Wpisy z tagiem: wanilia

sobota, 27 czerwca 2015

            W tamtym roku robiłam likier truskawkowy na brandy i bardzo odpowiadał mi smak, a kolor trunku był obłędny. Teraz postanowiłam zrobić mocniejszy trunek w postaci nalewki. Miałam sporą ilość truskawek, alkohol, dołożyłam kardamon oraz wanilię i wyszła cudowna nalewka truskawkowa. Kardamon nadał jej intrygujący i korzenny aromat, w którym można odnaleźć nutkę cytrusów i pieprzu. Ilość składników, a szczególnie cukru można dowolnie modyfikować, według własnych upodobań. Mam nadzieję, że po kilku miesiącach będzie smakować jeszcze lepiej oraz doskonale rozgrzeje w zimne i pochmurne dni. Taki trunek doskonale sprawdzi się też jako wyjątkowy prezent. Polecam serdecznie!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.  NALEWKA TRUSKAWKOWA Z KARDAMONEM I WANILIĄ.

          Składniki na około 1,5 l:

  • 1200 g dojrzałych truskawek 
  • 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu 96%
  • 1 szklanka przegotowanej wody lub źródlanej
  • 2 - 3 ziarna kardamonu
  • 1 laska wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Truskawki umyć, osączyć na papierowym ręczniku, odszypułkować. Przełożyć do dużego słoja, przesypując warstwy cukrem. Ostawić na 24 godziny w słoneczne miejsce. Po tym czasie dołożyć kardamon i pokrojoną wanilię oraz zalać spirytusem wymieszanym z 1 szklanką przegotowanej, zimnej wody. Zamknąć szczelnie słój, delikatnie nim potrząsnąć i odstawić na 3 - 4 tygodni w chłodne i ciemne miejsce. Co kilka dni potrząsać słojem, aby cukier się rozpuścił i smaki dobrze się wymieszały. Następnie nalewkę przefiltrować, rozlać do butelek i dobrze zamknąć, Postawić w ciemnym i chłodnym miejscu na co najmniej 3 miesiące, aby nalewka dojrzała.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka truskawkowa z kardamonem i wanilią.

poniedziałek, 17 listopada 2014

             Aby zrobić dobrej jakości domowy cukier waniliowy potrzeba dwóch składników: drobny cukier i laskę wanilii. Jest to doskonały dodatek do ciast, ciasteczek i deserów. Jeśli raz zrobisz taki cukier, to nie sięgniesz po ten sklepowy !! Jest on z waniliną, substancją pozyskiwaną syntetycznie, znacznie tańszą niż prawdziwa wanilia. W sklepach można kupić cukier waniliowy z prawdziwą wanilią, ale ja jednak wolę domową wersję :-). Faktem jest, że wanilia nie jest tania, ta w sklepach kosztuje ponad 10 zł, ale można kupić ją przez internet hurtem (około 2 zł za laskę). A więc zachęcam do zrobienia domowego cukru waniliowego. Minimum wysiłku skutkuje pysznym i prawdziwym aromatem i smakiem wanilii.

 

Domowy cukier waniliowy

DOMOWY CUKIER WANILIOWY

          Składniki:

  • 300 g drobnego cukru
  • 2 laski wanilii

          Sposób przyrządzania:

            Wsypać cukier do szczelnego pojemnika. Wanilię przeciąć wzdłuż, zeskrobać nasionka i wrzucić do cukru. Laski pokroić na 2 - 3 części i również dorzucić do cukru. Zamknąć pojemnik i wstrząsnąć. Cukier jest gotowy po 1 - 2 tygodniach. Pojemnik przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu.

Smacznego !!!

 

Domowy cukier waniliowy

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet