Wpisy z tagiem: woda gazowana

poniedziałek, 25 lipca 2016

            Na ochłodę dobrze sprawdza się lemoniada jabłkowo - limonkowa z miętą, To zestawienie dobrze gasi pragnienie. Dodałam do niej domowej roboty syropu z mięty i plasterki limonki oraz jabłka, a także sporo listków mięty. Lemoniada jest tak pyszna, że w upały będę się nią chłodzić. Nie byłabym sobą gdybym nie wyjadła jabłek z tego napoju, po nasączeniu smakują super :D. Naprawdę warto wypróbować ten przepis. Polecam szczególnie na imprezę z rodziną lub przyjaciółmi :).

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

LEMONIADA JABŁKOWO - LIMONKOWA.

          Składniki:

  • 800 ml naturalnego soku jabłkowego
  • 700 ml wody mineralnej gazowanej
  • 1 limonka 
  • 1 zielone jabłko 
  • kilka gałązek listków mięty
  • 30 ml syropu miętowego

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dobrze wyszorować, sparzyć gorącą wodą i pokroić w plasterki. Jabłko dobrze umyć, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki. Do dużego dzbanka wlać sok jabłkowy, wodę gazowaną, syrop miętowy, dodać plasterki limonki, pocięte jabłko i listki mięty. Całość wstawić do lodówki. Lemoniadę podawać dobrze schłodzoną z lodem.

Smacznego !!!

 

Lemoniada jabłkowo - limonkowa.

środa, 13 lipca 2016

            Ze znajomymi wybrałam się na jagody, to już drugi raz. Z pierwszej partii zrobiłam nalewkę jagodową, trochę zamroziłam, a resztę dałam rodzinie. Drugą partię znowu rozdzieliłam między rodziną i zaplanowałam wykorzystać jagody do wypieków. Pierwszy przepis jaki Wam prezentuję to ciasto cytrynowe z jagodami. Ciasto jest na oleju i zawiera nietypowy składnik, jakim jest woda gazowana. Muszę Wam powiedzieć, że ciasto smakuje REWELACYJNIE, jest puszyste, delikatne i wilgotne. Jestem oczarowana tym ciastem, tak mało wysiłku ono wymaga, a smakuje tak pysznie, że odruchowo sięga się po następny kawałek :).Polecam gorąco to ciacho!

 

Ciasto cytrynowe z jagodami.

CIASTO CYTRYNOWE Z JAGODAMI.

          Składniki:

  • 225 ml oleju
  • 4 jajka
  • 200 g cukru
  • 400 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • 250 g jagód
  • 200 ml wody gazowanej

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić żółtka od białek i utrzeć z cukrem na puszystą masę. Ciągle mieszając, wlewać powoli olej. Dodawać na przemian przesianą mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wodę gazowaną, dokładnie wymieszać. Cytrynę dobrze wyszorować, sparzyć, osuszyć i zetrzeć skórkę do masy. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Jagody umyć i osuszyć. Ciasto wylać na blachę (24x28 cm) wyłożoną papierem do pieczenia, posypać jagodami i delikatnie wymieszać, tak aby owoce się zanurzyły w cieście. Formę wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 45 - 50 minut. Upieczone ciasto ostudzić i polać lukrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto cytrynowe z jagodami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet