Wpisy z tagiem: sos sojowy

środa, 23 listopada 2016

            Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam naleśniki, chyba w dzieciństwie to było :D. Wtedy jadłam je na słodko z dżemem najczęściej albo z cukrem. Dużo osób jadło naleśniki z serem, co dziwne mama takich nie robiła :). Dziś kiedy jestem dorosła naleśniki na słodko, to dla mnie tylko deser. Ja lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

Ciasto na 12 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 375 ml mleka
  • około 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sos:

  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 80 g startego sera cheddar

          Sposób przyrządzania:

            Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę paprykową, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Chwilę pogotować, zestawić z ognia. Na środku każdego naleśnika rozłożyć około 1,5 łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

środa, 18 maja 2016

            W mojej kuchni dominuje przeważnie pikantne jedzenie. Przepadamy za potrawami, które są dobrze przyprawione. Lubię też do dań dodawać sporo ziół. Najczęściej są to zioła suszone, ale świeże też często dorzucam. Jeśli gotuję potrawę z mięsem, to wrzucam do niej sporo warzyw. Takie najbardziej nam smakują. Prezentuję Wam przepis na kurczaka na ostro z papryczką chili i pieczarkami. Szybkie, pyszne i aromatyczne danie. Kurczak świetnie smakuje z ryżem.

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

KURCZAK NA OSTRO Z PAPRYCZKĄ CHILI I PIECZARKAMI.

          Składniki na 4 porcje:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 3 - 4 dymki ze szczypiorkiem
  • 20 g świeżego imbiru
  • 1/2 papryki zielonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 200 g pieczarek
  • 1 czerwona papryczka chili
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki sosu rybnego
  • 2 łyżki pikantnego sosu sojowego
  • 100 ml bulionu
  • sól
  • pieprz czarny 
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka pokroić na większe kawałki, delikatnie przyprawić solą i pieprzem, odstawić. Czosnek i imbir obrać, pokroić na drobno. Dymkę pokroić w plasterki (szczypior odłożyć). Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, zieloną i żółtą pokroić w paski, a chili na bardzo drobno. Pieczarki oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na duże kawałki. Mięso obtoczyć w mące ziemniaczanej, podsmażyć na oleju, po czym dodać grzyby, dymkę, imbir, papryczkę chili, paprykę zieloną i żółtą. Całość podsmażać przez kilka minut, dodać czosnek i jeszcze chwilkę przesmażyć. Do zawartości patelni dodać pikantny sos sojowy, sos rybny i bulion. Gotować  do zredukowania płynu (10 - 15 minut). W razie potrzeby przyprawić solą i pieprzem. Danie posypać szczypiorkiem i podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Kurczak na ostro z papryczką chili i pieczarkami.

sobota, 13 lutego 2016

            Jako drugie danie na romantyczną, walentynkową kolację proponuję ostrą polędwiczkę w ziołach prowansalskich. Polędwiczka smakuje pysznie, jest soczysta i czuć w niej zioła: bazylię, majeranek, rozmaryn, szałwię, cząber, oregano, tymianek oraz miętę. Podałam ją z prostą surówką z miksem sałat, startą marchewką i pomidorkami koktajlowymi oraz z sosem vinegrette. Proste i smaczne danie, które nie wymaga od nas dużego wysiłku. Polecam i zapraszam serdecznie!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich. 
OSTRA POLĘDWICZKA W ZIOŁACH PROWANSALSKICH.

          Składniki:

  • 500 g polędwiczki

Marynata:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki białego wytrawnego wina
  • 1 łyżka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki pikantnego lub łagodnego ketchupu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Polędwiczkę oczyścić z błonek, umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i pieprzem cayenne. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Połączyć ze sobą składniki marynaty. Natrzeć mięso powstałą marynatą i odstawić na kilka godzin lub na całą noc w chłodne miejsce. Po tym czasie obsmażyć polędwiczkę z wszystkich stron na dużym ogniu. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 20 - 25 minut (czas pieczenia może się wydłużyć o kilka minut, w zależności od grubości mięsa). Wyciągnąć z piekarnika, polędwiczkę owinąć folią aluminiową i odczekać kilka minut, aby "odpoczęło". Pokroić na plastry o grubości około 2 cm i podawać z ulubioną surówką.

Smacznego !!!

 

Ostra polędwiczka w ziołach prowansalskich.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet