Wpisy z tagiem: szczypiorek

poniedziałek, 06 czerwca 2016

            W weekend poszalałam trochę i wypróbowałam parę nowych przepisów. Niektóre są do poprawy, ale na pewno się nimi z Wami podzielę. Dostałam od znajomej sporo młodej botwinki i zrobiłam kilka potraw z jej użyciem, które Wam opublikuję. Część oczywiście zamroziłam, będzie na przyszłość :). Pierwszy przepis jaki Wam zaprezentuję to jajecznica z botwinką, banalnie proste danie, a jakie pyszne. Pierwszy raz robiłam i wiem, że nie ostatni, mniam:). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu!

 

Jajecznica z botwinką.

JAJECZNICA Z BOTWINKĄ.

          Składniki:

  • 6 dużych jajek
  • pęczek botwinki bez buraczków
  • 2 cebule szalotki
  • 6 łyżek posiekanego szczypiorku
  • 4 - 5 łyżek masła
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. W dużej misce rozbić jajka, przyprawić solą i pieprzem ziołowym i czarnym, rozbełtać. Na patelni rozpuścić masło, wrzucić pokrojoną cebulę, chwilę przesmażyć i dodać najpierw łodyżki z botwinki i dusić do miękkości. Następnie dodać pokrojone liście i jeszcze chwilę dusić. Do podsmażonej cebulki i botwinki dodać 4 łyżki posiekanego szczypiorku, a po chwili wlać roztrzepane jajka. Smażyć do momentu, gdy jajecznica się zetnie. Podawać posypaną szczypiorkiem i ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Jajecznica z botwinką.

środa, 15 kwietnia 2015

            Uwielbiam zupy - kremy. Są smaczne i można je podać zarówno do obiadu jak i kolacji. Najlepszy krem porowo - ziemniaczany jaki do tej pory jadłam. Zmodyfikowałam trochę swój stary przepis i zupa wyszła obłędna. Zajadaliśmy się nią  z moim R. Podałam ją z tostami podpieczonymi na maśle i posiekanym szczypiorkiem i to był super pomysł. Jeszcze czuję smak tej zupy ;-). Zapewniam Was, że warto ją przyrządzić i rozsmakować się w jej smaku. 

 

Krem porowo - ziemniaczany.

KREM POROWO - ZIEMNIACZANY.

         Składniki:

  • około 400 g pora (biała część)
  • około 500 g ziemniaków
  • 2 łyżki masła
  • sok z połowy cytryny
  • 1 l wywaru warzywnego
  • sól
  • pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej i kolendry
  • 1 liść laurowy
  • 100 ml śmietany 22%
  • 1 żółtko
  • szczypiorek 
  • tosty

          Sposób przyrządzania:

            Por oczyścić, umyć dokładnie, osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić w cienkie talarki. Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozpuścić masło, podsmażyć pora i ziemniaki. Zalać wywarem warzywnym. Dodać sok z cytryny, gałkę muszkatołową, kolendrę oraz liść laurowy. Całość gotować przez około 35 minut. Wyjąć liść laurowy. Zupę zmiksować ze śmietaną, doprawić solą i pieprzem, gotować jeszcze przez około 5 minut. Odstawić, wymieszać żółtko ubite z częścią zupy i wlać do pozostałej zawartości. Zupę podawać z grzankami upieczonymi na patelni i posiekanym szczypiorkiem. Składników wystarczy na 4 porcje.

Smacznego !!!

 

Krem porowo - ziemniaczany.

piątek, 03 kwietnia 2015

            Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Mam zamiar na wielkanocne śniadanie zrobić faszerowane jajka. Do jajek zrobiłam dwa nadzienia. Pierwszym dekoruje się ugotowane białka, drugie jest dodatkowe dla podkreślenia smaku i urozmaicenia posiłku. Bardzo mi odpowiadają takie faszerowane jajka  "na bogato". Myślę, że przepis zdał egzamin i zagości na moim stole częściej. Życzę smacznego i zapraszam do konsumpcji :-)!

 

Jajka faszerowane na bogato.

JAJKA FASZEROWANE NA BOGATO.

          Składniki:

  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku 

Nadzienie I:

  • 5 żółtek
  • 50 g sera mozzarella tartego (drobno pokrojonego) lub drobno startego sera gouda
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Nadzienie II (twarożek):

  • 2 łyżki serka śmietankowego do smarowania
  • 2 rzodkiewki
  • kilka plasterków obranego ogórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, delikatnie wyciągnąć żółtka. Do miseczki wrzucić żółtka i zrobić nadzienie I. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i udekorować białka. Zrobić nadzienie II. Rzodkiewki i ogórek pokroić na drobno, dodać serek śmietankowy, jogurt grecki i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i umieścić na środku półmiska. Wokół miseczki z twarożkiem posypać posiekanym szczypiorkiem i ułożyć faszerowane jajka. Podawać jajka także z twarożkiem z warzywami.

Smacznego !!!

 

Jajka faszerowane na bogato.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet