Wpisy z tagiem: gruszki

czwartek, 27 października 2016

            Moja mama robi najlepsze gruszki w syropie. Przeważnie sporo ich dostaje od sąsiada. Ja zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.

          Składniki:

  • 1600 g twardych gruszek
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka sztuk goździków

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i włożyć do wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. 500 ml wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż syrop stanie się przezroczysty. Wrzucić osączone gruszki, gotować przez kilka minut (nie za długo, gruszki mają być lekko twarde). Gruszki osączyć, wyciągnąć goździki, a syrop ponownie zagotować i dodać jeszcze miód. Owoce przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, zalać gorącym syropem i natychmiast zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Smacznego !!!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

czwartek, 22 października 2015

            Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI.

          Składniki 2 porcje:

  • 3 gruszki
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. 

Smacznego !!!

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet