Wpisy z tagiem: mascarpone

poniedziałek, 14 listopada 2016

          W październiku miałam rocznicę urodzin bloga - to już drugi rok. Nawet nie miałam czasu zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort smakował wyśmienicie. Tak naprawdę to znikł w jeden dzień. Co prawda już po urodzinach bloga, ale taki przepis na tort może Wam się przydać :). Długo się zastanawiałam, czy pokazać Wam ten tort, bo jak widać na zdjęciu zdolności manualnych to ja nie mam ;), ale najważniejszy jest dla mnie smak, a tu na pewno się nie zawiedziecie. Szczerze polecam!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

TORT MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ I NUTELLĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mielonych migdałów
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 450 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek nutelii

Dodatkowo:

  • 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Wciąż miksując dodawać po żółtku. Na koniec dodać suche składniki (przesianą mąkę z cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Udekorować posiekaną czekoladą gorzką lub według uznania. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego !!!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

środa, 31 sierpnia 2016

            W sobotę byłam na targu, kupiłam aronię na sok i podłużne pomidory do suszenia. Uzbierałam także trochę malin, z których zrobiłam sok i deser. Składa się on z budyniu zrobionego z dodatkiem białej czekolady, po ostudzeniu zmiksowanego z serkiem mascarpone, kakaowych ciastek zbożowych i malin. Deser smakował wyśmienicie. Po prostu niebo w gębie. Sama nawet byłam zaskoczona smakiem :). Maliny idealnie zrównoważyły słodkość całego deseru. Taki deser poprawi nam nastrój, nawet w ten ostatni dzień wakacji :). Ja zrobiłam go już po raz trzeci tak bardzo nam zasmakował. Szczerze polecam!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

KREMOWY BUDYŃ Z BIAŁEJ CZEKOLADY Z MALINAMI I MASCARPONE.

          Składniki na 2 porcje:

          Sposób przyrządzania:

            Żółtko, cukier waniliowy i ekstrakt waniliowy zmiksować. Dodać mąkę, sól i 50 ml mleka, ponownie zmiksować. W rondelku podgrzać resztę mleka i powoli wlewać zmiksowaną masę, gotować na małym ogniu, aż budyń zgęstnieje. Następnie w gorącym budyniu rozpuścić połamaną na kawałki białą czekoladę. Dokładnie wszystko wymieszać i przełożyć do miski, szczelnie zakryć folią i odstawić w chłodne miejsce. Kakaowe ciastka zbożowe zmiksować na piasek. Maliny dokładnie oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń. Zimny budyń zmiksować z mascarpone. W pucharkach ułożyć warstwami budyń, owoce, pokruszone ciastka kakaowe. Wierzch udekorować pokruszonymi ciastkami i malinami. Deser schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Kremowy budyń z białej czekolady z malinami i mascarpone.

wtorek, 23 sierpnia 2016

            Wiedziałam, że w weekend ma być piękna pogoda. W sobotę było bardzo ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!

 

Ucierane ciasto z malinami.

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.

          Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Wsypać maliny i bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierane ciasto z malinami.

środa, 20 lipca 2016

            Jagódki, jagódki jak ja je uwielbiam. Te leśne owoce są tak wdzięczne, że każdy deser czy wypiek będzie smakował pysznie. Jak już Wam wspominałam miałam w planach jeszcze wypróbować przepisy z tymi owocami. W ostatni weekend zrobiłam szybki deser a'la tiramisu. Biszkopty nasączyłam cappuccino, zamiast kawą rozpuszczalną. Przyznam się szczerze, że desery i wypieki kawowe nie za bardzo mi smakują, może przez to, że nie piję kawy, dlatego biszkopty nasączyłam cappuccino z dodatkiem amaretto. Deser smakował pysznie. Radzę Wam zrobić w mniejszych pucharkach, bo deser jest syty :). Polecam!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

DESER A'LA TIRAMISU Z JAGODAMI.

          Składniki na 3 duże porcje lub 4 małe:

  • około 150 g podłużnych biszkoptów
  • 2 łyżki cappuccino o smaku waniliowym
  • 125 ml gorącej wody
  • 2 łyżki amaretto
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 250 g mascarpone
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 250 g jagód

          Sposób przyrządzania:

            Cappuccino wsypać do płaskiej miski i zaparzyć gorącą, ale nie wrzącą wodą. Pozostawić, a następnie dodać do naparu amaretto. Śmietanę kremówkę zmiksować na puszystą masę, dodać cukier puder i partiami serek mascarpone, wszystko zmiksować przez kilka minut. Jagody oczyścić, umyć i osuszyć. Do każdego pucharka układać warstwę namoczonych w cappuccino biszkoptów, warstwę kremu oraz warstwę jagód. Postępować w ten sposób, aż do wyczerpania wszystkich składników. Na wierzchu posypać sporą ilością jagód. Pucharki z deserem schłodzić w lodówce, aby masa stężała i smaki "przegryzły się".

Smacznego !!!

 

Deser a'la tiramisu z jagodami.

piątek, 01 lipca 2016

            W ciepłe letnie dni lubię jeść ciasta na zimno albo desery z użyciem sezonowych owoców. Ostatnio udało mi się wymyślić ciacho o cudownym smaku. Spód stanowi warstwa podłużnych biszkoptów, później warstwa masy składającej się z serka mascarpone, śmietany kremówki, białej czekolady i mleczka kokosowego, w jej środku pyszne czerwone czereśnie, wierzch znowu podłużne biszkopty. Ciacho wbrew pozorom nie jest słodkie, także można sobie pozwolić na większy kawałek :). Jestem bardzo zadowolona z efektu końcowego. Już wiem, że muszę je ponownie zrobić, tym razem może z innymi owocami. Polecam serdecznie!

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

CIASTO NA ZIMNO Z MASCARPONE, MLECZKIEM KOKOSOWYM I CZEREŚNIAMI.

          Składniki:

  • 200 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml(
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 150 g białej czekolady
  • 500 g czereśni
  • około 350 g podłużnych biszkoptów
  • 2,5 łyżki żelatyny
  • 80 ml gorącej wody

           Sposób przyrządzania:

             Blachę o wymiarach 24x28 wyłożyć folią aluminiową i ułożyć na niej część podłużnych biszkoptów (najlepiej jak będą ułożone jednakowo). Czereśnie umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestki. Białą czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić. Żelatynę zalać gorącą wodą i mieszać, aż się rozpuści. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i powoli wlewać białą czekoladę (lekkim strumienie, bo masa może się zważyć). Następnie dodać serek mascarpone i zmiksować. Na końcu wlać mleczko kokosowe i ciepłą żelatynę, całość delikatnie wymieszać. Wstawić na chwilę do lodówki, do lekkiego zgęstnienia. Wylać połowę masy na biszkopty, ułożyć czereśnie, zalać drugą częścią masy. Na wierzchu ułożyć resztę biszkoptów. Ciasto wstawić na kilka godzin do lodówki lub na całą noc.

Smacznego !!! 

 

Ciasto na zimno z mascarpone i czereśniami z kokosową nutą.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet