Wpisy z tagiem: awokado

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet