Wpisy z tagiem: tłusty czwartek

środa, 11 lutego 2015

           Jutro tłusty czwartek, więc prezentuje Wam przepis na "nadziane" pączki. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pączusie są tak pyszne, że można by się nimi zajadać tak bez końca :). Jeszcze jutro można kupić składniki i cieszyć się domowymi pączkami. To dopiero drugie moje podejście do "pączkowania". Może nie są idealne kształtem, ale z czasem nabiorę wprawy hehe. Zapraszam szczerze i do dzieła!

 

Pączki tradycyjne.

PĄCZKI TRADYCYJNE.

          Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 
  • 25 ml rumu
  • marmolada, powidła śliwkowe lub konfitura
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

          Sposób przyrządzania:

            Ze 100 g mąki, ciepłego mleka, drożdży, cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (zaczyn umieścić w dużej misce). Do zaczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na delikatnie oprószona stolnicę i rozwałkować na około 1 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie (1/2 łyżeczki) w odstępach około 5 cm. Przykryć drugą połową ciasta. Szklanką wycinać koła tak, aby marmolada była pośrodku okręgu. Można też ręce posmarować olejem, odrywać kawałki ciasta, dać nadzienie i formować okrągłe pączusie. Pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Rozgrzać tłuszcze do temperatury 175ºC, kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Pączki tradycyjne.

piątek, 30 stycznia 2015

          Faworki, chrust, chruściki - to słodkie ciasteczka, smażone przeważnie w karnawale i na pewno w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 12 lutego. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. W moim życiu faworki piekłam chyba tylko ze dwa razy, więc nie mam doświadczenia w ich robieniu, ale myślę, że zdałam ;). Praktyka czyni mistrza, im więcej faworków wypieczonych, tym będą one bliskie ideału. Choć ciasto na faworki powinno być cienko rozwałkowane ja część faworków zrobiłam z grubszego ciasta, takie też lubię :-). Oto przepis na moje faworki.

 

Kruche faworki.

KRUCHE FAWORKI.

          Składniki na 2 duże talerze:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • olej i smalec do smażenia 
  • cukier poder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, smalec, masło, żółtka, startą skórkę z cytryny, kwaśną śmietanę oraz rum, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnice i dokładnie zagnieść rękoma i bić wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko i wykrawać nożem paski wielkości około 3 x 10 cm, nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewinąć przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać olej i smalec (może być też frytkownica, temperatura pieczenia 190º). Faworki kłaść na gorący tłuszcz najlepiej małymi porcjami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Faworki wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, chwilę przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Kruche faworki.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet