Wpisy z tagiem: pietruszka

piątek, 15 kwietnia 2016

            I znów mamy piątek, ale ten czas szybko leci... Pogoda dziś dopisywała, choć z rana był mróz, przez to słoneczko pięknie świeciło. W zacisznym miejscu było tak cieplutko, że można by było pokusić się o krótki rękawek :). Jak już niektórzy stali czytelnicy mojego bloga zauważyli sporo jest u mnie przepisów na zupy - krem, ale to przez to, że je uwielbiam. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na wyśmienitą zupę. Muszę stwierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych zup takiego typu :). Jest w niej spora ilość korzenia pietruszki, której mój R nie lubi, ale nawet on powiedział, że zupa jest na 6+. Trzeba ją dobrze doprawić, bo może mieć słodkawy smak, za sprawą właśnie pietruszki. Najlepiej, jak dostosujecie ilość przypraw do waszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! 

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ.

          Składniki na 4 - 5 porcji:

  • 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 duże pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

poniedziałek, 18 stycznia 2016

            Przez cały tydzień byłam bardzo zajęta i nawet nie miałam czasu wrzucić Wam jakiś fajnych przepisów. Ale w weekend wypróbowałam kilka nowych na pyszne smakołyki. Jedne mi się spodobały, a inne trzeba jeszcze zmodyfikować. Oto jedno z tych dań, które bardzo mi smakowało. Przepis miałam zapisany w swoim zeszycie. Potrawka z kiełbasy w pikantnym sosie jest pyszna. Najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem, ale pewnie też z makaronem. Danie proste i szybkie w przygotowaniu. Smacznego i spokojnego wieczoru.

 

Kiełbasa w pikantnym sosie.

KIEŁBASA W PIKANTNYM SOSIE.

          Składniki na 6 porcji:

  • około 400 g kiełbasy (np. zwyczajnej, podwawelskiej)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule szalotki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 duża marchew
  • 1 duża pietruszka
  • 500 ml passaty pomidorowej
  • puszka zielonego groszku konserwowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • łyżeczka musztardy
  • 3 łyżki ketchupu pikantnego
  • po 1 łyżce posiekanej natki pietruszki i koperku

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać, pokroić w kostkę. W sporym garnku rozgrzać oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i lekko podsmażyć. Dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i przesmażyć przez kilka sekund. Po czym dodać starte na dużych oczkach marchew i pietruszkę. Podlać sokiem z groszku konserwowego i dusić około 5 minut, często mieszając. Następnie dodać passatę pomidorową, groszek konserwowy, przyprawy oraz kiełbasę pokrojoną w cienkie plasterki. Gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 10 minut. Potrawa jest gotowa, gdy jarzyny się rozgotują, a powstały sos będzie gęsty i aromatyczny. Całość doprawić musztardą i pikantnym ketchupem oraz posypać posiekaną zieleniną. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kiełbasa w pikantnym sosie.

wtorek, 25 sierpnia 2015

          Zastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo pyszny i smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.

 

Zupa - krem z kalafiora.

ZUPA - KREM Z KALAFIORA.

          Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml słodkiej śmietanki 12%
  • koperek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz cayenne 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego !!!

 

Zupa - krem z kalafiora.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet