Wpisy z tagiem: sok z pomarańczy

piątek, 18 listopada 2016

           Od dawna na blogu nie pojawił się przepis na koktajl. Będąc w sklepie, zobaczyłam kaki, które uwielbiam. Kupiłam kilka i od razu ułożyłam sobie w głowie skład koktajlu. Wróciłam do domu i zrobiłam ten koktajl. Spróbowałam go i smak mi odpowiadał, więc przystąpiłam do przyrządzenia następnej porcji :D. Persymona (kaki, sharon, hurma, hebanowiec) jest bogatym źródłem składników odżywczych, w tym wielu witamin, składników mineralnych, a także przeciwutleniaczy. Jest bardzo zdrowe i smaczne. Z wyglądu przypomina pomidora, ma intensywnie pomarańczowy, żółty lub złotobrunatny kolor. Smak kaki niektórym przypomina morelę, melona, jeszcze innym śliwkę lub gruszkę. Dojrzałe owoce są mięsiste, słodkie, o galaretowatej konsystencji, choć niezbyt soczyste. Seler naciowy dostarcza naszemu organizmowi mnóstwo witamin i minerałów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Jest zalecany w dietach odchudzających i oczyszczających, usuwa szkodliwe produkty przemiany materii, które zakwaszają organizm i przyspiesza trawienie. Więcej informacji o kaki i selerze naciowym można poczytać w internecie, który jest niezastąpioną skarbnicą wiedzy :). Serdecznie polecam!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

KOKTAJL Z SELERA NACIOWEGO, JABŁKA I KAKI.

          Składniki na 2 porcje:

  • 1 owoc kaki (duży)
  • 3 łodygi selera naciowego
  • sok wyciśnięty z 1 dużej pomarańczy
  • 200 ml wody mineralnej niegazowanej
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru

           Sposób przyrządzania:

             Owoc kaki obrać i pokroić na mniejsze kawałki. Łodygi selera naciowego umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze części. Imbir obrać i drobno pokroić. Jabłko obrać ze skórki, wydrążyć gniazda nasienne i pokroić na mniejsze kawałki. Do wysokiego naczynia wrzucić wszystkie składniki i zmiksować blenderem na gładki płyn. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z selera naciowego, jabłka i kaki.

 

   

zBLOGowani.pl

poniedziałek, 11 kwietnia 2016

             Po świętach miałam w planach zrobić krótką przerwę w blogowaniu. Niestety przerwa się przedłużyła z przyczyn technicznych. Tak czasami bywa, że sprzęty strajkują i trzeba się uzbroić w cierpliwość i poczekać. Ale już wróciłam i to z nowymi przepisami, które będę Wam po kolei publikować. Dziś zapraszam na pyszny i zdrowy zielony koktajl z cytrusami. Duża dawka witamin i składników odżywczych, które pomogą nam zrzucić kilka kilogramów, oczyścić organizm czy dodać energii. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru :).

 

Zielony koktajl z cytrusami.

ZIELONY KOKTAJL Z CYTRUSAMI.

          Składniki:

  • garść świeżego szpinaku
  • 1 banan
  • 2 jabłka
  • sok z 2 pomarańczy
  • sok z grejpfruta
  • 1/2 szklanki niegazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżka miodu (opcjonalnie)

          Sposób przyrządzania:

            Szpinak opłukać i osuszyć. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Banana obrać ze skórki. Z grejpfruta i pomarańczy wycisnąć sok. Wszystkie składniki włożyć do wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na gładki płyn. Opcjonalnie można dodać łyżkę miodu. Podawać od razu po przygotowaniu. 

Smacznego !!!

 

Zielony koktajl z cytrusami.

środa, 27 stycznia 2016

            Kiedy o tej porze są najlepsze cytrusy staram się je często jeść, ale też z ich udziałem przygotowywać desery, dania i inne smakołyki. Ostatnio na weekend upiekłam pyszne ciasto pomarańczowe. Ciasto jest bardzo proste, ucierane ze skórką pomarańczową i nasączone sokiem z pomarańczy. Smakuje wyśmienicie, jest wilgotne i mocno pomarańczowe. U mnie szybko zniknęło i aż mam ochotę upiec je drugi raz :-). Przepis wzięłam z książeczki "Ciasta" 30 smakowitych przepisów. Kiedyś kupiłam ją w jakimś markecie. Oryginalny przepis był na ciasto cytrynowe. Zamieniłam cytrynę na pomarańczę i zmodyfikowałam składniki. Spróbujcie i Wy upichcić takie pyszne ciasto. Polecam Wam gorąco!

 

Ciasto pomarańczowe.

CIASTO POMARAŃCZOWE.

          Składniki:

Ciasto:

  • 250 g mąki pszennej tortowej
  • 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g miękkiego masła
  • 180 g cukru
  • 4 duże jajka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy

Polewa:

  • świeżo wyciśnięty sok z pomarańczy (około 70 ml)

          Sposób przyrządzania:

            Masło razem z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać po kolei jajka, nie przerywając miksowania. Miksując na małych obrotach dodawać stopniowo przesianą mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia i skórkę otartą z pomarańczy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 28 x 11 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piec przez 45 - 55 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC, aż wierzch się zrumieni na złoto, a wbita w ciasto wykałaczka po wyjęciu będzie sucha. Ponakłuwać długim cienkim szpikulcem ciepłe ciasto. Powoli nasączać ciasto sokiem z pomarańczy. Zostawić w formie do całkowitego wystudzenia. Zimne ciasto udekorować lukrem z cukru pudru rozrobionym z sokiem pomarańczowym albo posypać samym cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto pomarańczowe.

czwartek, 02 lipca 2015

             Uwielbiam lawendę, kocham te fioletowe i pięknie pachnące kwiatki. Chciałam zrobić z nią ciasteczka i sprawdzić jak smakują. Efekt przeszedł moje najśmielsze oczekiwania. Smak ciasteczek jest zachwycający i oryginalny. Są bardzo maślane, nie za słodkie, z delikatną nutą pomarańczy i lawendy. Powiem tak, lawenda jest tylko delikatnie wyczuwalna, nie ma, co się bać jej aromatu i warto spróbować upiec te ciastka. Dla mnie są bardzo uzależniające :-). Bardzo lubię formować małe ciasteczka rękoma i te też tak robiłam. Może nie wyglądają tak jak te ze sklepu, ale za to wkładam w to całe moje serce. Polecam Wam Kochani gorąco ten przepis! 

 Ciasteczka pomarańczowo - maślane z lawendą.

CIASTECZKA POMARAŃCZOWO - MAŚLANE Z LAWENDĄ.

          Składniki na około 50 sztuk:

  • 480 g mąki pszennej
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 żółtka
  • 120 g cukru pudru
  • 250 g schłodzonego masła
  • sól
  • 1/3 szklanki wyciśniętego soku z pomarańczy + otarta skórka z 2 pomarańczy
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 czubate łyżki świeżych kwiatów lawendy lub 1 łyżka suszonych

          Sposób przyrządzania:

            Do miski wsypać przesianą mąkę pszenną i ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia. Dodać schłodzone masło pokrojone na kawałki, żółtka, cukier puder, szczyptę soli, skórkę pomarańczową oraz sok i kwiatki lawendy. Szybko zagnieść ciasto. Uformować w kulę, zawinąć w folię i schłodzić przez godzinę w lodówce. Schłodzone ciasto formować, za pomocą rąk, w kulki wielkości orzecha włoskiego i kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszczyć. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180ºC przez około 13 - 15 minut. Ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 Ciasteczka pomarańczowo - maślane z lawendą.

poniedziałek, 09 lutego 2015

            Mamy sezon na pomarańcze, więc postanowiłam zrobić ciasto pomarańczowe. To ciasto "chodziło" za mną już od kilku tygodni. Przepis wzięłam z tej strony. Jest to ciasto ucierane. Ma w sobie sporo kandyzowanej skórki pomarańczowej domowej roboty i jest nasączone świeżym sokiem z pomarańczy. Nasączenie sokiem nadało ciastu bardzo pomarańczowy smak, ale także delikatności i miękkości. Ciasto jest bardzo dobre i szybkie w wykonaniu, więc do dzieła! Zapraszam do wypróbowania przepisu!  

 

Ciasto pomarańczowe.

CIASTO POMARAŃCZOWE Z KANDYZOWANĄ SKÓRKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g miękkiego masła
  • 3/4 szklanki cukru
  • 4 jajka
  • 1 łyżka octu
  • 2 łyżki ekstraktu waniliowego
  • 2 łyżki ekstraktu pomarańczowego
  • 320 g mąki pszennej tortowej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 60 g domowej kandyzowanej skórki pomarańczowej

Nasączenie:

  • 200 ml świeżo wyciśniętego soku pomarańczowego

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Białka oddzielić od żółtek. Ciągle ucierając, dodawać po jednym żółtku, następnie dodać cukier waniliowy, ekstrakt pomarańczowy i waniliowy oraz ocet, wymieszać. Mąkę połączyć z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy, dobrze wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do ciasta wraz ze skórką pomarańczową, delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do blaszki (25 x 30 cm) wysmarowanej tłuszczem, wyrównać wierzch. Piec w temperaturze 170ºC przez około 40 minut. Upieczone ciasto ponakłuwać wykałaczką i nasączyć świeżym sokiem pomarańczowym, odstawić do ostygnięcia. Ciasto posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto pomarańczowe.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet