Wpisy z tagiem: imbir

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

czwartek, 27 października 2016

            Moja mama robi najlepsze gruszki w syropie. Przeważnie sporo ich dostaje od sąsiada. Ja zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.

          Składniki:

  • 1600 g twardych gruszek
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka sztuk goździków

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i włożyć do wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. 500 ml wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż syrop stanie się przezroczysty. Wrzucić osączone gruszki, gotować przez kilka minut (nie za długo, gruszki mają być lekko twarde). Gruszki osączyć, wyciągnąć goździki, a syrop ponownie zagotować i dodać jeszcze miód. Owoce przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, zalać gorącym syropem i natychmiast zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Smacznego !!!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

środa, 18 maja 2016

            W mojej kuchni dominuje przeważnie pikantne jedzenie. Przepadamy za potrawami, które są dobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem.

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pikantnego sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek i imbir obrać, pokroić na drobno. Dymkę pokroić w plasterki (szczypior odłożyć). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, zieloną i żółtą pokroić w paski, a chili na bardzo drobno. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować  do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

            Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.

 

Fińskie pierniczki korzenne.

FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.

          Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego !!!

 

Fińskie pierniczki korzenne.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet