Wpisy z tagiem: pieczarki

środa, 23 listopada 2016

            Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam naleśniki, chyba w dzieciństwie to było :D. Wtedy jadłam je na słodko z dżemem najczęściej albo z cukrem. Dużo osób jadło naleśniki z serem, co dziwne mama takich nie robiła :). Dziś kiedy jestem dorosła naleśniki na słodko, to dla mnie tylko deser. Ja lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

Ciasto na 12 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 375 ml mleka
  • około 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sos:

  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 80 g startego sera cheddar

          Sposób przyrządzania:

            Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę paprykową, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Chwilę pogotować, zestawić z ognia. Na środku każdego naleśnika rozłożyć około 1,5 łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

środa, 18 maja 2016

            W mojej kuchni dominuje przeważnie pikantne jedzenie. Przepadamy za potrawami, które są dobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem.

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pikantnego sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek i imbir obrać, pokroić na drobno. Dymkę pokroić w plasterki (szczypior odłożyć). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, zieloną i żółtą pokroić w paski, a chili na bardzo drobno. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować  do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

poniedziałek, 21 marca 2016

            Na Święta Wielkanocne często przyrządza się białą kiełbasę w różnych wersjach. Powiem szczerze, że nie przepadam za tym rodzajem kiełbasy. U mnie często ona nie jest spożywana. Jadłam ją dopiero drugi raz w życiu :). Ale postanowiłam wypróbować przepis na pieczoną w piwie. Poszukałam trochę w necie oraz w gazetkach kulinarnych i zrobiłam swoją wersję. Oceniam przepis na bardzo dobry. Przyrządzona w ten sposób biała kiełbasa mi odpowiada. Smakuje pysznie, delikatnie czuć piwem i jest to świetna propozycja na wielkanocny stół. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Kiełbasa biała pieczona w piwie.

KIEŁBASA BIAŁA PIECZONA W PIWIE.

          Składniki:

  • 500 g białej kiełbasy
  • 1 duża cebula
  • około 10 cm białej części pora
  • 200 g małych pieczarek
  • 1 ząbek czosnku
  • 4 - 5 łyżeczek musztardy chrzanowej
  • 150 ml jasnego piwa
  • sól
  • pieprz czarny
  • 2 łyżki oliwy

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i pokroić w piórka. Por oczyścić i pokroić w cienkie krążki. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Czosnek obrać i drobno pokroić. Rozgrzać oliwę na patelni, wrzucić cebulę, pora i pieczarki, lekko poddusić. Następnie dodać czosnek i przesmażyć jeszcze kilka sekund. Całość dobrze doprawić solą i pieprzem czarnym. Wyłożyć na dno naczynia żaroodpornego. Białą kiełbasę lekko ponacinać w kilku miejscach, posmarować musztardą i ułożyć na podsmażonych warzywach. Potrawę  zalać jasnym piwem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez około 45 minut. W czasie pieczenia polać kiełbasę 2 razy powstałym płynem. Podawać z ziemniakami lub pieczywem.

Smacznego !!!

 

Kiełbasa biała pieczona w piwie.

wtorek, 04 sierpnia 2015

            Macie dość tradycyjnego schabowego? Ja trochę mam, choć często nie robię. Postanowiłam go trochę urozmaicić i upiec piramidki schabowe z pieczarkami i papryką. Schabowy w tej wersji jest bardzo smaczny i sycący. Do dania zrobiłam prostą surówkę z kapusty, marchewki i rzodkiewki. Można podać takiego kotleta tylko z surówką, albo z surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami, jak kto woli. Jaką wersję wybierzecie to już zależy tylko od Was, bo ze wszystkimi będzie smakować pysznie. 

 

Schabowe piramidki z pieczarkami i papryką.

SCHABOWE PIRAMIDKI Z PIECZARKAMI I PAPRYKĄ.

          Składniki:

  • 4 - 5 kotletów schabowych bez kości
  • 160 g pieczarek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 100 g marynowanej czerwonej papryki
  • 90 g tartej mozzarelli
  • sól 
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • ostra papryka
  • 1 jajko
  • mąka
  • olej

          Sposób przyrządzania:

            Kotlety schabowe opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym, lekko rozbić tłuczkiem. Oprószyć je solą i pieprzem czarnym. Na patelni rozgrzać olej. Przygotowane kotlety schabowe panierować w jajku, a potem w mące. Lekko obsmażyć z obu stron na złoty kolor. Pieczarki oczyścić, umyć i osuszyć papierowym ręcznikiem. Pokroić w cienkie plasterki i usmażyć na tym samym tłuszczu, na którym obsmażały się kotlety. Przyprawić je dobrze solą, papryką ostrą i pieprzem ziołowym. Paprykę osączyć z zalewy i pokroić w niewielkie paski. Cebulę czerwoną obrać i pokroić w grubszą kostkę. Naczynie żaroodporne posmarować delikatnie olejem, układać w nim upieczone kotlety, obłożyć pieczarkami, papryką i cebulą. Całość posypać tartą mozzarellą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 20 minut. Danie podawać z ulubioną surówką i pieczonymi ziemniakami lub frytkami.

Smacznego !!!

 

Schabowe piramidki z pieczarkami i papryką.

czwartek, 05 marca 2015

            Bigos bez kapusty, ale za to z pieczarkami i ogórkami kiszonymi - czy takie połączenie składników będzie smaczne? Jest i to bardzo smaczne, świetnie sprawdza się na przyjęciach, ale też jako obiad z kromką domowego chleba. Przepis wzięłam z tego bloga.

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

BIGOS Z PIECZAREK I OGÓRKÓW KISZONYCH.

           Składniki:

  • 1000 g pieczarek
  • 500 g ogórków kiszonych
  • 500 g kiełbasy
  • 600 g cebuli
  • 500 g marchewki
  • olej
  • 190 g przecieru pomidorowego
  • liść laurowy
  • kilka ziaren ziela angielskiego
  • sól pieprz
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1/2 łyżeczki tymianku

          Sposób przyrządzania:

            Cebule obrać, pokroić w kostkę lub w piórka i zeszklić na oleju. Kiełbasę pokroić w kostkę i przesmażyć razem z cebulą. Marchew obrać, umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej o dużych oczkach. Pieczarki oczyścić i pokroić na kawałki. Ogórki kiszone pokroić w kostkę. Wszystkie warzywa wraz z kiełbasą przełożyć do dużego garnka. Dodać przyprawy i zioła oraz szklankę wody (jak trzeba to podlać wodą). Bigos dusić przez około 1 godzinę i 20 minut. Po około godzinie dodać przecier pomidorowy. Całość doprawić do smaku. Bigosu z tych składników wychodzi duży garnek.

Smacznego !!!

 

Bigos z pieczarek i ogórków kiszonych

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet