Wpisy z tagiem: wielkanoc

czwartek, 24 marca 2016

            Koleżanka poprosiła mnie o sałatkę na Wielkanoc. Więc trochę podumałam i "wyczarowałam" sałatkę z jajkami i chrzanem. Jest pyszna, prosta i składa się tylko z kilku składników. Powiem Wam, że pierwszy raz dodałam chrzan do sałatki. Ja już lubię tą sałatkę. Ciekawe czy mojemu R też posmakuje? Wrzuciłam do niej jeszcze por, ogórki konserwowe i kukurydzę. Do sałatki użyłam majonezu i jogurtu naturalnego, żeby delikatnie ją odchudzić. Smakuje ona naprawdę pysznie i warto ją wypróbować na zbliżające się święta. 

Z okazji zbliżających się Świąt Wielkiej Nocy pragnę złożyć Wam życzenia udanej, zdrowej i spędzonej wraz z najbliższą rodziną i przyjaciółmi Wielkanocy, bogatego zająca, udanego mazurka i przepysznej babki, kolorowych pisanek i pięknej święconki. A także samych sukcesów, dużo pomyślności w życiu prywatnym, jak i zawodowym oraz mokrego dyngusa. Wesołego Alleluja!

 

Sałatka wielkanocna  z jajkami i chrzanem.

SAŁATKA WIELKANOCNA Z JAJKAMI I CHRZANEM.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • 200 g ogórków konserwowych
  • około 10 cm białej części pora
  • puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki szczypiorku
  • 1 czubata łyżeczka tartego chrzanu
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 - 4 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę osączyć z zalewy. Ogórki konserwowe pokroić w kostkę, osączyć na sicie. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w niedużą kostkę. Por przekroić na cztery części i pokroić w paski. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez, jogurt grecki i tarty chrzan. Wymieszać dokładnie i przyprawić solą i pieprzem czarnym. Sałatkę udekorować posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego !!!

 

Sałatka wielkanocna  z jajkami i chrzanem.

środa, 23 marca 2016

            Za kilka dni już Wielkanoc. Mam nadzieję, że pogoda dopisze, bo póki co, to słońce pięknie świeci, aż chce się wyjść na powietrze i pospacerować. Podrzucę Wam jeszcze jeden przepis na babkę. Smakuje wyjątkowo pysznie. Bardzo aromatyczna za sprawą kandyzowanej skórki pomarańczowej, słodka i wilgotna. Ma w sobie pyszną białą czekoladę i nią również jest udekorowana. Babkę można także posypać tylko cukrem pudrem albo polać lukrem z dodatkiem soku z cytryny. Inspirowałam się przepisem z gazetki "Wielkanoc najlepsze przepisy", ale całkowicie pozmieniałam składniki. Zapraszam i polecam!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

BABKA Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ I KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 180 g masła
  • 150 ml mleka
  • 150 g białej czekolady
  • 250 g mąki tortowej
  • 150 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 90 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

Polewa:

  • 100 g białej czekolady
  • 50 ml śmietany kremówki 30%
  • 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Mleko, połamaną białą czekoladę i masło włożyć do garnuszka i podgrzewać, aż składniki się połączą. Do miski przesiać mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodać cukier, wlać rozpuszczone składniki oraz rozmącone jajka i szybko zmiksować na jednolitą masę. Na końcu dodać kandyzowaną skórkę pomarańczową i delikatnie wymieszać. Przelać do foremki na babkę i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160ºC przez 50 minut. Następnie zmniejszyć temperaturę do 150ºC i piec jeszcze 10 minut do suchego patyczka. Zostawić w formie przez 15 minut, po czym wyciągnąć i odstawić do całkowitego ostygnięcia. W kąpieli wodnej rozpuścić czekoladę białą ze śmietaną kremówką, lekko przestudzić i udekorować polewą babkę. Posypać skórką pomarańczową.

Smacznego !!!

 

Babka z białą czekoladą i kandyzowaną skórką pomarańczową.

poniedziałek, 21 marca 2016

            Na Święta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy. U mnie często ona nie jest spożywana. Jadłam ją dopiero drugi raz w życiu :). Ale postanowiłam wypróbować przepis na pieczoną w piwie. Poszukałam trochę w necie oraz w gazetkach kulinarnych i zrobiłam swoją wersję. Oceniam przepis na bardzo dobry. Przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Kiełbasa biała pieczona w piwie.

KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE.

          Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • około 10 cm białej części pora
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżeczek musztardy chrzanowej
  • 150 ml jasnego piwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, pora i pieczarki, lekko poddusić. Następnie dodać czosnek i przesmażyć jeszcze kilka sekund. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać w kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę  zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kiełbasa biała pieczona w piwie.

wtorek, 15 marca 2016

            Na Wielkanoc często piecze się mazurki. Najczęściej lubię piec je na fajnym kruchym spodzie, który jest nie za twardy. Przepis na mazurek, który Wam prezentuję znalazłam w książce "Ciasta zawsze udane". To prosty mazurek. Pamiętacie blok czekoladowy z dzieciństwa? Robi się go najczęściej z bakaliami i dodaje herbatniki. Całość wylewa się na blachę, po schłodzeniu kroi w paseczki lub kostkę. To ciasto ma podobny smak, tylko wykonanie jest inne. Polewa czekoladowa jest na kruchym spodzie, a pod polewą spora warstwa bakalii. Ciasto jest pyszne i warte wypróbowania. Polecam!

 

Mazurek czekoladowy.

MAZUREK CZEKOLADOWY.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki pszennej tortowej
  • 150 g schłodzonego masła
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki czubate gęstej, kwaśnej śmietany 18%
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia

Polewa:

  • 125 ml mleka
  • 110 g cukru
  • 180 g mleka w proszku
  • 100 g gorzkiej czekolady

Ponadto:

  • 100 g suszonych wiśni
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 100 g suszonych śliwek
  • 50 g drobno pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia przesiać do dużej miski. Dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Dodać żółtka roztrzepane ze śmietaną i zagnieść ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię aluminiową i wstawić do lodówki na 30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować na placek grubości około  1 - 1,5 cm, ułożyć w wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką blasze (24x28), z resztek uformować wałeczki i ułożyć na brzegach, lekko docisnąć. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 20 minut. Suszone wiśnie i żurawinę sparzyć wrzątkiem, osączyć. Suszone śliwki pokroić na mniejsze kawałki. Mleko, cukier, masło i połamaną na małe kawałki czekoladę zagotować. Zdjąć z ognia, dosypać przesiane przez sito mleko w proszku i dokładnie całość wymieszać. Na wystudzone ciasto wyłożyć bakalie, polać polewą i posypać wierzch pokrojonymi orzechami nerkowca. Odstawić do zastygnięcia.

Smacznego !!!

 

Mazurek czekoladowy.

środa, 09 marca 2016

            Święta wielkanocne zbliżają się dużymi krokami, więc opublikuję Wam przepisy na tę okazję. Pierwsza moja propozycja to babka herbaciana. Pyszne i aromatyczne ciasto, długie zachowujące świeżość. Przepis zasięgnęłam z gazetki "Ciasta za grosik" i oczywiście go zmodyfikowałam trochę. Już od jakiegoś czasu mam postanowienie i robię na święta bardzo mało potraw. Przeważnie człowiek sporządzi za dużo jedzenia i potem musi się z nim męczyć przez cały tydzień ;-). Jeszcze nie wiem, co upichcę na tegoroczne święta, ale już niedługo zrobię listę zakupów i zapiszę dania, które chcę zrobić i oczywiście nie będzie tego dużo. A babkę serdecznie Wam polecam. Pozdrawiam gorąco!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

AROMATYCZNA BABKA HERBACIANA.

          Składniki:

  • 125 g masła
  • 100 g cukru
  • szczypta soli
  • 2 żółtka
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu cytrynowego
  • 200 ml mocnej herbaty earl grey lub zwykłej czarnej
  • 260 g mąki tortowej

           Sposób przyrządzania:

             Masło utrzeć z cukrem, dodać szczyptę soli oraz mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną. Następnie dodać żółtka, ekstrakt cytrynowy i skórkę startą z cytryny. Powoli wyrabiać ciasto i wlewać schłodzoną mocną herbatę. Kiedy ciasto będzie jednolite, przełożyć je do formy z kominkiem, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej tartą bułką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez około 45 - 50 minut. Ostudzić, wyciągnąć z formy i dowolnie udekorować.

Smacznego !!!

 

Aromatyczna babka herbaciana.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet