Wpisy z tagiem: suszone pomidory w oleju

poniedziałek, 29 sierpnia 2016

            Bardzo lubię fasolkę szparagową. Nie tylko robię ją z bułka tartą, ale także dodaję do różnego rodzaju gulaszy. Tym razem ugotowałam gulasz z indyka. Dodałam także swoje suszone pomidory w oleju, które w tym roku znów muszę ususzyć. Otworzyłam już ostatni słoik, a u nas idą jak świeże bułeczki :). Gulasz smakował świetnie i dobrze komponuje się z kaszą jaglaną. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

GULASZ Z INDYKA Z KOLOROWĄ FASOLKĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 250 g piersi z indyka
  • 150 g zielonej fasolki szparagowej
  • 150 g żółtej fasolki szparagowej
  • 1 czerwona cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 60 g suszonych pomidorów w oliwie lub oleju
  • 1 łyżka oliwy
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1,5 łyżki przecieru pomidorowego
  • 200 ml bulionu

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z indyka pokroić w dużą kostkę, przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne, odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Umyć fasolkę szparagową, odciąć końcówki, przekroić na pół. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Czosnek obrać i drobno pokroić. Suszone pomidory osączyć z oliwy i pokroić na mniejsze kawałki. Rozgrzać na patelni oliwę i podsmażyć piersi z indyka, zdjąć z ognia. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć wszystko kilka sekund. Dodać fasolkę, bulion i gotować przez 10 - 15 minut, aż fasolka będzie miękka. Wymieszać z przecierem pomidorowym i zagotować. Dodać podsmażone piersi z indyka i pokrojone suszone pomidory, chwilę pogotować, ewentualnie doprawić. Gulasz podawać z kaszą jaglaną, kuskusem, makaronem lub ryżem.

Smacznego !!!

 

Gulasz z indyka z kolorową fasolką i suszonymi pomidorami.

środa, 10 sierpnia 2016

            Jak ja dawno nie piekłam domowego pieczywa. Musiałam to szybko nadrobić i upiekłam bułeczki z dodatkiem mieszanki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią. Tradycyjnie zrobiłam je na drożdżach świeżych, ale można też użyć drożdży suszonych, wtedy nie trzeba rozrabiać zaczynu. Piekłam je już kilka razy i zawsze szybko znikały. Bułeczki smakują pysznie, najlepsze są jeszcze ciepłe. 

 

Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

BUŁECZKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI, CZOSNKIEM I BAZYLIĄ.

          Składniki:

Zaczyn:

  • około 25 g świeżych drożdży lub opakowanie drożdży suszonych (7 g)
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 650
  • 3 łyżki ciepłej wody

Ciasto właściwe:

  • 270 g mąki pszennej typ 650
  • 125 ml ciepłej wody
  • 1/2 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • 1 czubata łyżka przyprawy suszone pomidory z czosnkiem i bazylią
  • 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju

          Sposób przyrządzania:

            W miseczce rozkruszyć drożdże, dodać cukier, mąkę i ciepłą wodę. Wszystko dokładnie wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 20 minut. Do drugiej miski przesiać mąkę, dodać sól, pieprz i przyprawę, przemieszać. Wlać rozczyn, ciepłą wodę i oliwę z oliwek. Zagnieść elastyczne ciasto i wyrabiać przez około 10 minut. Włożyć do miski, przykryć i odstawić na 1 godzinę. Po tym czasie podzielić ciasto na 6 części, uformować bułeczki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 1 godzinę. Bułeczki wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 20 minut. 

Smacznego !!!

 

Bułeczki z suszonymi pomidorami, czosnkiem i bazylią.

środa, 23 września 2015

            Dzisiaj zaczęła się astronomiczna jesień. U mnie trochę słoneczko świeciło, pogoda ogólnie dopisywała. Zjadłam obiad i zabrałam się za przyrządzenie pysznego kremu z fety, suszonych pomidorów i bazylii. Krem zrobiłam z moimi suszonymi pomidorkami i bazylią zwykłą oraz cytrynową. Idealne połączenie składników i smaków. Powitałam jesień kromkami świeżego pieczywa i słonecznym, letnim kremem oraz czarnymi oliwkami. A co! Niech to lato nie odchodzi, kocham ciepło. Znowu trzeba będzie palić w piecu, ciepło się ubierać, brr. Ale mam swoje nalewki to się rozgrzeję ;-). Zawsze można wskoczyć pod kocyk, wypić gorącą herbatę z cytryną lub malinami. Kremem można posmarować świeże pieczywo, tak jak ja to zrobiłam. Albo zaserwować go z chlebkami pita, różnymi słonymi przekąskami. Myślę, że super by smakowała z tym kremem pieczona cukinia lub bakłażan. Spróbujcie i Wy zrobić taki pyszny krem. Polecam!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

KREM Z FETY, SUSZONYCH POMIDORÓW I BAZYLII.

          Składniki:

          Sposób przyrządzania:

            Suszone pomidory osączyć z zalewy i pokroić na mniejsze kawałki. Listki bazylii opłukać i osuszyć ręcznikiem papierowym. Fetę przełożyć do misy miksera, wrzucić suszone pomidory, bazylię oraz domowy ketchup lub przecier pomidorowy i krótko zmiksować wszystko. Przełożyć do miseczki. Krem podawać ze świeżym domowym pieczywem, chlebkami pita lub słonymi przekąskami np. krakersami.

Smacznego !!!

 

Krem z fety, suszonych pomidorów i bazylii.

środa, 21 stycznia 2015

            Bardzo pyszny, puszysty, delikatny i mięciutki chlebek. Ma on apetyczny, pomarańczowy kolor miąższu. Smakuje cudownie, a smak podkreślają suszone pomidory i aromatyczna oliwa. Przypomina mi ciepłe letnie dni :), za którymi tęsknię. Taka kromka z samym masłem to świetny smakołyk. Przepis wzięłam z "Poradnika domowego" , ale zmieniłam trochę produkty. Zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

CHLEBEK WŁOSKI Z SUSZONYMI POMIDORAMI.

          Składniki:

  • 450 g mąki pszennej 1100 + około 30 g do podsypania
  • 200 ml ciepłego mleka
  • 15 g świeżych drożdży lub 7,5 g drożdży suchych
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 1 łyżeczka soli
  • 4 płaty suszonych pomidorów odsączonych z oliwy
  • po 2,5 łyżki oliwy ze słoika z suszonymi pomidorami i oliwy z oliwek 

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, wsypać sól i cukier puder. Drożdże wymieszać ze 100 ml ciepłego mleka, odstawić na około 10 minut. Po tym czasie wlać do miski z mąką. Pozostałe mleko połączyć z przecierem pomidorowym i wraz z obiema oliwami wlać do miski, wymieszać. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, w razie potrzeby podsypać mąką, przykryć ściereczką i pozostawić w ciepłym miejscu na około 1,5 godziny, by wyrosło. Po tym czasie wgnieść w ciasto pokrojone suszone pomidory. Uformować 2 okrągłe bochenki i ułożyć je w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Przykryć i znów odstawić, by wyrosły (około 1 godziny). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 -35 minut w temperaturze 190ºC. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Chlebek włoski z suszonymi pomidorami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet