Wpisy z tagiem: oliwki czarne

środa, 28 października 2015

            Zauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze do niej wrócę nie raz i upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam.

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania
  • 135 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • gruba morska lub alpejska sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (płaskiej)
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek
  • suszony rozmaryn

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dolać ciepłą wodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw.

Smacznego !!!

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

poniedziałek, 17 sierpnia 2015

          Zakupiłam kilka gazetek z przepisami kulinarnymi i znalazłam dużo ciekawych inspiracji. W jednej z gazetek przeczytałam o crostini. Poszperałam trochę w internecie i zrobiłam swoją wersję tych pysznych grzanek. Crostini to włoskie kanapeczki. Są bardzo smaczne i robi się je z pieczywa pszennego np, bagietki, ciabatty, delikatnie posmarowanego oliwą z oliwek lub olejem. Podobne są do bruschetty, ale ją przygotowuje się z chleba pieczonego na zakwasie. Są niewielkie i idealnie nadają się na przyjęcia jako przekąska albo na szybkie śniadanie. Można je podać z różnymi dodatkami - to już zależy od naszej fantazji kulinarnej. 

 

Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami.

CROSTINI Z CUKINIĄ, OLIWKAMI I POMIDORAMI.

          Składniki na około 15 -18 sztuk:

  • 1 mała pszenna bagietka
  • 1 duży pomidor
  • 1 mała cukinia
  • 1 mała cebula czerwona
  • 7 - 8 oliwek czarnych
  • kilka łyżek oliwy z oliwek
  • kilka liści bazylii + do dekoracji
  • sól 
  • pieprz
  • 1 ząbek czosnku

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę czerwoną obrać, pokroić w drobną kostkę i zeszklić na patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek, po czym odłożyć i ostudzić. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na plastry grubości 1 cm. Patelnię ponownie rozgrzać, ułożyć krążki cukinii i podgrzewać przez kilka minut z każdej strony, aż się zrumienią i zmiękną. Plastry cukinii ostudzić i pociąć w drobną kostkę. Pomidor sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić w drobną kostkę. Oliwki osączyć z zalewy i pokroić w cienkie krążki. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodać 1 łyżkę oliwy i posiekaną bazylię. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać i odstawić. Bagietkę pokroić na kromki o grubości około 1 cm. Resztę oliwy wymieszać z czosnkiem, przeciśniętym przez praskę i posmarować kromki z obu stron za pomocą pędzelka. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC i podpiec kromki przez 8 - 10 minut, do lekkiego zrumienienia. Można tez kromki zrobić na grillu. Grzanki lekko przestudzić i rozłożyć na nich farsz. Udekorować listkami bazylii.

Smacznego !!!

 

Crostini z cukinią, oliwkami i pomidorami.

Warzywa psiankowate 2015

środa, 10 czerwca 2015

               Mini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim to świetna przekąska na imprezy, a także danie na kolację czy śniadanie. Piecze się je szybko, bo są na gotowym cieście francuskim, dodaje tylko dodatki i do pieca :-). Sery śródziemnomorskie były zanurzone w solance, więc postanowiłam nie dodawać więcej soli, bo one zapewniły słoność tartom. Można je podać z sosem czosnkowym lub pomidorowym, albo bez, to już zależy od Waszych upodobań. Polecam Wam ten przepis wypróbować, szczególnie, że jest prosty, szybki i nie wymaga dużego wysiłku.

 

Mini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim. MINI TARTY Z POMIDORKAMI, KURCZAKIEM, OLIWKAMI I SEREM ŚRÓDZIEMNOMORSKIM.

           Składniki:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • około 150 g piersi z kurczaka
  • 100 g sera Arla Apetina (60 g Basil & Oregano i 40 g Red peppers & Chilli)
  • 6 - 7 sztuk pomidorków daktylowych lub koktajlowych albo cherry
  • około 10 sztuk oliwek czarnych
  • przyprawa do kurczaka
  • zioła prowansalskie

           Sposób przyrządzania:

             Piersi z kurczaka pokroić w małą kostkę, przyprawić przyprawą do kurczaka i podsmażyć na patelni na małej ilości oleju. Ciasto francuskie rozłożyć na stolnicy, pokroić na 8 części, założyć lekko na brzegach. Sery śródziemnomorskie zmieszać ze sobą i pokruszyć na mini tarty. Oliwki i pomidorki pokroić w talarki i ułożyć wraz z podsmażonymi piersiami z kurczaka na mini tartach oraz posypać ziołami prowansalskimi. Piec około 20 - 25 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210ºC. 

Smacznego !!!

 

Mini tarty z pomidorkami, kurczakiem, oliwkami i serem śródziemnomorskim.

 

30 minut z Apetiną

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet