Vegeta jest mieszanką, która wprost idealnie nadaje się do przyprawiania zup i innych dań. Ale czy na pewno? Po przeczytaniu dokładnie składu przyprawy można się przerazić ! Pierwszą czynnością, którą wykonałam było wyrzucenie wszystkiego: vegety, kucharka, kostek rosołowych itp. Nie używałam tego dużo i dobrze, że się pozbyłam tego świństwa :-). To było kilka lat temu. Postanowiłam zrobić zdrowszą wersję vegety bez ogromnej ilości soli i bez chemii. Do takiej mieszanki można kupić gotową suszoną włoszczyznę lub ususzyć warzywa samemu, choć nie zawsze ma się na to czas :-). Składniki można dowolnie sobie modyfikować i szukać swojego ulubionego smaku. Tę mieszankę stosuję przeważnie do zupy. Spróbujcie zrobić swoją domową vegetę, Szczerze polecam !

DOMOWA VEGETA.
Składniki:
- 8 łyżek włoszczyzny suszonej
- 1 łyżka soli
- 2 łyżki suszonej cebuli
- 2 łyżeczki czosnku suszonego
- 1 łyżeczka majeranku
- 1/2 łyżeczko tymianku
- 1 łyżeczka mielonej kurkumy
- 1 łyżeczka pieprzu czarnego
- 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki
- kilka ziaren ziela angielskiego
Sposób przyrządzania:
Suszone warzywa i zioła zmielić w malaskerze lub potraktować blenderem. Dosypać pieprz, kurkumę oraz sól i wszystko wymieszać. Przełożyć do pojemnika i szczelnie zamknąć.
Smacznego !!!
