Wpisy z tagiem: zioła prowansalskie

poniedziałek, 21 listopada 2016

            Na śniadanie chciałam zrobić coś zupełnie innego niż kanapki. Często piekę też grzanki w piekarniku. Nie zawsze jednak mam czas, aby z rana stać w kuchni, szczególnie gdy bardzo wcześnie muszę wstać do pracy. Takie obfite śniadanie to tylko w weekendy mogę sobie zafundować albo jak mam później do pracy. W lodówce nazbierało mi się trochę warzyw i wymyśliłam takie oto danie. Cebulę, czosnek, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię podsmażyłam na patelni z przyprawami i ziołami prowansalskimi. Wrzuciłam na to jajka i je usmażyłam na pierzynce warzywnej, aż do ich ścięcia. Śniadanie było bardzo sycące i smakowało bardzo pysznie. Polecam!

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

JAJKA SADZONE NA WARZYWNEJ PIERZYNCE.

          Składniki:

  • 1 mała cukinia
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 duża cebula szalotka
  • 1 duży ząbek czosnku
  • 4 jajka
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Cukinię umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Czosnek obrać i drobno posiekać. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić. Dodać paprykę i cukinię, przyprawić solą, pieprzem czarnym, ziołami prowansalskimi i smażyć całość przez 15 minut na bardzo małym ogniu. Wrzucić jajka na wierzch, starając się zachować między nimi odległość. Przykryć pokrywką i smażyć kilka minut, aż jajka się zetną. Podawać z domowym pieczywem. Można posypać natką pietruszki.

Smacznego !!! 

 

Jajka sadzone na warzywnej pierzynce.

środa, 16 listopada 2016

            Naszło mnie ostatnio na przyrządzanie dań jednogarnkowych. Jak kiedyś nie robiłam ich za dużo, to teraz z nimi szaleję :). Najczęściej całość zapiekam w piekarniku. Trochę pracy jest przed włożeniem do piekarnika, ale później to już sporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA.

          Składniki:

  • około 400 g łopatki w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g makaronu świderki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

          Sposób przyrządzania:

            Mięso z łopatki lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). 

Smacznego !!!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

wtorek, 08 listopada 2016

            Kiedyś kupiłam filet z pstrąga łososiowego. Usmażyłam go na patelni. Bardzo mi smakował. Tym razem na niedzielę znów kupiłam pstrąga, ale postanowiłam go upiec w piekarniku z warzywami. Filet skropiłam sokiem z cytryny, doprawiłam solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym.  Podsmażyłam cebulkę, dodałam czosnek, marchewkę, paprykę czerwoną i żółtą oraz cukinię. Wszystko poddusiłam i przyprawiłam. Warzywa ułożyłam na dnie naczynia żaroodpornego, a na to rybkę. Posypałam ją ziołami prowansalskimi i skropiłam oliwą z oliwek. Danie zapiekłam w piekarniku. Rybka smakowała przepysznie. Coś czuję, że jeszcze nie raz ją przygotuję na obiad albo kolację :). Polecam serdecznie! 

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

PSTRĄG ŁOSOSIOWY PIECZONY Z WARZYWAMI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • około 450 g fileta z pstrąga łososiowego
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 4 małe szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cytrynowy
  • pieprz kolorowy
  • sok z cytryny
  • zioła prowansalskie
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

             Filety z pstrąga opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze porcje. Każdą skropić sokiem z cytryny. Posypać solą, pieprzem cytrynowym i kolorowym. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Marchew obrać i pokroić w cieniutkie paski. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w talarki. Cukinię umyć, osuszyć, odciąć końcówki, pokroić na ćwiartki. Czosnek obrać i pokroić bardzo drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oliwy wrzucić cebulkę i zeszklić. Dołożyć marchew, chwilę przesmażyć, dodać resztę warzyw i czosnek, całość smażyć około 10 minut, ciągle mieszając. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz ziołami prowansalskimi. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą, wyłożyć warzywa, na wierzchu ułożyć pstrąga skórą do dołu, skropić oliwą i posypać ziołami prowansalskimi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 20 - 25 minut. Rybę podawać z pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pstrąg łososiowy pieczony z warzywami.

poniedziałek, 03 października 2016

            Weekend znów miałam trochę pracowity. W piątek byłam na targu, kupiłam czerwoną paprykę i śliwki węgierki. Zrobiłam pastę paprykową i powidła śliwkowe. Widziałam też żurawinę, ale była mało dojrzała. Dwa lata temu robiłam z niej nalewkę, która smakowała bardzo pysznie. W sobotę byłam z moim u jego siostry i piekłyśmy razem ciasto czekoladowe oraz zapiekankę warzywną. Kiedyś, jak miałam więcej czasu, to często się spotykałyśmy i razem coś pichciłyśmy. Zawsze upiekłyśmy ciacho i coś pysznego zrobiłyśmy na kolację, oczywiście pogadałyśmy też :). Część czerwonej papryki już spożytkowałam. Dwie wzięłam do obiadu. W niedzielę zrobiłam podudzia z ryżem i papryką czerwoną. Mięso najpierw podsmażyłam, później ułożyłam je na ryżu z warzywami, podlanym bulionem i gotowałam na małym ogniu, aż do miękkości. Całość smakowała bardzo pysznie. Szybki i prosty posiłek, do tego bardzo sycący. Polecam i zapraszam!

 

Podudzia z ryżem i papryką czerwoną.

PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki oleju
  • 4 małe szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 300 g ryżu
  • 2 czerwone papryki
  • 600 ml gorącego bulionu
  • słodka papryka
  • ostra papryka
  • pieprz czarny
  • sól
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Podudzia z kurczaka obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek przeciśnięty przez praskę, wsypać ryż i pokrojoną czerwoną paprykę, całość zalać gorącym bulionem, tak aby ryż był całkowicie zakryty. Na wierzchu ułożyć podudzia z kurczaka, Oprószyć pieprzem czarnym i ziołami prowansalskimi. Przykryć i gotować około 30 - 40 minut na małym ogniu, aż cały płyn zostanie wchłonięty. Na końcu w razie potrzeby doprawić solą i pieprzem czarnym. 

Smacznego !!!

 

Podudzia z ryżem i papryką czerwoną.

środa, 29 czerwca 2016

            U mnie na obiad danie na bogato z dużą ilością warzyw. Przygotowałam frykadelki z mięsa indyka, proste bez dodatków. Do tego pełna patelnia podsmażanych warzyw. Pyszny i lekki posiłek dla każdego. U mnie na obiad rzadko można spotkać klopsy, bo mój nie za bardzo przepada, ale jak głodny to wszystko zje ;). Jak zrobię je z dodatkami np, z pieczarkami albo porem to z chęcią pałaszuje. Te klopsiki choć proste, to bardzo nam smakowały, szczególnie z tymi warzywami. Co tu będę się dużo rozpisywać, po prostu pycha :)!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

FRYKADELKI Z INDYKA Z WARZYWAMI Z PATELNI.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki zimnej wody przegotowanej
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • zioła prowansalskie

Ponadto:

  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 200 g żółtej fasolki szparagowej
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Żółtą fasolkę szparagową umyć, oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki. Zagotować wodę w garnku z łyżeczką soli, wrzucić fasolkę i gotować około 10 minut (fasolka ma być półtwarda). Mięso mielone z indyka zagnieść z jajkiem, bułką tartą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wodą. Doprawić do smaku solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ziołami prowansalskimi. Z masy uformować 4 - 6 frykadelków i usmażyć je na oliwie. Klopsy przełożyć na blaszkę wyłożoną folią aluminiową i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez około 10 minut. Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Paprykę przepołowić, wyciąć gniazda nasienne, umyć i pokroić w paski. Na patelnię z tłuszczem z pieczenia frykadelków wlać 2 łyżki oliwy i wrzucić warzywa. Smażyć ciągle mieszając przez około 5 - 6 minut. Przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Frykadelki podawać z warzywami z patelni.

Smacznego !!!

 

Frykadelki z indyka z warzywami z patelni.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet