Wpisy z tagiem: pokrzywa

wtorek, 28 kwietnia 2015

            Dziś będzie trochę teorii. Przeglądając sieć internetową znalazłam bardzo dużo pozytywnych opinii na temat pokrzywy, która jest niestety niedocenianą rośliną, dla większości znana jako uciążliwy chwast. Jest jedną z najcenniejszych roślin jakie znamy z ziołolecznictwie. Pokrzywa to bogactwo mikroelementów (zwłaszcza żelaza, potasu, krzemu, wapnia, siarki, jodu i sodu), witamin, a przede wszystkim witaminy C (aż 60 mg w 100 g świeżych liści) oraz A, K i witamin z grupy B (B5 i B2). Zawiera także garbniki, kwasy organiczne, duże ilości chlorofilu, fitosterole, karotenoidy, aminy biogenne. 

Pokrzywa zastosowanie:

  • wspo­ma­ga or­ga­nizm w po­zby­wa­niu się tok­syn, ale rów­nież kwasu mo­czo­we­go, dzię­ki czemu sto­su­je się ją w le­cze­niu i pro­fi­lak­ty­ce dny mo­cza­no­wej
  • działa moczopędnie i oczyszczająco, przez co wspomaga pracę nerek, pomaga w leczeniu zakażeń dróg moczowych
  • związki w niej zawarte oczyszczają układ trawienny, odprowadzają złogi żółciowe, a także korzystnie wpływają na pracę trzustki, wątroby i żołądka. 
  • uła­twia tra­wie­nie, wzmagając wy­dzie­la­nie soków tra­wien­nych, ale rów­nież po­ma­ga usu­nąć z or­ga­ni­zmu nad­miar wody i ubocz­ne pro­duk­ty prze­mia­ny ma­te­rii  
  • dostarcza dużo żelaza, co przeciwdziała niedokrwistości, anemii i słabemu krzepnięciu krwi
  • obniża poziom cukru we krwi
  • poprawia stan cery, paznokci i włosów nadając im piękny połysk
  • wzmacnia układ odpornościowy poprzez stymulację leukocytów, ma działanie antybakteryjne i antywirusowe
  • liście przejawiają tendencje do łagodzenia obrzęków i skurczy, a także zapalenia nerwów kończyn, rwy kulszowej i lumbago
  • podaje się zewnętrznie i wewnętrznie w wypryskach, trądziku, w łupieżu, w łojotoku, wypadaniu włosów. 
  • podobno zawiera substancję pobudzającą organizm człowieka do wytwarzania interferonu i antygenów wirusowych, chroniących przed wirusami, w tym również powodującymi zmiany nowotworowe.
  • liście pokrzywy posiadają dowiedzione i wypróbowane właściwości łagodzenia objawów kataru siennego
  • wyciąg z korzenia ma działanie przeciwgrzybiczne i bakteriobójcze

 Pokrzywy nie należy pić w przypadku:

  • cyst, nowotworu i krwotoków spowodowanych polipami
  • innych chorób leczonych chirurgicznie
  • przyjmowania leków przeciwcukrzycowych - nasila ich działanie
  • chorób nerek - zalecana konsultacja lekarska
  • w ciąży i laktacji (należy skonsultować się z lekarzem) i dzieci poniżej 12 roku życia
  • przyjmowania leków rozrzedzających krew - nasila działanie
  • przyjmowanie leków regulujących ciśnienie krwi - obniża ciśnienie
  • długotrwałego stosowania może dojść do reakcji alergicznych (zaczerwienienia oraz puchnięcie powiek i okolic oczu)

          Pokrzywę można przyjmować pod wieloma postaciami. Można z niej zrobić nalewkę, sok, herbatę, wyciąg i miód oraz płukankę do włosów, a także dodawać do potraw. Surowcem podstawowym są liście i korzenie rośliny, rzadziej całe zioło. Do celów leczniczych wykorzystuje się tylko młode listki oraz szczytowe fragmenty pędu. W stanie świeżym nie wolno spożywać starszych roślin, które weszły już w fazę kwitnienia, gdyż w tym okresie w ich liściach pojawiają się substancje, mogące powodować uszkodzenia wątroby i nerek (min. kryształy węglanu wapnia tzw. cystolity). Przełom kwietnia i maja to sezon na młodą pokrzywę - warto go wykorzystać, przygotowując świeży sok z pokrzywy, miód pokrzywowy lub zwyczajnie ususzyć. Zbiera się ją w pogodne dni z miejsc nieskażonych. Liście należy suszyć w zacienionym i przewiewnym pomieszczeniu, aby nie dopuścić do ich brunatnienia. Ponieważ lekko zwiędnięte pokrzywy są mniej parzące, dopiero po kilku godzinach oddziela się liście od łodyg. Wykopu korzeni dokonuje się  jesienią lub wczesną wiosną. Po oczyszczeniu suszy się je w temperaturze do 40⁰C.

          Sok z pokrzywy jest bardzo zdrowy, choć nieciekawy w smaku. Mi smakuje jak chwast, ale znośny do wypicia. Myślę, że jedną łyżkę 3 razy dziennie da się wypić :-). Dla zdrowia warto się poświęcić. Naprawdę warto się nim zainteresować, szczególnie teraz na wiosnę, ponieważ przydadzą się naszemu organizmowi wszelkie kuracje wzmacniająco - oczyszczające.

 

Sok z pokrzywy.

 SOK Z POKRZYWY.

          Składniki:

  • młode listki pokrzyw oraz szczytowe fragmenty pędu

          Sposób przyrządzania:

            Zebrać pokrzywy w ochronnych rękawiczkach, oczyścić z ewentualnych zanieczyszczeń, włożyć do miski i zalać ciepłą wodą. Osączyć na ręcznikach lub w wirówce do sałaty. Po tym czasie przepuścić je przez maszynkę do mięsa (UWAGA SILNIE BARWI RĘCE, DLATEGO LEPIEJ MIEĆ UBRANE RĘKAWICZKI JEDNORAZOWE). Po czym za pomocą czystej, lnianej ściereczki lub gęstego sita wycisnąć sok. Sok przelać do ciemnej butelki. Można go zakonserwować sokiem z cytryny lub odrobiną spirytusu. Przechowywać w lodówce około 2 - 3 dni. Sok należy wypijać po 1 łyżce około 3 razy dziennie przez 2 tygodnie. Po tym czasie zrobić przerwę i ponownie można powtórzyć kurację. Aby poprawić smak można go rozcieńczyć niewielką ilością wody. Pulpę można zamrozić i przygotować tak samo jak szpinak lub dodawać do koktajli albo ugotować zupę.

Nie podałam ilości pokrzywy, ponieważ różna ilość soku wychodzi, nie jest zbyt soczysta. Ale żeby mieć butelkę takiego soku sporo trzeba narwać tych pokrzyw :-).

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Sok z pokrzywy.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet