Wpisy z tagiem: curry

poniedziałek, 11 stycznia 2016

            Dzisiaj u mnie była masakryczna pogoda. Śniegu napadało, że hoho, a drogowcy jak zwykle zaspali. Korki w mieście, a poza miastem jeszcze gorzej. Man nadzieję, że już nie napada więcej śniegu, tyle mi wystarczy. Bałwana ulepiłam, porzucałam się śnieżkami z dzieckiem znajomych i pojeździłam na sankach, więc zimę mam zaliczoną ;-). Tak poza tym chciałabym Wam polecić przepis na super pyszny obiad. Trochę pokombinowałam i wyszło smakowite danie - pierś z kurczaka w sosie curry. Tak naprawdę potrawa jest bardzo prosta i nie wymaga dużo pracy. Podałam ją z sosem i ryżem ugotowanym na bulionie. I w takiej wersji bardzo mi smakowało. Danie na pewno jeszcze nie raz zrobię i poczęstuję nim rodzinkę :-).

 

Pierś z kurczaka w sosie curry.

PIERŚ KURCZAKA W SOSIE CURRY.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

  • 2 piersi z kurczaka (około 500 g)
  • 1 cebula
  • 1/2 czerwonej i zielonej papryki
  • 3 łyżki masła
  • 200 g ryżu długoziarnistego parboiled
  • 850 ml bulionu
  • 1 łyżka curry
  • 1 łyżka mąki
  • 100 ml śmietany słodkiej
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka posypać solą i pieprzem, odstawić w chłodne miejsce. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. W łyżce masła zeszklić łyżkę pokrojonej cebuli. Dodać ryż i poddusić. Wszystko zalać 600 ml gorącego bulionu i gotować na małym ogniu przez około 30 minut, aż cały płyn się wchłonie. Resztę cebuli udusić w 1 łyżce masła. Dodać mąkę i curry, zalać bulionem, dusić i mieszać do zgęstnienia. Dodać paprykę i śmietanę, gotować na małym ogniu jeszcze około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Przyprawione piersi z kurczaka obsmażyć na łyżce masła na średnim ogniu około 9 minut z każdej strony. Włożyć do gorącego sosu i zostawić na chwilę, aby mięso przeszło smakiem sosu. Podawać z przygotowanym ryżem.

Smacznego !!!

 

Pierś z kurczaka w sosie curry.

wtorek, 18 sierpnia 2015

            Zauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe. Pierś podałam z pysznym słodko - kwaśnym sosem z jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i suszonego estragonu oraz z surówką z miksem sałat. Sos bardzo przypadł mi do gustu i pewnie jeszcze do jakiejś potrawy go wykorzystam. Polecam Wam przepis bardzo gorąco! Spokojnej nocy życzę!

 

Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili.

PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI.

          Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka papryki chili suszonej w płatkach
  • sól
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki  

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać przyprawy (ilość przypraw proszę dobrać do własnych preferencji): płatki chili, sól, papryka ostra, pieprz cayenne, curry i kurkuma. Do przypraw dodać 1 łyżkę jogurtu greckiego i oleju, a następnie kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc. Następnie mięso upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili.

środa, 06 maja 2015

            Dostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów?

 

Kremowa zupa z batatów i pora.

KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA.

          Składniki na około 3 - 4 porcje:

  • około 500 g batatów
  • 2 średnie ziemniaki
  • biała część pora (kawałek 10 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większa cebula szalotka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 800 ml bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • sól 
  • pieprz cayenne
  • curry
  • kurkuma
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek i por. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę na krem przy pomocy blendera. Dodać jogurt grecki oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni. Zupę posypać posiekanym koperkiem i pestkami dyni oraz słonecznika.

Smacznego !!!

 

Kremowa zupa z batatów i pora.

środa, 25 marca 2015

          Polędwica wieprzowa na uroczysty obiad w Wielkanoc? Czemu nie! Jest ona delikatnym i kruchym mięsem, które zawsze zachwyci naszych gości. Taki tym mięsa nie wymaga długiego pieczenia. Polędwiczka pieczona w ten sposób jest przepyszna, curry świetnie pasuje do jabłek i podkreśla smak mięsa. Zapewniam Was, że polędwica będzie krucha i soczysta. Zapraszam Was serdecznie! 

 

Polędwica wieprzowa jabłkami pachnąca.

POLĘDWICA WIEPRZOWA JABŁKAMI PACHNĄCA.

          Składniki:

  • około 500 g polędwicy wieprzowej
  • 2 małe cebule
  • 2 kwaśne jabłka
  • 2 łyżki oleju
  • curry
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • około 50 ml gorącej wody

          Sposób przyrządzania:

            Mięso umyć, osuszyć, natrzeć pieprzem czarnym i ziołowym oraz solą. Wstawić na 3 godziny do lodówki. Na patelni rozgrzać olej i zrumienić polędwiczkę na złoty kolor. Przełożyć do żaroodpornego naczynia. Cebule pokroić w dużą kostkę, jabłka obrać i pokroić na ćwiartki. Na pozostałym tłuszczu przesmażyć jabłka i cebule, przyprawić curry i delikatnie solą oraz pieprzem. Smażyć krótko bez zrumienienia produktów. Podlać gorącą wodą. Mięso obłożyć przesmażonymi jabłkami i cebulą. Piec 15 - 25 minut w temperaturze 220ºC. Polędwicę podawać pokrojoną na plastry i przybraną farszem z cebuli i jabłek. Świetnie smakuje z pieczonymi ziemniakami i ulubioną sałatką.

Smacznego !!!

 

Polędwica wieprzowa jabłkami pachnąca.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet