Wpisy z tagiem: marmolada

poniedziałek, 22 lutego 2016

            Po weekendzie osłodzę Wam trochę poniedziałek i poczęstuję przepysznymi ciasteczkami. Jak już sam tytuł głosi zawierają one marchewkę, którą starłam na tarce na małych oczkach i skórkę oraz sok pomarańczowy. Ciasteczka przyozdobione są marmoladą. Do tego rodzaju ciastek pasuje najlepiej twarda marmolada, która pod wpływem temperatury nie spłynie z nich. Samo ciasto zawiera małą ilość cukru pudru, którą można całkowicie pominąć. Przepis zasięgnęłam ze starej książeczki "Ciasta kruche". Oczywiście zmodyfikowałam go trochę i wiem, że to się opłaciło, bo ciasteczka bardzo wciągają i smakują cudownie. Co tu będę dużo pisać? Nic tylko trzeba upiec i spróbować :-).

 

Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą.

CIASTECZKA MARCHEWKOWO-POMARAŃCZOWE Z MARMOLADĄ.

          Składniki:

  • 420 g mąki pszennej tortowej
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 łyżka cukru pudru
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 150 g startej na drobnych oczkach marchwi
  • strata skórka z 1 pomarańczy
  • 1 łyka soku z pomarańczy
  • około 200 g marmolady

          Sposób przyrządzania:

            Do miski przesiać mąkę, dodać proszek do pieczenia, schłodzone pokrojone masło, cukier puder (można pominąć), startą marchew wraz z sokiem, skórkę z 1 pomarańczy i sok pomarańczowy. Wszystkie składniki dobrze wyrobić na gładkie ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i schłodzić w lodówce przez 30 minut. Po tym czasie w rękach formować kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć do grubości około 7 mm, zrobić dziurkę za pomocą palca i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć około 1/2 łyżeczki marmolady. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 190ºC przez około 20 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka marchewkowo-pomarańczowe z marmoladą.

środa, 11 lutego 2015

           Jutro tłusty czwartek, więc prezentuje Wam przepis na "nadziane" pączki. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pączusie są tak pyszne, że można by się nimi zajadać tak bez końca :). Jeszcze jutro można kupić składniki i cieszyć się domowymi pączkami. To dopiero drugie moje podejście do "pączkowania". Może nie są idealne kształtem, ale z czasem nabiorę wprawy hehe. Zapraszam szczerze i do dzieła!

 

Pączki tradycyjne.

PĄCZKI TRADYCYJNE.

          Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 
  • 25 ml rumu
  • marmolada, powidła śliwkowe lub konfitura
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

          Sposób przyrządzania:

            Ze 100 g mąki, ciepłego mleka, drożdży, cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (zaczyn umieścić w dużej misce). Do zaczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na delikatnie oprószona stolnicę i rozwałkować na około 1 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie (1/2 łyżeczki) w odstępach około 5 cm. Przykryć drugą połową ciasta. Szklanką wycinać koła tak, aby marmolada była pośrodku okręgu. Można też ręce posmarować olejem, odrywać kawałki ciasta, dać nadzienie i formować okrągłe pączusie. Pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Rozgrzać tłuszcze do temperatury 175ºC, kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Pączki tradycyjne.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet