Wpisy z tagiem: curry
poniedziałek, 11 stycznia 2016
Dzisiaj u mnie była masakryczna pogoda. Śniegu napadało, że hoho, a drogowcy jak zwykle zaspali. Korki w mieście, a poza miastem jeszcze gorzej. Man nadzieję, że już nie napada więcej śniegu, tyle mi wystarczy. Bałwana ulepiłam, porzucałam się śnieżkami z dzieckiem znajomych i pojeździłam na sankach, więc zimę mam zaliczoną ;-). Tak poza tym chciałabym Wam polecić przepis na super pyszny obiad. Trochę pokombinowałam i wyszło smakowite danie - pierś z kurczaka w sosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno jeszcze nie raz zrobię i poczęstuję nim rodzinkę :-).
PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY. Składniki na 2 - 3 porcje:
Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić i mieszać do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawione piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem. Smacznego !!!
wtorek, 18 sierpnia 2015
Zauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe. Pierś podałam z pysznym słodko - kwaśnym sosem z jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i suszonego estragonu oraz z surówką z miksem sałat. Sos bardzo przypadł mi do gustu i pewnie jeszcze do jakiejś potrawy go wykorzystam. Polecam Wam przepis bardzo gorąco! Spokojnej nocy życzę!
PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI. Składniki:
Sos:
Sposób przyrządzania: Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać przyprawy (ilość przypraw proszę dobrać do własnych preferencji): płatki chili, sól, papryka ostra, pieprz cayenne, curry i kurkuma. Do przypraw dodać 1 łyżkę jogurtu greckiego i oleju, a następnie kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc. Następnie mięso upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami. Smacznego !!!
środa, 06 maja 2015
Dostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów?
KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA. Składniki na około 3 - 4 porcje:
Sposób przyrządzania: Cebulę obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek i por. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę na krem przy pomocy blendera. Dodać jogurt grecki oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni. Zupę posypać posiekanym koperkiem i pestkami dyni oraz słonecznika. Smacznego !!!
środa, 25 marca 2015
Polędwica wieprzowa na uroczysty obiad w Wielkanoc? Czemu nie! Jest ona delikatnym i kruchym mięsem, które zawsze zachwyci naszych gości. Taki tym mięsa nie wymaga długiego pieczenia. Polędwiczka pieczona w ten sposób jest przepyszna, curry świetnie pasuje do jabłek i podkreśla smak mięsa. Zapewniam Was, że polędwica będzie krucha i soczysta. Zapraszam Was serdecznie!
POLĘDWICA WIEPRZOWA JABŁKAMI PACHNĄCA. Składniki:
Sposób przyrządzania: Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić polędwiczkę na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebule pokroić w dużą kostkę, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć jabłka i cebule, przyprawić curry i delikatnie solą oraz pieprzem. Smażyć krótko bez zrumienienia produktów. Podlać gorącą wodą. Mięso obłożyć przesmażonymi jabłkami i cebulą. Piec 15 - 25 minut w temperaturze 220ºC. Polędwicę podawać pokrojoną na plastry i przybraną farszem z cebuli i jabłek. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką. Smacznego !!!
|
Archiwum
Ostatnie wpisy
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:
![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() ![]() |