Wpisy z tagiem: kandyzowana skórka pomarańczowa

środa, 23 marca 2016

            Za kilka dni już Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo póki co, to słońce pięknie świeci, aż chce się wyjść na powietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam składniki. Zapraszam i polecam!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 180 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 50 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową.

Smacznego !!!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

poniedziałek, 09 lutego 2015

            Mamy sezon na pomarańcze, więc postanowiłam zrobić ciasto pomarańczowe. To ciasto "chodziło" za mną już od kilku tygodni. Przepis wzięłam z tej strony. Jest to ciasto ucierane. Ma w sobie sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej domowej roboty i jest nasączone świeżym sokiem z pomarańczy. Nasączenie sokiem nadało ciastu bardzo pomarańczowy smak, ale także delikatności i miękkości. Ciasto jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu, więc do dzieła! Zapraszam do wypróbowania przepisu!  

 

Ciasto pomarańczowe.

CIASTO POMARAŃCZOWE Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nasączenie:

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać cukier waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i waniliowy oraz ocet, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (25 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem, wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto pomarańczowe.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet