Wpisy z tagiem: mielone migdały

poniedziałek, 14 listopada 2016

          W październiku miałam rocznicę urodzin bloga - to już drugi rok. Nawet nie miałam czasu zaprosić Was na tort, który z tej okazji przygotowałam. Jak to u mnie bywa, nie obyło się bez przygód :D. I tak prezentuję Wam tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą. Biszkopt zrobiłam z mielonymi migdałami, co sprawiło, że był lekko wilgotny i nie było potrzeby go nasączać. Przepis na biszkopt jeszcze nie raz wykorzystam, bo jest genialny. Ciasto rośnie równomiernie i praktycznie nie opada. Słodkość kremu przełamała konfitura wiśniowa. Tort smakował wyśmienicie. Tak naprawdę to znikł w jeden dzień. Co prawda już po urodzinach bloga, ale taki przepis na tort może Wam się przydać :). Długo się zastanawiałam, czy pokazać Wam ten tort, bo jak widać na zdjęciu zdolności manualnych to ja nie mam ;), ale najważniejszy jest dla mnie smak, a tu na pewno się nie zawiedziecie. Szczerze polecam!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

TORT MIGDAŁOWY Z KONFITURĄ WIŚNIOWĄ I NUTELLĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 200 g cukru
  • szczypta soli
  • 100 g mielonych migdałów
  • 130 g mąki pszennej tortowej
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

Krem:

  • 450 g śmietany kremówki
  • 500 g mascarpone
  • 5 czubatych łyżek nutelii

Dodatkowo:

  • 2 słoiki konfitury wiśniowej po 240 g każdy

          Sposób przyrządzania:

            Oddzielić białka od żółtek. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, pod koniec ubijania partiami dodawać cukier. Wciąż miksując dodawać po żółtku. Na koniec dodać suche składniki (przesianą mąkę z cynamonem oraz mielone migdały), całość delikatnie wymieszać łyżką. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować tłuszczem i przelać do niej ciasto. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170ºC i piec przez około 30 minut. Biszkopt ostudzić i przekroić wzdłuż na 3 blaty. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodawać partiami serek mascarpone, na końcu cały czas miksując, dodawać po łyżce nutelli. Pierwszy blat biszkoptu posmarować konfiturą wiśniową (1 słoik) i 1/3 kremu. Przykryć drugim blatem i posmarować go konfiturą wiśniową (2 słoik) i 1/3 kremu. Na wierzch położyć ostatni blat. Wierzch i boki tortu posmarować resztą kremu. Udekorować posiekaną czekoladą gorzką lub według uznania. Schłodzić przez kilka godzin w lodówce.

Smacznego !!!

 

Tort migdałowy z konfiturą wiśniową i nutellą.

piątek, 02 września 2016

            Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! 

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej 650
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

Ponadto:

  • 750 g śliwek

Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta):

  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać żółtko, masło i kwaśną śmietanę, wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (24x28) dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 15 minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

wtorek, 23 sierpnia 2016

            Wiedziałam, że w weekend ma być piękna pogoda. W sobotę było bardzo ciepło i słonecznie, dlatego starałam się spędzić jak najwięcej czasu na powietrzu. Ale na niedzielę by się przydało zrobić jakieś ciacho. Przeszukałam swoje gazetki i znalazłam przepis na ciacho z malinami. Dobrze się składało, bo trochę ich uzbierałam u znajomych. Upiekłam szybkie i proste ciacho. Ciasto jest słodkie, ale słodycz zrównoważył cierpki smak malin. Wyszło ono miękkie i lekko wilgotne, a smakowało naprawdę przepysznie. Przepis wzięłam z gazetki "Życie na gorąco". Dobrze, że skorzystałam w sobotę z pięknej pogody, bo w niedzielę się popsuła i mogłam zaszyć się w kuchni ;). Szczerze polecam!

 

Ucierane ciasto z malinami.

UCIERANE CIASTO Z MALINAMI.

          Składniki

  • 3 jajka
  • 125 g cukru
  • 100 g miękkiego masła
  • 50 g mascarpone
  • 2 łyżki likieru amaretto
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 50 g mąki ziemniaczanej
  • 100 g mielonych migdałów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 250 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Białka oddzielić od żółtek. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę z cukrem. Kolejno dodawać żółtka, likier amaretto i mascarpone. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Dodawać porcjami do ucieranej masy na przemian z mielonymi migdałami. Wsypać maliny i bardzo delikatnie wymieszać. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie domieszać do ciasta. Formę keksową o wymiarach 28 x 11 cm posmarować tłuszczem i oprószyć mąką, Nałożyć do niej ciasto, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez około 60 minut. Ciasto przestudzić przez kilkanaście minut i wyciągnąć z formy na kratkę, zostawić do całkowitego ostudzenia. Ciacho przed podaniem oprószyć cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ucierane ciasto z malinami.

piątek, 28 listopada 2014

            Ciastka są słodkie i lekkie oraz lekko ciągnące. Dodatek mielonych migdałów nadaje im niesamowitego smaku. Całość wieńczy delikatna beza. Doskonałe ciasteczka na świąteczne spotkanie przy kawie. Gorąco polecam do wypróbowania przepisu :)


Słodkie ciastka z pianką

SŁODKIE CIASTKA Z PIANKĄ.

          Składniki:

  • 3 białka
  • 175 g cukru
  • szczypta soli
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego 
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 300 g zmielonych migdałów bez skórki
  • 1/2 łyżeczki cynamonu

          Sposób przyrządzania:
          
            Białka z dodatkiem soli ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier i cukier waniliowy, na końcu wlać sok z cytryny. Odłożyć 7 łyżek masy białkowej. Mielone migdały wymieszać z cynamonem, dodać do masy i delikatnie wymieszać. Ciastka formować mokrymi rękoma wielkości orzecha włoskiego i lekko spłaszczać do około 6 mm grubości. Od razu kłaść na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia. Na ciastkach położyć piankę z białek. Piec w temperaturze 150º C przez około 25 minut. Ostudzić.

Smacznego !!!


Słodkie ciastka z pianką

niedziela, 16 listopada 2014

            W sobotę nie byłam u Sylwii, przeziębiła się biedna. Nie chciałam jej męczyć swoją osobą ;-), więc postanowiłam podziałać w swojej kuchni. Padło tym razem na ciastka - rogaliki waniliowe. Wyszły smaczne, kruche i takie świąteczne, widać po zdjęciach :-). Wow, chyba rozpoczęłam już czas przedświąteczny, ale to dobrze, bo pierniki i pierniczki można zacząć już piec, np. piernik staropolski najlepiej przygotować już na początku listopada (długo leżakuje przed pieczeniem). Także okres na świąteczne przepisy ogłaszam za rozpoczęty !!!

 

Waniliowe rogaliki.

WANILIOWE ROGALIKI.

          Składniki:

  • 100 g masła
  • 30 g zmielonych migdałów
  • 20 g zmielonych orzechów laskowych
  • 145 g mąki tortowej
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego lub 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 35 g cukru
  • 1 żółtko
  • szczypta soli
  • cukier puder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Z masła, migdałów, orzechów, mąki, cukru, cukru waniliowego, soli i żółtka zagnieść szybko ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce ponad godzinę. Uformować wałek i podzielić na około 30 małych rogalików. Ułożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia i piec 15 minut w temperaturze 200º C. Jak rogaliki będą upieczone, to od razu przełożyć na kratkę i gorące posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!! 

 

Waniliowe rogaliki.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet