Wpisy z tagiem: borówki amerykańskie

piątek, 10 czerwca 2016

             Na weekend będę Was kusić mini torcikami z ciasta francuskiego z kremem i owocami. Piękne jak z cukierni, ale takie przygotowane w domu są o wiele lepsze. Deser szybki i prosty w wykonaniu. Jak już będziemy mieć upieczone kawałki ciasta francuskiego, to tylko ubijamy krem, który wykładamy na połowę mini torcików, dekorujemy owocami, przykrywami drugą porcją, posypujemy cukrem pudrem i pałaszujemy :). Proste nie, a jakie pyszne! Polecam serdecznie!   

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

MINI TORCIKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO Z KREMEM I OWOCAMI.

          Składniki 10 sztuk:

  • 550 g gotowego ciasta francuskiego (2 opakowania)
  • 250 g śmietany kremówki 30% 
  • 1 opakowanie bitej śmietany w proszku lub śnieżki
  • 250 g serka mascarpone
  • 150 g borówek amerykańskich
  • 150 g malin

          Sposób przyrządzania:

            Zimne ciasto francuskie podzielić na 20 części. Pocięte części ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200ºC i piec przez 12 - 15 minut. Po czym wyjąć i odstawić do ostygnięcia. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać bitą śmietanę w proszku i porcjami serek mascarpone. Borówki amerykańskie oczyścić, umyć i osuszyć, maliny tylko oczyścić z zanieczyszczeń. Na połowie kawałków ciasta wyłożyć krem (najlepiej za pomocą szprycy) i ułożyć owoce. Mini torciki przykryć wierzchami i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Mini torciki z ciasta francuskiego z kremem i owocami.

poniedziałek, 31 sierpnia 2015

             Koniec wakacji to zawsze smutny czas dla mnie, bo nieuchronnie zbliża się jesień i zima, a ja uwielbiam lato i wiosnę. Człowiek wtedy promienieje i jest pełen energii. Ale nie ma co narzekać, póki co mamy jeszcze piękne słoneczne dni. W ten ostatni dzień wakacji chcę Was poczęstować pysznym i prostym ciastem. Kupiłam sporo borówek amerykańskich, część zjadłam, a drugą wykorzystałam do ciasta ucieranego. Ciasto jest delikatne, lekko wilgotne i kwaśne za sprawą borówek amerykańskich. Takie szybkie i proste w wykonaniu ciasta często smakują najlepiej. Jeśli ktoś ma ochotę na coś słodkiego i długo nie chce stać w kuchni, to ciasto będzie świetnym rozwiązaniem. Mam nadzieję, że choć w lekkim stopniu osłodziłam Wam ten ostatni dzień wakacji. Życzę miłego dnia i uśmiechu na twarzy :-).

 

Ciasto z borówkami amerykańskimi.

CIASTO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI.

          Składniki:

  • 190 g miękkiego masła
  • 150 g mąki pszennej
  • 135 g mąki ziemniaczanej
  • 4 jajka L
  • 160 g cukru
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 500 g borówek amerykańskich
  • 5 łyżek śmietany kremówki
  • 2 łyżki bitej śmietany w proszku.

          Sposób przyrządzania:

            Borówki amerykańskie oczyścić, opłukać i wysuszyć ręcznikiem papierowym. Miękkie masło ubić mikserem na puszysta masę. Ciągle ubijając, dodawać po jednym jajku oraz po łyżce cukru. Na koniec dodać 5 łyżek śmietany kremówki i obie mąki przesiane z proszkiem do pieczenia. Formę o wymiarach 28 x 11 cm wyłożyć papierem do pieczenia, wylać ciasto, posypać gruba warstwą owoców i posypać bitą śmietaną w proszku. Ciasto piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC przez 50 - 55 minut. Ostudzić i posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Ciasto z borówkami amerykańskimi.

sobota, 22 sierpnia 2015

            Wczoraj miałam Wam zaprezentować fajny torcik na zimno, ale niestety ciasto potrzebowało czasu, a i ja wróciłam późno z pracy. Choć dziś sobota i pewnie macie jakieś pyszne ciasto do kawy, to i tak pokuszę Was moim ciastem :-). Torcik jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, poza czasem oczekiwania na zastygnięcie. Skład masy serowej jest trochę nietypowy, bo zawiera naturalny serek homogenizowany, śmietanę kremówkę i maślankę naturalną. Na masę serową wylałam galaretkę o smaku owoców leśnych. Deser jest lekki, nie za słodki, delikatnie kwaśny za sprawą borówek amerykańskich i czerwonych porzeczek, idealny na piękne i słonecznie popołudnie. Wygląda apetycznie i smakuje pysznie. Ciasto można zrobić z innymi owocami. Jeszcze nie raz poczęstuję tym ciastem moich gości.

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

TORCIK NA ZIMNO Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I PORZECZKAMI CZERWONYMI.

          Składniki:

  • około 100 g biszkoptów okrągłych
  • 400 g serka naturalnego homogenizowanego
  • 200 g śmietany kremówki 30%
  • 350 ml maślanki naturalnej
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 200 g borówek amerykańskich
  • 100 g porzeczek czerwonych
  • 5 czubatych łyżeczek żelatyny
  • 100 ml gorącej wody
  • 1 opakowanie galaretki o smaku owoców leśnych

          Sposób przyrządzania:

            Galaretkę rozpuścić według przepisu na opakowaniu, ostudzić. Żelatynę zalać 100 ml gorącej wody, dobrze wymieszać i lekko przestudzić. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą i osuszyć. Porzeczki czerwone odszypułkować, opłukać i osuszyć. Do dużej miski wlać śmietanę kremówkę i ubić na sztywno. Dodać partiami cukier i naturalny serek homogenizowany. Potem wlać maślankę i lekko ciepłą żelatynę. Na końcu wsypać owoce. Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami. Wylać lekko tężejącą masę serową. Na masę serową wylać lekko tężejącą galaretkę. Gotowy torcik schłodzić przez kilka godzin albo przez całą noc.

Smacznego !!!

 

Torcik na zimno z borówkami amerykańskimi i porzeczkami czerwonymi.

poniedziałek, 10 sierpnia 2015

          Sangria to hiszpański napój alkoholowy. W Hiszpanii jest podawana wszędzie, o każdej porze i w każdym kolorze. Przez długie lata była popularnym napojem wśród żniwiarzy, ale pito ją w wersji bardzo minimalistycznej - jako mieszankę wina i wody. Z czasem zaczęto dodawać do niej dodatki, a dziś nie ma jednego obowiązującego przepisu. Ja w Hiszpanii jak na razie nie byłam, ale zakosztowałam jej chociaż w postaci pysznej sangrii. Baza składa się z białego wytrawnego wina i cydru. A dodatki to limonka, brzoskwinia, kiwi, borówki amerykańskie i ananas. Całość jest tak dobra, że zasługuje, aby się nią delektować w czasie letnich słonecznych dni. Wyśmienita będzie na babskie spotkania :-).

 

White sangria z cydrem i owocami.

WHITE SANGRIA Z CYDREM I OWOCAMI.

          Składniki:

  • 750 ml białego wytrawnego wina
  • 250 ml cydru
  • 1 brzoskwinia
  • 1 limonka
  • 60 g borówek amerykańskich
  • 1 kiwi
  • ćwiartka świeżego ananasa
  • 4 łyżki cukru
  • garść listków mięty

          Sposób przyrządzania:

            Limonkę dokładnie umyć, sparzyć i pokroić na cząstki. Kiwi obrać ze skórki i pokroić w plasterki. Borówki amerykańskie opłukać pod bieżącą wodą. Z ananasa odkroić skórę, twarde części i pokroić na mniejsze kawałki. Brzoskwinię opłukać i pokroić na cząstki. Do dużego dzbanka wrzucić przygotowane owoce, zasypać cukrem. Zostawić na parę minut, aby owoce wchłonęły cukier. Zalać winem i cydrem. Włożyć listki mięty i schłodzić w lodówce. Podawać mocno schłodzoną albo z lodem.

Smacznego !!!

 

White sangria z cydrem i owocami.

poniedziałek, 18 maja 2015

            W weekend, a właściwie w niedzielę upiekłam bardzo pyszny serniczek z borówkami amerykańskimi. Wierzch ozdobiłam konfiturą jagodową, która idealnie nadawała się do tego ciasta i podkreśliła smak. Sernik jest zwarty i wilgotny oraz nie za słodki, w sam raz, żeby poczęstować się większym kawałkiem ;-). Ciasto delikatnie opada, ale serniki tak mają, choć pewnie nie wszystkie. Przepisem na sernik zainspirowałam się z gazety "Pyszne ciasta na koniec lata", sporo pozmieniałam składników, ale ciasto i tak wyszło pyszne. Polecam Wam wypróbować ten przepis!

 

Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową.

SERNICZEK Z BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI I KONFITURĄ JAGODOWĄ.

          Składniki:

  • 500 g twarożku śmietankowego
  • 250 g serka mascarpone
  • 200 g cukru
  • 75 g gęstej śmietany
  • 3 jajka
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego (na 1/2 l mleka)
  • 250 g konfitury jagodowej
  • 250 g borówek amerykańskich

          Sposób przyrządzania:

            Borówki amerykańskie umyć i osuszyć. Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Twarożek utrzeć ze śmietaną, serkiem mascarpone, jajkami, szczyptą soli, cukrem, sokiem z cytryny. Na końcu dodać budynie śmietankowe w proszku. Ciasto wyłożyć do tortownicy o średnicy 26 cm, posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką. Na masie rozłożyć równomiernie borówki amerykańskie. Sernik piec 50 - 60 minut w temperaturze 175ºC. Pozostawić do ostygnięcia w lekko uchylonym piekarniku jeszcze około 60 minut. Po tym czasie wyciągnąć z piekarnika i ostudzić całkowicie. Konfiturę jagodową podgrzać w garnuszku i rozsmarować za pomocą łyżki na wierzchu ciasta. Zimne ciasto schłodzić najlepiej całą noc w lodówce.

Smacznego !!!

 

Serniczek z borówkami amerykańskimi i konfiturą jagodową.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet