Wpisy z tagiem: ocet winny

środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

wtorek, 23 grudnia 2014

           Zgodnie z tradycją, w Wigilię na stole prym wiodą ryby. Podawane są na różne sposoby: pieczone, smażone, w galarecie, w zalewie itp. Ryby, a wśród nich śledzie, od lat stanowią jedną z podstawowych potraw tej uroczystej kolacji. Robiłam je po raz pierwszy. Składniki dobrałam sama i ciekawe co z tego wyszło :-). Dziś posmakowałam i wyszły super.

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

WIGILIJNE ŚLEDZIE W ZALEWIE.

          Składniki:

  • 6 płatów śledziowych tzw. matiasów
  • 1 duża cebula
  • 1 cebula szalotka
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego
  • 40 g rodzynek
  • 3 liście laurowe
  • 500 ml wody
  • 1 łyżka cukru
  • 125 ml octu winnego
  • 1 łyżka oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Płaty śledziowe moczyć w zimnej wodzie około 3 godziny. Po tym czasie odsączyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Pociąć na kilkucentymetrowe kawałki. Cebule obrać i pociąć w kostkę. Zrobić zalewę z wody, ziaren pieprzu i ziela angielskiego, rodzynek, liści laurowych i cukru, zagotować. Na końcu dodać ocet. Zalewę ostudzić i dodać jeszcze oliwę. Układać na przemian w słoiku śledzie i cebulę. Zalać zalewą, zamknąć słoik i odstawić do lodówki na co najmniej 12 godzin. Podawać z pieczywem.

Smacznego !!!

 

Wigilijne śledzie w zalewie.

 

Gdy gwiazdka zabłyśnie, a choinka roziskrzy się kolorowymi światełkami, blask świec i zapach świerkowych gałązek niech wprowadzą Was w baśniowy nastrój Wigilijnego Wieczoru. 
Niech radość i miłość wypełnią Wasze serce, a szczęście i życzliwość ludzi niechaj towarzyszą Wam w te Święta oraz w każdym następnym dniu. Życzę Wam dużo zdrowia i spełnienia marzeń zwłaszcza tych, które wydają się nieosiągalne 

Magda. 

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet