Wpisy z tagiem: anyż gwiaździsty

poniedziałek, 25 stycznia 2016

            Uwielbiam proste desery, tylko kilka składników i można wyczarować naprawdę pyszny słodki smakołyk. Bardzo lubię jeść jabłka i wymyśliłam deser z ich udziałem. Ten deser jest prosty, ale smakuje naprawdę wyśmienicie. Mój pierwszy zamysł był taki, aby przykryć jabłka bitą śmietaną, ale przypomniałam sobie jak kiedyś przyrządziłam deser gruszkowy z jogurtem greckim. I tym razem też dałam jogurt grecki. Wybór się opłacił, smak jest przepyszny. Do jabłek dałam anyż, domowy cukier waniliowy, sok z cytryny i esencję waniliową. A całość delikatnie posypałam cynamonem. Tak to był pyszny deser! Pozdrawiam i polecam Wam wypróbować przepis.

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

DESER Z JABŁKAMI I JOGURTEM GRECKIM.

           Składniki na 2 porcje:

  • 3 jabłka
  • sok z połowy cytryny
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 gwiazdka anyżu
  • mielony cynamon do dekoracji

          Sposób przyrządzania:

          Jabłka umyć, obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Skropić sokiem z cytryny, przełożyć do garnka, dodać cukier waniliowy, esencję waniliową oraz gwiazdkę anyżu. Prażyć na średnim ogniu przez około 10 minut, co chwilę mieszając, aż jabłka będą miękkie, ale nie rozpadające się. Jabłka ostudzić i wyciągnąć anyż. Ostudzone przełożyć do pucharków, przykryć warstwą jogurtu greckiego i posypać delikatnie mielonym cynamonem. Podawać od razu lub schłodzić w lodówce.

Smacznego !!!

 

Deser z jabłkami i jogurtem greckim.

wtorek, 21 lipca 2015

            Jakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy, z nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-).

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ.

          Składniki:

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej
  • 700 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru
  • 6 - 7 gwiazdek anyżu
  • 5 sztuk goździków
  • limonka 

          Sposób przyrządzania:

            Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki anyżu i goździki, zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Z cukru i wody ugotować syrop, zdjąć z ognia i ostudzić. Nastaw odcedzić, listki mięty wycisnąć dobrze, płyn przefiltrować (uwaga! płyn bardzo barwi naczynia, w których będziemy filtrować alkohol). Do syropu cukrowego dodać wyciąg alkoholowy, dokładnie wymieszać i ponownie kilkakrotnie przefiltrować przez filtr do kawy albo przez waciki kosmetyczne. Jeśli alkohol będzie zbyt mocny można dodać więcej wody. Likier rozlać do butelek i ostawić w ciemne i chłodne miejsce na około 3 miesiące, aby w pełni dojrzał.

Smacznego !!!

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

wtorek, 14 lipca 2015

            Niedawno byłam na jagodach i zaopatrzyłam się w sporą ich ilość. Bardzo lubię te małe ciemne kulki. Zrobiłam z nich ostatnio nalewkę jagodową z lawendą, która jest wyśmienita. Często piekę ciasta i z części jagód postanowiłam zrobić konfiturę z anyżem gwiaździstym. To jedna z tych konfitur, która ma wspaniały smak i aromat.  Konfitura jest pyszna i pewnie wykorzystam ja do jakiegoś wypieku. Podane proporcje owoców i cukru są tylko orientacyjne - zależą od tego jak słodkie są owoce i jaki produkt finalny chcemy otrzymać. Taka konfitura idealna jest jako dodatek do ciast, naleśników lub zwyczajnie do świeżego pieczywa. Już sobie wyobrażam jak otwieram ją w zimę i przywołuję smak lata, hmm... Pycha. Takiej konfitury nie kupicie w sklepie. Zachęcam gorąco do zrobienia chociaż słoiczka.

 

Konfitura jagodowa z anyżkiem.

KONFITURA JAGODOWA Z ANYŻKIEM.

          Składniki:

  • 1000 g jagód
  • 300 - 350 g  cukru
  • 6 gwiazdek anyżu

          Sposób przyrządzania:

            Jagody przebrać, opłukać i przesypać do garnka z grubym dnem. Dodać anyż i gotować na małym ogniu, często mieszając. Gdy jagody puszczą sok, trzymać je jeszcze przez 15 minut na małym ogniu, a następnie wsypać cukier. Mieszać, aż cukier całkowicie się rozpuści. Gotować konfiturę na małym ogniu, co jakiś czas mieszając, aż będzie odpowiednio gęsta (około 25 - 30 minut). Wyjąć anyż, przelać konfiturę do słoików i dokładnie zakręcić. Pasteryzować  5 - 10 minut. Można też gorącą konfiturę przełożyć do czystych, wyparzonych słoików, zakręcić i odwrócić do góry dnem. Przykryć ściereczką.

Smacznego !!!

 

Konfitura jagodowa z anyżkiem.

środa, 27 maja 2015

            Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.

          Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 500 ml wody
  • 700 g cukru (można mniej)
  • sok z 1 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy.  Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki. 

Smacznego !!!

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet