Wpisy z tagiem: fasola biała

sobota, 29 października 2016

            Dania jednogarnkowe są doskonałe na obiad lub kolację. Można je praktycznie przyrządzić w jednym garnku, mieć mniej zmywania i więcej czasu dla siebie i rodziny :D. Na niedzielny obiad lub na weekend świetnie pasują takie danie. Mi się udało zrobić przepyszną potrawę z kurczaka zapiekanego w sosie pomidorowym z fasolą białą i czerwoną oraz marchewką. Całe danie można zrobić w brytfannie. Ja niestety nie miałam brytfanny, będę musiała zakupić, ale można tez zrobić takie danie w naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Potrawa jest bardzo sycąca i doskonale nas rozgrzeje w coraz chłodniejsze dni. Do dania można użyć zarówno fasoli białej i czerwonej z puszki, znacznie skróci to czas przygotowania. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Tina". Polecam serdecznie!

 

Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką.

KURCZAK ZAPIEKANY W SOSIE Z FASOLĄ I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 1000 g udek i podudzi lub samych udek z kurczaka
  • 1 duża cebula
  • 3 marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka fasoli czerwonej
  • 150 g suchej fasoli białej lub puszka fasoli białej
  • 500 ml gorącego bulionu
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 3 łyżki oleju 
  • sól
  • pieprz czarny
  • mielona słodka papryka
  • kurkuma
  • opcjonalnie natka pietruszki do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Dzień przed przygotowaniem dania zalać białą fasolę wodą i odstawić na całą noc. Po tym czasie gotować ją przez godzinę (jeśli to będzie fasola z puszki tę czynność należy pominąć), osączyć. Mięso z kurczaka umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać olej, włożyć kurczaka i obsmażyć z każdej strony na rumiano. Następnie mięso wyciągnąć, wrzucić cebulę i czosnek, zeszklić, dołożyć marchewkę. Podlać warzywa bulionem. Dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem czarnym, mieloną słodką papryką i kurkumą. Całość przelać do naczynia żaroodpornego, ponownie włożyć mięso z kurczaka, dodać osączoną fasolę białą i czerwoną. Przykryć i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez około 80 minut. Natkę pietruszki posiekać i obficie posypać nią danie. Potrawę podawać z domowym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kurczak zapiekany w sosie z fasolą i marchewką.

środa, 30 września 2015

              Dni są coraz zimniejsze, jesień zbliża się wielkimi krokami. Jak wracamy do domu przemarźnięci, to mamy ochotę zjeść coś bardzo sycącego i rozgrzewającego. Najlepsza na to będzie fasolka po diabelsku :-), ostra i pikantna. Danie to robi się bardzo szybko, jest proste w wykonaniu, a do tego doskonale nas rozgrzeje. Po ciężkim dniu taki pyszny posiłek wynagrodzi nam wszystko. Później na podwieczorek gorąca herbata z cytryną oraz imbirem, do tego pyszne ciacho i jesteśmy w niebie ;-). Póki co mamy jeszcze piękną i słoneczną pogodę, więc korzystajmy z tego jak najwięcej. Polecam i życzę słonecznego dnia.

 

Fasolka po diabelsku.

FASOLKA PO DIABELSKU.

          Składniki na 4 porcje:

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka białej fasoli
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki pokrojonych pomidorów
  • 2 papryki czerwone
  • 1 łyżka przecieru pomidorowego
  • 1 mała papryczka chili
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 dymki ze szczypiorkiem
  • 300 g kiełbasy
  • olej
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Papryki umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę chili umyć, osuszyć, a po usunięciu pestek pokroić na bardzo drobno. Cebulę obrać, drobno posiekać. Kiełbasę pokroić w krążki i podsmażyć na oleju, odłożyć na osobny talerz. Na tym samym oleju zeszklić cebulę. Dodać wszystkie pokrojone papryki i chwilę podsmażać. Następnie dodać pomidory z puszki i gotować przez kilka minut, co jakiś czas mieszając, w razie konieczności podlewać ciepłą wodą. Dołożyć osączoną fasolę białą i czerwoną. Całość doprawić solą, pieprzem, ostrą papryką, przeciśniętym przez praskę czosnkiem oraz ziołami prowansalskimi. Dodać pokrojoną kiełbasę, przecier pomidorowy i gotować przez około 15 minut na małym ogniu. Na końcu wrzucić pokrojone dymki ze szczypiorkiem, przemieszać i podawać na gorąco ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Fasolka po diabelsku.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet