać, cały czas mieszając obranych, surowych i startych na grubych oczkach buraków oraz żurawinę oprószoną mąką. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 24 cm, posmarowanej masłem i dnem wyłożonym papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez 1 godzinę, aż wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Zostawić w formie przez 20 minut, następnie wyłożyć na kratkę i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Gorzką czekoladę, śmietanę kremówkę 30% i ekstrakt waniliowy rozpuścić w kąpieli wodnej. Mieszać od czasu do czasu, aż powstanie gładka masa, wystudzić. Udekorować nią ciasto.

Smacznego !!!

 

Ciasto czekoladowo-buraczane.

czwartek, 07 stycznia 2016

            Przepis na ananasa w galaretce z białego wina wypatrzyłam w gazetce "101 przepisów" zatytułowanej "Słodkości na święta". Bardzo mnie zaintrygował i postanowiłam go zrobić. Troszkę go zmodyfikowałam i wyszło pyszne połączenie smaków. To jest ten deser, którym miałam Was powitać w Nowym Roku. Galaretka jest nie za słodka z wyczuwalną nutą białego wina. Proponuję ją podawać w mniejszych pucharkach, bo może trochę  "uderzyć do głowy". Jedno wiem na pewno, taki deser może być świetny na Sylwestra lub karnawał. Serdecznie zachęcam wypróbować.

 

Krążki ananasa w galaretce z białego wina.

KRĄŻKI ANANASA W GALARETCE Z BIAŁEGO WINA.

          Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 1 puszka ananasów w zalewie (w krążkach)
  • 250 ml białego wytrawnego wina
  • 60 g cukru
  • 1/2 cytryny + otarta skórka
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • duża garść suszonej żurawiny

          Sposób przyrządzania:

           Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody, lekko przestudzić. Ananasy osączyć z zalewy, zachowując syrop. Do garnka wlać białe wytrawne wino i wsypać cukier. Podgrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, zetrzeć skórkę i wycisnąć sok. Dodać do wina wraz z zalewą z ananasów, suszoną żurawiną oraz skórką z cytryny. Chwilę gotować i dodać żelatynę. Krążki ananasa ułożyć w pucharkach, zalać galaretką i schłodzić w lodówce przez kilka godzin.

Smacznego !!!

 

Krążki ananasa w galaretce z białego wina.

poniedziałek, 23 listopada 2015

            Jakiś czas temu znalazłam fajny przepis ze starej gazetki "Sól i Pieprz" na roladki drobiowe. Były one nadziane suszoną żurawiną i jabłkami. Postanowiłam wypróbować przepis i powiem Wam, że one smakują wspaniale. Wyszły soczyste z wyczuwalną nutą słodyczy i wina białego. W przepisie sos był zrobiony z bulionu, wina czerwonego wytrawnego i soku jabłkowego. Zagęszczony był jasnym zagęstnikiem do sosów. Ja zrobiłam go trochę inaczej. Zamiast wina czerwonego dałam białe i do sosu dodałam pokrojone jabłko i suszoną żurawinę. A zagęściłam go delikatnie mąką i śmietaną. Sos jest bardzo ciekawy w smaku, lekko kwaśny i bardzo mi smakował. Takie roladki świetnie nadają się na uroczystości rodzinne. Warto je zrobić na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Zapraszam do skorzystania z przepisu. Pozdrawiam.

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

ROLADKI DROBIOWE Z ŻURAWINĄ I JABŁKAMI.

           Składniki:

  • 4 filety z piersi z kurczaka
  • 1 jabłko
  • 4 łyżki suszonej żurawiny
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 150 ml białego wytrawnego wina
  • 150 mi zimnego soku jabłkowego
  • 100 ml bulionu drobiowego lub warzywnego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka umyć i osuszyć. W każdym filecie wyciąć nożem kieszonkę. Oprószyć solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Jabłko umyć, obrać ze skórki, usunąć gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę. Wymieszać z żurawiną i sokiem z cytryny. Każdą pierś nadziać przygotowanym nadzieniem (resztę zostawić do sosu) i spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać oliwę z oliwek i podsmażyć roladki około 5 minut z każdej strony. Następnie przełożyć na blachę i piec około 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. W tym czasie w tej samej patelni, co piekły się roladki przygotować sos. Wlać wino, bulion, sok jabłkowy, pozostałe nadzienie i chwilę gotować. Delikatnie zagęścić mąką i śmietaną, dobrze doprawić pieprzem i solą. Sos wylać na roladki po około 10 minutach od czasu pieczenia. Podawać z pieczonymi ziemniakami lub kluskami.

Smacznego !!!

 

Roladki drobiowe z żurawiną i jabłkami.

czwartek, 22 października 2015

            Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI.

          Składniki 2 porcje:

  • 3 gruszki
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. 

Smacznego !!!

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet