Wpisy z tagiem: masa krówkowa

sobota, 28 lutego 2015

          B O S K I E ciasto na herbatnikach z kremem z bitej śmietany i mascarpone polane karmelem czyż nie brzmi zachęcająco? Pewnie, że tak! To ciasto robi się szybko i nie wymaga dużo pracy. Słodycz karmelu przełamałam dodaniem do kremu galaretki cytrynowej i to był dobry pomysł, bo zrównoważyły się smaki. Na karmel wysypałam  podprażone płatki migdałów. Ciasto na prawdę jest warte skosztowania. Zachęcam was do zrobienia tego ciasta! 

 

Ciasto na herbatnikach z karmelem.

CIASTO NA HERBATNIKACH Z KARMELEM.

          Składniki:

  • 300 g maślanych herbatników
  • puszka mleka słodzonego skondensowanego lub puszka gotowej masy krówkowej
  • 75 g płatków migdałów

Krem:

  • 250 g śmietany kremówki 30 %
  • 500 g serka mascarpone
  • 1 galaretka cytrynowa
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę zrobić według przepisu na opakowaniu, ale zalać 450 ml gorącej wody, ostudzić. Herbatniki ułożyć w prostokątnej blaszce o wymiarach 32 x 20 cm. Puszkę z mlekiem zagęszczonym włożyć do garnka, zalać wodę i gotować około 2,5 - 3 godziny. W razie potrzeby dolewać wodę, aby puszka była zanurzona. Po czym ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem, dodać mascarpone, sok z cytryny i tężejącą galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Lekko tężejący krem wylać na herbatniki i przykryć drugą warstwą ciastek. Gotową ostudzoną masę krówkową polać na herbatniki, wyrównać powierzchnię. Schłodzić w lodówce. W tym czasie uprażyć płatki migdałów na suchej patelni na złoty kolor. Płatki wysypać na talerz i ostudzić. Ciasto posypać uprażonymi płatkami migdałów. Schłodzić w lodówce przez kilka godzin. 

Smacznego !!!

 

Ciasto na herbatnikach z karmelem.

poniedziałek, 26 stycznia 2015

          W sobotę z Sylwią zrobiłyśmy także szybki deser portugalski. W oryginalnym przepisie są użyte jajka i masło oraz okrągłe herbatniki bolacha Maria (krakuski maślane są okrągłe). Bolo de bolacha w dosłownym tłumaczeniu oznacza "ciasteczkowe ciasto" lub "ciasto z ciastek". Trochę przypomina deser tiramisu. Ciasteczka nasącza się w kawie espresso i przekłada maślanym kremem. My przepis wzięłyśmy z tej strony. Zmodyfikowałyśmy lekko przepis, ponieważ nie przepadamy za ciastami ani deserami z dodatkiem kawy. Zamiast kawy espresso użyłyśmy cappuccino waniliowego i uważam, że był to "strzał w dziesiątkę". Deser jest słodki, ale nie do przesady i serwuje się go na zimno. Nam wyszedł trochę niski, ale i tak nie stracił uroku. Polecam go serdecznie!

 

Bolo de bolacha

BOLO DE BOLACHA 

          Składniki:

  • 500 ml śmietany kremówki 30%
  • 500 g maślanych herbatników (mogą być okrągłe albo prostokątne, jak kto woli)
  • 300 g gotowej masy krówkowej lub ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego
  • 2 łyżki żelatyny rozpuszczone w 1/3 szklance gorącej wody
  • 1 szklanka zimnej kawy cappuccino (3 łyżki kawy sypanej)

          Sposób przyrządzania:

            Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklance gorącej wody i pozostawić do wystudzenia. Kawę cappuccino zalać gorącą wodą i ostudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Dodać gotową masę krówkową (słodzone mleko skondensowane gotować, w garnku z wodą, około 3 godziny na małym ogniu, puszka musi być zanurzona, w razie potrzeby dolewać wodę, ostudzić całkowicie) i miksować do połączenia składników. Następnie wlać ostudzoną żelatynę i miksować jeszcze chwilę.  Herbatniki zanurzać w kawie i układać w blaszce (najlepsza jest tortownica o średnicy 24 cm) o wymiarach 25 x 21 cm. Nałożyć część kremu i rozsmarować. Ułożyć kolejną warstwę herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników, z tym że ostatnią warstwą powinien być krem. Pokruszyć 3 herbatniki i posypać ciasto. Deser wstawić na 12 godzin do lodówki.

Smacznego !!! 

 

Bolo de bolacha

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet