Wpisy z tagiem: natka pietruszki
poniedziałek, 28 listopada 2016
Bardzo lubię pierogi, ale nie za bardzo chce mi się je lepić :D. Taki leniuszek ze mnie haha. Bardzo dużo przy nich roboty. Ale wzięłam się za siebie i postanowiłam trochę je polepić. Ciasto z początku jest lekko oporne do rozwałkowania, ale później, to już idzie jak z płatka. Farsz zrobiłam z mielonego mięsa z indyka, dodałam cebulę szalotkę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Całość bardzo dobrze przyprawiłam. Bo bardzo lubimy jak dania są bardzo wyraźne w smaku. Wiecie, że te pierogi robiłam już dwa razy w ciągu tygodnia! Część zamroziłam, będzie na szybki obiad :). Powiem Wam, że te pierogi mnie zachwyciły, są rewelacyjne w smaku. Pierogi po ugotowaniu są miękkie, widelec nie ma oporu, żeby się przebić przez ciasto. Na pewno ponownie je zrobię! Pierogi na zdjęciu robiłam za pomocą foremki :D. Polecam!
PIEROGI Z MIĘSEM Z INDYKA I PAPRYKĄ. Składniki około 45 sztuk: Ciasto:
Farsz:
Dodatkowo:
Sposób przyrządzania: Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w małą kosteczkę. Cebulę obrać i posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić cebulę, zeszklić, dodać paprykę i chwilę przesmażyć. Następnie dodać mięso mielone z indyka, całość smażyć przez kilka minut. Na końcu dobrze przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne. Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto. Cienko rozwałkować. Szklanką wykrawać krążki, na każdy kłaść porcję farszu, dokładnie zlepić brzegi. W dużym rondlu zagotować wodę, posolić. Partiami wkładać pierogi na wrzątek. Zagotować i od wypłynięcia gotować na małym ogniu około 20 minut. Pierogi odcedzić wyłożyć na płaskie talerze. Dymkę wraz ze szczypiorkiem poszatkować. Masło rozgrzać na patelni, dodać dymkę i lekko podsmażyć, zestawić z ognia i dołożyć posiekaną natkę pietruszki. Polać pierogi Smacznego !!!
czwartek, 25 sierpnia 2016
Drugim daniem gotowym, które chciałam kreatywnie wykorzystać był gulasz wyraźnie przyprawiony. Nie robiłam dużych modyfikacji, bo w tej formie mi smakował. Ale, żeby nie było, aż tak nudno, to podałam ten gulasz w gniazdkach z ciasta francuskiego. Całość posypałam posiekaną natką pietruszki. Powiem Wam szczerze, że najadłam się do syta takimi gniazdkami. Wbrew pozorom ciasto francuskie z dodatkami jest nawet sycące. Danie wypróbowałam w ramach zabawy kulinarnej na szybkie i sprytne gotowanie z firmą Pamapol. Polecam serdecznie!
GNIAZDKA Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z GULASZEM. Składniki na 8 sztuk:
Sposób przyrządzania: Schłodzone ciasto francuskie rozwinąć i wyciąć okrągłą foremką koła o średnicy około 8 - 9 cm. W połowie kółek zrobić mniejsze kółko, tak aby powstały pierścienie. Pełne koła ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posmarować roztrzepanym jajkiem rozmieszanym z odrobiną wody. Przykryć kołami z otworami, lekko docisnąć palcami, by dobrze się skleiły i wierzch ponownie posmarować jajkiem. Wstawić blachę do lodówki, a w tym czasie rozgrzać piekarnik do temperatury 200ºC. Blachę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec gniazdka około 15 - 20 minut na zloty kolor. W tym czasie gulasz ze słoika przełożyć do garnka i powoli rozgrzewać. Po upieczeniu gniazdek, trzeba lekko docisnąć "kominek", aby zrobić miejsce na gulasz. Ciepłe gniazdka napełnić rozgrzanym gulaszem i posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać od razu po przygotowaniu. Smacznego !!!
czwartek, 12 listopada 2015
W wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.
GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ. Składniki na 2 - 3 porcje: Kluski:
Sos pomidorowy:
Sposób przyrządzania: Cebulę szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na drobno. Cukinią umyć i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niewielkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, cukinię i paprykę. Potem dodać posiekany czosnek, chwilkę przesmażyć i dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Całość dusić na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Ser biały przetrzeć przez sito. Mąkę, biały ser, ricottę, jajka włożyć do dużej miski i zagniatać ciasto dłońmi przez około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek, jak na kopytka). Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałki szerokości około 1,5 cm i spłaszczać je. Wałki pokroić na kawałki o długości około 2 cm, ułożyć na posypanym mąką blacie, aby się nie posklejały i zrobić wzorek widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, dobrze ją osolić. Kluski wrzucić do wrzątku, mieszać i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gotować około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski polać sosem pomidorowym. Smacznego !!! Tutaj podaję link do Gnocchi na białym winie, jeśli ktoś byłby zainteresowany :-).
czwartek, 15 października 2015
Dzisiaj zajadałam się takim pysznym gulaszem z indyka. Zrobiłam go z pomidorami i marchewką, Smakował wyśmienicie za sprawą ziół: suszonego tymianku i oregano oraz świeżej natki pietruszki. Pikanterii dodawał mu pieprz cayenne, który świetnie rozgrzewa. To prosty pomysł na połączenie delikatnego mięsa, soczystych warzyw i wonnych ziół. A efekt jest niezwykły! Polecam Wam serdecznie i pozdrawiam!
GULASZ Z INDYKA Z POMIDORAMI I MARCHEWKĄ. Składniki na 3 - 4 porcje:
Sposób przyrządzania: Mięso opłukać, wytrzeć do sucha, pokroić w grubszą kostkę, przyprawić lekko solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz suszonymi ziołami: tymiankiem i oregano. Odstawić na pół godziny do lodówki. Marchewki obrać, opłukać, pokroić w małą kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w kostkę (ja użyłam pomidorów krojonych z puszki). Cebulę obrać, posiekać i zeszklić na oliwie. Dodać marchewki, smażyć razem przez kilka minut. Potem dołożyć przyprawione mięso i podsmażyć na złoty kolor. Podlać bulionem i dusić pod przykryciem 10 minut. Następnie dodać przecier pomidorowy i czosnek przeciśnięty przez praskę. Ponownie doprawić do smaku. Dusić jeszcze 20 minut. Pod koniec duszenia dołożyć pokrojone pomidory z puszki lub świeże i jeszcze chwilę pogotować. Gulasz skropić cytryną i posypać posiekaną natką pietruszki. Danie podawać z ryżem. Smacznego !!!
piątek, 05 czerwca 2015
Kremowa i ostra zupa z kukurydzy. Z racji tego, że zupa jest lekko słodka, postanowiłam dodać do niej ser typu śródziemnomorskiego Arla Apetina "Red peppers & chilli". I to podkręciło smak zupy, dodało jej nutki ostrości. Dobry pomysłem było także dodanie pomidorów suszonych z zalewy. Zupa była pyszna i szybko zniknęła z talerzy. Polecam...
KREMOWA ZUPA KUKURYDZIANA Z SUSZONYMI POMIDORAMI I SEREM SAŁATKOWYM. Składniki na 3-4 porcje:
Sposób przyrządzania: Por i ziemniaki pokroić na bardzo drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać pokrojone por i ziemniaki, podsmażyć około 2 minuty, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i jeszcze chwilę przesmażyć. Przełożyć do garnka i zalać bulionem, gotować około 25 minut. Kukurydzę odsączyć z zalewy i dodać do zupy po około 10 minutach. Kiedy zupa będzie się gotować przygotować grzanki, pokroić chleb w kostkę i podsmażyć na patelni na rumiano. Pomidory z zalewy odsączyć i pokroić w kostkę. Kiedy zupa będzie gotowa, zestawić z ognia, zmiksować na gładki krem oraz przetrzeć przez sito. Ponownie wstawić na ogień, dodać suszone pomidory i przyprawić solą oraz pieprzem, chwilę pogotować. Zupę podawać z grzankami, pokruszonym serem Arla Apetina "Red peppers & chilli" i posypaną natką pietruszki. Smacznego !!!
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |