Wpisy z tagiem: seler naciowy

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



piątek, 15 kwietnia 2016

            I znów mamy piątek, ale ten czas szybko leci... Pogoda dziś dopisywała, choć z rana był mróz, przez to słoneczko pięknie świeciło. W zacisznym miejscu było tak cieplutko, że można by było pokusić się o krótki rękawek :). Jak już niektórzy stali czytelnicy mojego bloga zauważyli sporo jest u mnie przepisów na zupy - krem, ale to przez to, że je uwielbiam. Właśnie dziś przygotowałam dla Was przepis na wyśmienitą zupę. Muszę stwierdzić, że to będzie jedna z moich ulubionych zup takiego typu :). Jest w niej spora ilość korzenia pietruszki, której mój R nie lubi, ale nawet on powiedział, że zupa jest na 6+. Trzeba ją dobrze doprawić, bo może mieć słodkawy smak, za sprawą właśnie pietruszki. Najlepiej, jak dostosujecie ilość przypraw do waszych upodobań. Zapewniam, że zupa Was mile zaskoczy i znajdzie się na nią wielu chętnych. Spróbujcie przygotować ją i sami oceńcie, czy jest naprawdę tak pyszna :). Pozdrawiam i życzę miłego oraz słonecznego weekendu! 

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

KREM ZIEMNIACZANY Z PIETRUSZKĄ.

          Składniki na 4 - 5 porcji:

  • 4 - 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 3 duże pietruszki
  • 3 gałązki selera naciowego
  • kawałek pora około 12 cm (mogą być też zielone części)
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • około 1100 ml bulionu lub wywaru z warzyw
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • natka pietruszki
  • jogurt naturalny

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki i pietruszkę obrać, opłukać i pokroić w niewielką kostkę. Seler naciowy oczyścić, umyć i pokroić na małe kawałki. Por oczyścić, umyć i pokroić w cienkie plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać oliwę, włożyć cebulę i por, podsmażać przez chwilę, co chwilę mieszając, dodać pozostałe warzywa i smażyć kilka minut. Podsmażone warzywa zalać bulionem, po czym gotować pod przykryciem około 25 - 30 minut, aż całkiem będą miękkie. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki krem. Doprawić solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Zupę podawać z kleksem z jogurtu naturalnego i posypać posiekaną natką pietruszki.

Smacznego !!!

 

Krem ziemniaczany z pietruszką.

środa, 11 marca 2015

           Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi świetnie oczyści organizm z toksyn i przyspieszy odchudzanie. Bardzo dobrze działa na przemianę materii i podniesie naszą odporność. Rozsmakowałam się w tym koktajlu i piję go prawie codziennie przed śniadaniem. Więc pijmy go na zdrowie! 

            Owoce kiwi są dość niskokaloryczne, gdyż 100 g dostarcza zaledwie około 56 kcal. Jest dobrym źródłem błonnika, który ma istotny wpływ na pracę przewodu pokarmowego. Zawiera witaminy i składniki mineralne, szczególnie witaminę C, witaminy z grupy B, magnez oraz żelazo. Za­war­ta w pest­kach kiwi pek­ty­na, ko­rzyst­nie wpły­wa na skład flory bak­te­ryj­nej ukła­du po­kar­mo­we­go, oczysz­cza or­ga­nizm z tok­syn, leczy bie­gun­ki i za­par­cia. Kiwi ma działanie moczopędne, dzięki czemu przyspiesza oczyszczanie organizmu z nadmiaru sodu. Jabłka są niezastąpione w kuracjach odchudzających, ponieważ są sycące i dostarczają stosunkowo niewiele kalorii w 100 g - 30 - 50 kcal. Jabłka zawierają ponad 20 cennych składników, posiadają wysoką zawartość kwasów owocowych oraz witamin A, B1, B2, C i E. Zawierają też cenny błonnik, który wymiata resztki pokarmowe i szkodliwe produkty przemiany materii, zapobiegając ich zaleganiu i fermentacji w jelitach. Działa oczyszczająco, ponieważ wiąże metale ciężkie, wolne rodniki i toksyny, a następnie usuwa je z organizmu. Jak wszystkie owoce (oprócz żurawiny i borówki brusznicy) jabłka mają działanie odkwaszające organizm. Seler naciowy jest bogaty w fosfor, wapń, cynk i potas oraz żelazo i magnez. Jest w nim także witamina E, określana mianem witaminy młodości oraz witaminy z grupy B, w tym witamina B9, czyli kwas foliowy i witamina PP znana bardziej jako niacyna. Seler naciowy zawiera bardzo dużo witaminy C, która jest  jednym z najlepszych naturalnych spalaczy tkanki tłuszczowej. Składa się on aż w 94 % z wody, w 100 g jest tylko 4 - 5 kcal. Seler naciowy ma także działanie moczopędne. Uzupełniając  menu o tę roślinę łatwo można pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, odpowiedzialnej za obrzęki, a także przyspieszyć metabolizm i oczyścić ciało z toksyn.

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

 KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KIWI.

          Składniki:

  • 2 łodygi selera naciowego
  • 1 jabłko
  • 1 kiwi
  • 3/4 szklanki zimnej wody
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu

          Sposób przyrządzania:

            Łodygi selera umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Kiwi i jabłko (nie obrałam ze skórki) obrać ze skórki i pokroić w kostkę. Wrzucić  pokrojone składniki do wysokiego naczynia i potraktować blenderem. Dodać miód oraz wodę i znowu zmiksować. Podawać od razu.

Smacznego !!! 

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kiwi

poniedziałek, 02 marca 2015

            Sałatkę tą przygotowałam na spotkanie sobotnie z dziewczynami. W sobotę miałam swoje święto, więc za namową Sylwii postanowiłam spędzić je z najlepszymi przyjaciółkami. Bawiłyśmy się świetnie, humory miałyśmy wyśmienite i dawno już tak nie spędziłam cudownie wieczoru. Dzięki dziewczyny za wszystko, kocham Was! Zrobiłam ciasto na herbatnikach z karmelem i sałatkę z selera naciowego i piersi z kurczaka. Ta sałatka jest rewelacyjna. Sylwia stwierdziła, że jest w niej coś uzależniającego i to prawda, można ją jeść tak bez końca :-). Moim zdaniem to ten seler tak działa, a jest bardzo zdrowym warzywem. Przepisem zainspirowałam się z tego bloga. Sałatkę można zrobić tylko z jogurtem greckim lub naturalnym i wtedy będzie bardziej zdrowa. Polecam Wam sałatkę z selera, jest przepyszna!

            Seler naciowy pochodzi z Eurazji i jest uważany za jedno z najstarszych warzyw. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin. W liściach selera naciowego są witaminy z grupy B, witamina E, C i PP oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne – seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Badania naukowe potwierdziły, że olejek aromatyczny z selera naciowego posiada właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Warzywo to pobudza przemianę materii i usuwając szkodliwe produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn, dlatego zalecany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Jest niskokaloryczny, w 100 g tylko 13 kcal. Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu. Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a przy okazji likwiduje zaparcia. Seler naciowy jest zaliczany do afrodyzjaków, pozytywnie wpływa na popęd płciowy. Picie soku z selera zaleca się ludziom chorującym na artretyzm i reumatyzm. dlatego że przynosi ulgę udręczonym stawom i łagodzi bóle. Jest to bardzo zdrowe warzywo, więc spróbujmy się do niego przekonać.

 

Sałatka z selera naciowego i piersi z kurczaka.

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I PIERSI Z KURCZAKA.

          Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 6 łodyg selera naciowego
  • kawałek pora białej części około 10 cm
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić z półplasterki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić na pół godziny. Po tym czasie pokrojone piersi z kurczaka podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Seler opłukać, pokroić w paski około 1cm, a następnie w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez i jogurt grecki. Przyprawić sałatkę solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Przełożyć do czystej miski i schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Sałatka z selera naciowego i piersi z kurczaka.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet