Wpisy z tagiem: mozzarella

poniedziałek, 13 czerwca 2016

            Nigdy nie próbowałam jeść botwinki na surowo, a szkoda. Zrobiłam z jej dodatkiem sałatkę z sałaty, pomidorków truskawkowych, rzodkiewki, sera mozzarella, kukurydzy i czerwonej cebuli. Całość polałam sosem zmieszanym z oliwy, octu z czerwonego wina, musztardy sarepskiej i miodu. Sałatka wygląda bardzo apetycznie, kolorowo i lekko, a smakuje wyśmienicie. Żałuję, że dopiero teraz wykorzystałam botwinkę w ten sposób, ale nic straconego, pewnie jeszcze nie raz zrobię tę sałatkę albo wymyślę jeszcze inną wersję. Zapraszam i polecam bardzo gorąco!

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

SAŁATKA Z SAŁATĄ, BOTWINKĄ I KUKURYDZĄ.

          Składniki:

  • 1 puszka kukurydzy złocistej Bonduelle (212 ml)
  • 5 - 6 dużych liści salaty
  • duży pęczek botwinki (tylko same liście)
  • 120 g pomidorków truskawkowych
  • 1 cebula czerwona
  • 6 - 7 sztuk rzodkiewki
  • 1 kulka sera mozzarella (125 g)

Sos:

  • 5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 1 łyżeczka miodu
  • sól
  • pieprz ziołowy

           Sposób przyrządzania:

             Kukurydzę konserwową osączyć na sicie. Sałatę i liście botwinki umyć, osuszyć, porwać na kawałki i włożyć do dużej miski. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Czerwoną cebulę obrać, przekroić na pół i cienko poszatkować. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Mozzarellę osączyć z zalewy i pokroić w kostkę. Kukurydzę, pomidorki, czerwoną cebulę, mozzarellę i rzodkiewkę wrzucić do liści sałaty i botwinki. Całość delikatnie przemieszać. Olej lub oliwę z oliwek wlać do małego słoiczka, dodać miód, ocet z czerwonego wina i musztardę. Słoik zamknąć i energicznie wymieszać, aby składniki się połączyły. Następnie dodać sól i pieprz ziołowy, ponownie zamieszać. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem. 

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji na potrawy z użyciem warzyw Bonduelle zapraszam na stronę http://warzywneinspiracje.pl/.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 

Sałatka z sałatą, botwinką i kukurydzą.

 



środa, 22 lipca 2015

          Zakupiłam kilka gazetek kulinarnych. Znalazłam dużo ciekawych przepisów, które wypróbuję. Często inspiruje się przepisami z różnych czasopism czy książek, zobaczę kilka składników i wpadam na super pomysł. Bardzo lubię oglądać zdjęcia kulinarne. Wiem, że moim daleko do ideału, ale może kiedyś tez osiągnę taki poziom. Przepis wzięłam z gazetki "Sól i Pieprz", zmodyfikowałam go trochę do swoich upodobań smakowych. Kopytka z ricotty ze szpinakiem są naprawdę przepyszne. Powiem tak: może kształtem nie są idealne, ale smakują rewelacyjnie. Lubię takie nieregularne kształty klusek i ciastek ;-). Podałam je z sosem pomidorowym z dwóch rożnych odmian pomidorów, żółtych i czerwonych. Sos jest mocno czosnkowy i ostry, doskonale pasuje do tych kopytek. Zjedliśmy je ze smakiem. Danie szybko zniknęło z naszych talerzy. Potrawę będę powtarzała jeszcze wiele razy, za każdym razem dorzucę jakieś inne pyszne składniki :-).

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

 KOPYTKA Z RICOTTY ZE SZPINAKIEM I SOSEM POMIDOROWYM.

          Składniki na 2 porcje lub 3 mniejsze:

Sos:

  • 1 mała cebulka czerwona
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 500 g pomidorów
  • 7 sztuk żółtych pomidorków truskawkowych
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego

Kluski:

  • 250 g ricotty
  • 2 jajka
  • 50 g szpinaku baby
  • około 180 g mąki
  • 50 g startej mozzarelli
  • sól
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

             Pomidory sparzyć i obrać ze skóry (tylko czerwone). Pokroić na mniejsze kawałki. Cebulę czerwoną obrać i drobno posiekać. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. W garnku rozgrzać masło, wrzucić posiekaną cebulę i zeszklić, po chwili dodać czosnek. Dodać pomidory pokrojone i koncentrat pomidorowy. Dusić około 10 - 12 minut. Sos doprawić solą, pieprzem czarnym i octem balsamicznym. Wrzucić pokrojone żółte pomidorki truskawkowe i gotować jeszcze około 10 minut, aż sos zgęstnieje. Szpinak drobno posiekać. Ricottę wymieszać z jajkami na gładką masę. Do ricotty dodać posiekany szpinak, przesianą mąkę, startą mozzarellę. Doprawić do smaku solą i pieprzem ziołowym. Dokładnie wymieszać. Ciasto powinno mieć bardzo gęstą konsystencję, jeśli będzie zbyt rzadkie dodać jeszcze mąkę. Łyżeczką formować  kluski i wrzucać na osolony wrzątek. Gotować na średnim ogniu około 2 minuty, od momentu wypłynięcia na powierzchnię. Wyjąć łyżką cedzakową i rozłożyć na talerzach. Polać ciepłym sosem pomidorowym i udekorować listkami bazylii.

Smacznego !!!

 

Kopytka z ricotty ze szpinakiem i sosem pomidorowym.

piątek, 10 lipca 2015

            W lodówce miałam trzy cukinie i musiałam je w jakiś sposób zużyć. Przypomniał mi się przepis na zupę krem, który wyrwałam z jakiejś gazetki. Po przeczytaniu przepisu, sprawdziłam czy mam wszystkie składniki i wzięłam się do dzieła. Krem z cukinii jest nietypowy, ponieważ do zupy dodaje się także mozzarellę oraz bazylię i wszytko razem miksuje. Mozzarella obowiązkowo musi być u mnie w lodówce, bardzo ją lubię. Zupa dobrze smakuje ze świeżym i chrupiącym pieczywem. Taki krem z cukinii jest świetny jako pierwsze danie, bo szybko się go gotuje i zaspokoi pierwszy głód :-). Powiem Wam, że zupa wyszła bardzo smaczna i warta jest powtórzenia. Zachęcam Was do ugotowania tego kremu, bo jest naprawdę super.

 

Krem z cukinii z mozzarellą.

KREM Z CUKINII Z MOZZARELLĄ.

          Składniki na 4 porcje:

  • 3 średnie cukinie
  • 1 cebula
  • 900 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 100 g mozzarelli 
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • sok z połowy cytryny
  • sól
  • pieprz
  • chili
  • gałka muszkatołowa
  • 1/2 pęczka bazylii

Dodatkowo:

  • listki bazylii
  • 150 g mozzarelli

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę oraz czosnek obrać i drobno posiekać. Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić na małe kawałki. W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebulę i czosnek, chwilę przesmażyć. Dodać pokrojoną cukinię, wszystko smażyć 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wlać bulion, przykryć i gotować 10 - 15 minut. Dodać pokrojoną mozzarellę i bazylię. Zmiksować blenderem, doprawić solą, pieprzem, chili, gałką muszkatołową i sokiem z cytryny. Zupę udekorować listkami bazylii i pokrojoną mozzarellą. Podawać ze świeżym pieczywem.

Smacznego !!!

 

Krem z cukinii z mozzarellą.

piątek, 03 lipca 2015

           Dawno nie robiłam kopytek i postanowiłam zrobić ich włoską odmianę tzn. gnocchi. Istnieje wiele regionalnych wersji tych klusek, m.in. z ziemniaków, warzywnych purée, sera, mąki gryczanej. Są bardzo podobne do naszych polskich kopytek, do tych ziemniaczanych dodaje się jeszcze masło. Przepis na danie z gnocchi znalazłam w gazetce "Tina". Bardzo mnie zaciekawiło, więc je przygotowałam. Powiem szczerze gnocchi smakują super w takim wydaniu. Smak wina jest tylko lekko wyczuwalny. Danie zdało egzamin, wszystkim smakowało i na pewno jeszcze je powtórzę, być może w innej wersji i z innymi dodatkami...

 

Gnocchi na białym winie.

GNOCCHI NA BIAŁYM WINIE.

          Składniki na 2-3 porcje:

Gnocchi:

  • 600 g ziemniaków 
  • 1 jajko roztrzepane
  • 20 g miękkiego masła
  • około 150 - 200 g mąki + do podsypania
  • sól

Dodatkowo:

  • 1 łyżka oliwy
  • 1 ząbek czosnku
  • 250 g pomidorków koktajlowych
  • 100 ml wytrawnego białego wina
  • sól
  • pieprz czarny i ziołowy
  • garść posiekanej świeżej bazylii
  • 100 g mozzarelli w kulkach

          Sposób przyrządzania:

            Ziemniaki ugotować z osolonej wodzie do miękkości, odcedzić, odparować i zostawić do ostygnięcia. Potem utłuc lub zemleć w maszynce do mielenia mięsa. Następnie wymieszać drewnianą łyżką z jajkami, masłem, solą, a na koniec z mąką. Masę wyłożyć na posypaną mąką stolnicę i całość wyrobić dłońmi. W razie potrzeby dosypać więcej mąki. Ilość użytej mąki będzie zależeć od odmiany ziemniaków. Ciasto podzielić na mniejsze części, zrolować wałeczki na lekko wysypanej mąką stolnicy, tak jak na kopytka. Pociąć ostrym nożem na kawałki o długości około 1,5 - 2 cm. Z tych kawałków uformować kluski wycinając na każdej wzorek brzuszkiem widelca. Odłożyć każdą kluskę na wysypaną mąką stolnicę, ponieważ mogą się posklejać. Gotować partiami w dużym garnku z wrzącą osoloną wodą tak długo, aż wypłyną na powierzchnię. Wyciągnąć łyżką cedzakową i ostudzić. Na patelnię wlać oliwę z oliwek i podsmażyć na niej przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać pomidorki przekrojone na pół. Przesmażyć je i podlać winem. Składniki wymieszać, po czym doprawić do smaku solą oraz pieprzem czarnym i ziołowym. Dodać grubo pokrojoną świeżą bazylię i gnocchi. Całość wymieszać, a następnie krótko gotować. Do zawartości patelni dołożyć mozzarellę i chwilę podgrzewać. Podawać od razu po sporządzeniu.

Smacznego !!!

 

Gnocchi na białym winie.

środa, 18 lutego 2015

            Ostatnio nie mam czasu wrzucić posta na bloga, bo trochę się pochorowałam. Poszłam do lekarza rodzinnego, ale się nie dostałam, więc będę robić drugie podejście. Przy okazji chciałam porobić jeszcze kilka badań i tak sobie biegam ;). I jeszcze do pracy trzeba iść. Ale udało mi się znaleźć chwilę czasu i zaproponować Wam pyszną potrawę. Bardzo sycące i smaczne danie obiadowe. Brokuły najczęściej jem w postaci gotowanej. W tej wersji bardzo mi odpowiadają, są idealne do sosów z dodatkiem sera. Całość smakuje wyśmienicie z makaronem. Polecam ten przepis na obiad lub kolację.

 

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami.

PIERŚ Z KURCZAKA ZAPIEKANA Z BROKUŁAMI.

          Składniki:

  • około 250 g różyczek brokuła
  • około 300 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka oleju 
  • sól
  • pieprz
  • papryka ostra

Sos:

  • 200 g śmietany słodkiej
  • 100 g mleka
  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • ząbek czosnku pokrojony na bardzo drobno
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 80 g mozzarelli tartej

          Sposób przyrządzania:

            Brokuły oczyścić i podzielić na różyczki, pogotować w osolonym wrzątku około 3 min. Po tym czasie brokuły odcedzić i zalać zimną wodą, znów odcedzić. Piersi z kurczaka podzielić jak na kotlety, lekko rozbić, przyprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Podsmażyć na rozgrzanym oleju. Rozpuścić masło w rondlu. Wsypać mąkę, energicznie mieszając. Na malutkim ogniu podsmażać. Zasmażka nie powinna się zrumienić. Zdjąć rondel z ognia, energicznie mieszając wlać śmietanę zmieszaną z mlekiem. Gotować cały czas mieszając, aby nie utworzyły się grudki. Jeśli powstaną grudki, zmiksować sos blenderem. Na końcu dodać przyprawy i połowę startej mozzarelli. Na dno naczynia żaroodpornego ułożyć piersi z kurczaka, podzielone brokuły i zalać sosem oraz posypać mozzarellą. Piec 15 - 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC. Podawać z makaronem.

Smacznego !!!

 

Pierś z kurczaka zapiekana z brokułami.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet