Wpisy z tagiem: mango

środa, 11 maja 2016

            Wczoraj na blogu opisywałam Wam jak zrobić mleko jęczmienne. Dziś prezentuję Wam przepis na koktajl z jego wykorzystaniem. Jak na razie zrobiłam koktajl z dodatkiem tego mleka, ale mam w planach jeszcze z nim eksperymentować. Jeśli coś pysznego wymyślę, to na pewno Wam opublikuję. Koktajl z tym mlekiem smakuje pysznie. Jeśli chcecie uzyskać bardziej pożywny koktajl możecie dodać do niego powstałe wiórki po odsączeniu mleka. Polecam gorąco!

 

Jęczmienny koktajl z owocami.

JĘCZMIENNY KOKTAJL Z OWOCAMI.

          Składniki:

          Sposób przyrządzania:

            Banana i mango obrać ze skórki, pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć do wysokiego naczynia. Zmiksować blenderem, dodać mleko jęczmienne i miód, ponownie zmiksować. Przelać do szklanek i podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Jęczmienny koktajl z owocami.

wtorek, 16 lutego 2016

            Ostatnio mam ochotę na koktajle szczególnie te zielone. Są bardzo zdrowe, dodają energii, mają sporą dawkę składników odżywczych, oczyszczają organizm z toksyn, a także pomogają zrzucić zbędne kilogramy. Zaczęłam je pić, bo odczuwam brak energii i chciałabym oczyścić organizm ze szkodliwych substancji. Już od samego patrzenia na taki koktajl pozytywnie się człowiek nastraja i pobudza do życia :). Ja wymyśliłam koktajl z kilku owoców: awokado, mango, pomarańczy i zielonych dodatków w postaci szpinaku i zielonej herbaty. Ten koktajl nadaje się też dla osób odchudzających się,

Awokado jest najbardziej kalorycznym owocem, ale dostarcza zdrowe kwasy tłuszczowe (omega - 3, omega - 6). Nawet dowiedziono naukowo, że awokado wykazuje właściwości odchudzające. Jest bogatym źródłem witaminy E (witamina młodości). Znaleźć w nim można także witaminę A, B1, B2, C, PP, K, H, kwas pantotenowy oraz kwas foliowy. Ponadto zawiera błonnik pokarmowy, fitosterole i antyoksydanty. Zawiera potas, który jest niezbędny dla właściwego rozwoju centralnego układu nerwowego.

O zielonej herbacie to nie muszę wiele pisać. Wiadomo, że jest bardzo zdrowa, zmniejsza ryzyko raka, przedłuża życie, chroni przed demencją, poprawia wygląd skóry, przyśpiesza metabolizm i usuwa zbędne produkty przemiany materii, działa antynowotworowo, obniża ciśnienie krwi,  zawarte w niej flawonoidy wzmacniają naczynia krwionośne i przeciwdziała zakrzepom krwi.

Mango to egzotyczny owoc wyjątkowo bogaty w przeciwutleniacze, dlatego często jest określane jako "owoc młodości". Zawiera duże ilości witamin: A, C i E, (silnie działających antyoksydantów, opóźniających procesy starzenia się) poza tym PP, magnez, potas, miedź, błonnik i flawonoidy oraz antyoksydacyjny lupeol, który ma zdolność łagodzenia stanów zapalnych i działa przeciwmiażdżycowo. Jedzenie mango może zmniejszyć ryzyko rozwoju zespołu metabolicznego, na który składają się podwyższony poziom trójglicerydów, cholesterolu, cukru we krwi, a także ciśnienia tętniczego.

Szpinak jest bogaty w żelazo, więc warto go spożywać przy anemii. To przede wszystkim źródło witaminy K, A, C, B2, B6, E, magnezu, manganu, żelaza, wapnia, potasu, kwasu foliowego, cynku, fosforu, miedzi i błonnika. Dodatkowo ma w aobie również niacynę, selen i kwasy omega - 3. Zawiera flawonoidy, które działają jak antyoksydanty chroniąc przed wolnymi rodnikami. Ponadto to zielone warzywo reguluje przyrost tłuszczu w organizmie. Jest więc polecane osobom, które są na diecie odchudzającej.

Przytoczyłam tylko niektóre właściwości składników tego koktajlu. Więcej można przeczytać w internecie, a jest tego sporo :-). Polecam serdecznie ten koktajl i na zdrowie!

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

KOKTAJL Z MANGO, AWOKADO I SZPINAKU.

          Składniki:

  • 1/2 dojrzałego awokado
  • 1/2 mango
  • sok z 1 pomarańczy
  • 200 ml zielonej herbaty
  • garść szpinaku
  • 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

             Łyżeczkę zielonej liściastej herbaty lub 1 torebkę ekspresowej zalać wodą o temperaturze 90ºC (200 ml). Awokado obrać ze skóry i pociąć na mniejsze kawałki, Liście szpinaku opłukać i osuszyć. Wszystkie składniki przełożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Przelać do wysokich szklanek i podawać od razu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z mango, awokado i szpinaku

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet