Wpisy z tagiem: kalafior

poniedziałek, 26 września 2016

           Jakiś czas temu kupiłam zieloną pastę curry. Chciałam spróbować jak smakuje i zrobić z nią kilka dań. Przeglądając kiedyś gazetki natrafiłam na przepis na curry z kalafiora, papryki i kurczaka. Niestety nie pamiętam dokładnie przepisu ani też w jakiej gazecie to było. Wiedziałam mniej więcej, co mam dodać i przystąpiłam do gotowania. Jak by mi nie smakowało, to próbowałabym dalej je ulepszyć. Postępowałam według sposobu przygotowania poniżej i wyszło oto takie przepyszne danie. Potrawę podałam z ryżem i posypałam obficie posiekanym szczypiorkiem. Obiad smakował wspaniale i aż się prosił o dokładkę. Już wiem, że muszę to danie jeszcze powtórzyć, bo bardzo szybko się robi i jest proste w wykonaniu. Kilka składników, a efekt końcowy bardzo zadowalający. Myślę, że w wersji wegetariańskiej smakowałoby równie pysznie. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

CURRY Z KALAFIORA, PAPRYKI I KURCZAKA.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g kalafiora
  • 450 g piersi z kurczaka
  • 1 strąk papryki zielonej
  • 1 pęczek dymki z cebulką
  • 1 strąk papryki czerwonej
  • 200 ml mleczka kokosowego
  • 250 ml gorącego bulionu
  • 3 łyżeczki zielonego curry
  • sok z 1/2 limonki
  • 2 łyżki oleju
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżka mąki

          Sposób przyrządzania:

            Kalafior umyć, podzielić na różyczki. papryki oczyścić z gniazd nasiennych, opłukać, osuszyć i pokroić w paski. Cebulki dymki pokroić w talarki. Piersi z kurczaka umyć, osuszyć, pokroić w niedużą kostkę i przyprawić pieprzem czarnym i solą. Na dużej patelni rozgrzać olej, wrzucić mięso i usmażyć, od czasu do czasu mieszając. Przełożyć do miski. Na powstały tłuszcz wrzucić cebulę, kalafior oraz paprykę kolorową. Mieszając, smażyć kilka minut. Wlać mleczko kokosowe i gorący bulion i dodać curry. Dusić na średnim ogniu 6 - 7 minut, od czasu do czasu mieszając. Następnie dodać mięso i gotować kolejne 6 - 7 minut. Mąkę wymieszać z małą ilością wody i wlać do dania. Podgrzewać jeszcze przez chwilę. Curry przeprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz skropić sokiem z limonki. Podawać z ryżem obficie posypane szczypiorkiem z dymki. 

Smacznego !!!

 

Curry z kalafiora, papryki i kurczaka.

czwartek, 18 sierpnia 2016

            Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! 

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".

          Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 190 g korzenia selera
  • 2 kalarepki (około 320 g)
  • 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm
  • 4 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można też dodatkowo zupę podać z grzankami, będzie bardziej pożywna.

Smacznego !!!

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

wtorek, 25 sierpnia 2015

          Zastanawiałam się, co dzisiaj zrobić na obiad. Dawno nie było u mnie jakiejś zupy. Miałam kalafior to pomysł na zupę szybko się wykreował. Zadziałała wyobraźnia i tak powstała wyśmienita zupa - krem. Kiedyś już ją próbowałam zrobić, ale to na początku maja. Nie smakowała mi, ponieważ kalafior nie miał w ogóle smaku. Postanowiłam zaczekać i wiem, że było warto. Krem jest bardzo pyszny i smakuje za więcej :-). Podałam ją z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i posiekanym koperkiem oraz domowym pieczywem. Można tez podać z grzankami lub makaronem, będzie wtedy bardziej sycąca.

 

Zupa - krem z kalafiora.

ZUPA - KREM Z KALAFIORA.

          Składniki:

  • 500 g kalafiora
  • 10 cm kawałek pora
  • 2 pietruszki
  • 3 ziemniaki 
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1100 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 125 ml słodkiej śmietanki 12%
  • koperek
  • 100 g pomidorków koktajlowych
  • sól
  • pieprz cayenne 
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki, pietruszkę obrać i pokroić w drobną kostkę. Por pokroić w krążki. Czosnek pokroić na bardzo drobno lub przecisnąć przez praskę. Kalafior podzielić na różyczki, umyć i osuszyć. W rondelku rozpuścić łyżkę masła, dodać por, ziemniaki i pietruszkę, podsmażać przez kilka minut. Dodać czosnek i przesmażyć około 1 minutę. Zalać warzywa gorącym bulionem. Dodać różyczki kalafiora i gotować zupę, aż do miękkości warzyw. Lekko przestudzić zupę, wlać sok z cytryny i słodką śmietankę. Zmiksować blenderem na krem i doprawić solą, pieprzem cayenne i pieprzem ziołowym. Zupę podawać z pokrojonymi pomidorkami koktajlowymi i domowym, świeżym pieczywem oraz posypać posiekanym koperkiem.

Smacznego !!!

 

Zupa - krem z kalafiora.

poniedziałek, 03 listopada 2014

            Pyszną sałatkę udało mi się zrobić. Kilka składników, a efekt bardzo smaczny. Przygotowałam ją w sobotę i zawiozłam do Sylwii. Kalafior i fasolka szparagowa oraz kukurydza świetnie się uzupełniają. Bardzo polecam tę sałatkę. 

SAŁATKA Z KALAFIORA I FASOLKI SZPARAGOWEJ.

          Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
  • 250 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól 
  • pieprz
  • szczypiorek

          Sposób przyrządzania:

            Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Fasolkę także ugotować. Kukurydzę odsączyć. Kalafior pokroić na niewielkie kawałki, a jajka w niedużą kostkę. Szczypiorek poszatkować. Wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego !!!


Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet