Wpisy z tagiem: spirytus

czwartek, 13 października 2016

            Przywiozłam od mamy bardzo dużo owoców pigwowca. Część dałam znajomemu w pracy, a resztę przerobię dla siebie. Mam całe wiadro 10-litrowe. Jeśli mi się uda, to jeszcze jedną partię przywiozę. Najczęściej robię z niego syrop do herbaty, a także nalewki. Pigwowiec idealnie się do tego nadaje. Na razie zostawiłam je w chłodnym miejscu i powoli będę przetwarzać. To jedna z moich ulubionych nalewek. Najczęściej robię ją bez żadnych dodatków. Być może w tym roku przygotuję inną wersję. Kieliszek takiej nalewki z pigwowa doskonale rozgrzeje nas w chłodne dni :). Szczerze polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu! 

 

Nalewka z pigwowca.

NALEWKA Z PIGWOWCA.

          Składniki:

  • 1200 g owoców pigwowca
  • 500 g cukru
  • 600 ml spirytusu
  • 350 ml zimnej wody 

          Sposób przyrządzania:

            Owoce pigwowca umyć, osuszyć, usunąć gniazda nasienne i pokroić ze skórką na mniejsze kawałki. Układać warstwami w bardzo dużym słoju na przemian z cukrem, przykryć. Odstawić na kilka dni w ciepłe miejsce, potrząsać codziennie słojem, aby cukier się rozpuścił. Następnie zalać spirytusem rozcieńczonym wodą. Słój zakręcić i odstawić na 6 tygodni w ciemne miejsce. Od czasu do czasu zamieszać słojem. Po tym czasie nalewkę przefiltrować i przelać do butelek. Odstawić na kilka miesięcy w chłodne i ciemne miejsce.

Smacznego i na zdrowie !!!

 

Nalewka z pigwowca.

poniedziałek, 18 lipca 2016

            W tamtym roku pierwszy raz zrobiłam nalewkę z czarnych porzeczek. To jedna z moich ulubionych, oprócz jagodowej z lawendą. Przygotowałam ją bez żadnych dodatków w postaci laski wanilii, cynamonu itp, stwierdziłam, że i tak jest bardzo aromatyczna. Teraz z porzeczek zrobiłam znowu nalewkę tym razem z większej ilości owoców i sok. Taka nalewka jest idealna na umilenie sobie jesiennych i zimowych wieczorów :). Niestety nie udało mi się zrobić jeszcze kilku przepisów z użyciem czarnej porzeczki, może w przyszłym roku zdążę...

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

NALEWKA Z CZARNEJ PORZECZKI.

          Składniki:

  • 1 kg czarnych porzeczek
  • 250 - 400 g cukru
  • 500 ml spirytusu
  • 250 ml wody zimnej

          Sposób przyrządzania:

            Porzeczki oczyścić, opłukać i osuszyć. Wsypać do dużego słoja przesypując cukrem. Odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce, by puściły sok. Potrząsać codziennie słojem i na chwilę odkręcić nakrętkę, by uleciały gazy. Spirytus zmieszać z wodą i zalać owoce. Zakręcić słój i odstawić w ciemne miejsce na 3 - 4 tygodnie. Po tym czasie nalewkę zlać, przefiltrować i rozlać do butelek. Ponownie odstawić w ciemne i chłodne miejsce na kilka miesięcy. 

Smacznego !!!

 

Nalewka z czarnej porzeczki.

środa, 03 lutego 2016

          Tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami. Trzeba trochę poszaleć i usmażyć pączki. W weekend raczyłam się pysznymi pączkami serowymi. Przepis znalazłam w moim starym zeszycie. Są one "beznadziejne". Tak nazywamy u mnie w domu pączki bez nadzienia :-). Te pączki są nietypowe, bo mają w sobie dużo kokosu i oczywiście twaróg. Są mocno kokosowe i można je jeść jeść bez opamiętania :-). Najlepiej smakują lekko ciepłe. Z tej porcji wychodzi sporo sztuk, to zależy jakiej literatki użyjecie. Zapraszam, więc do wypróbowania przepisu. Pozdrawiam i ściskam Was cieplutko.

 

Pączki serowe z kokosem.

PĄCZKI SEROWE Z KOKOSEM.

          Składniki na około 40 sztuk:

  • 230 g mąki pszennej tortowej
  • 500 g tłustego sera twarogowego
  • 2 żółtka
  • 2 łyżki słodkiej śmietany
  • 200 g kokosu (drobne wiórki)
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • 5 łyżek cukru
  • 1 kieliszek spirytusu
  • olej + smalec

          Sposób przyrządzania:

            Twaróg przepuścić przez maszynkę do mielenia mięsa. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać zmielony twaróg, żółtka, wiórki kokosowe, cukier, cukier waniliowy, słodką śmietanę i spirytus. Z wszystkich składników dokładnie wyrobić ciasto. Rozwałkować na grubość 1 cm i literatką wykrawać krążki. Piec na rozgrzanym tłuszczu na jasnobrązowy kolor. Osączyć na ręczniku papierowym. Zimne posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Pączki serowe z kokosem.

poniedziałek, 01 lutego 2016

          Co roku, jeśli czas mi na to pozwoli, staram się w tłusty czwartek albo przed tym dniem piec jakieś faworki lub pączki, aby zakończyć karnawał. W tym roku postanowiłam trochę odchudzić faworki piekąc je w piekarniku. Poszukałam trochę w necie i znalazłam jakiś przepis. Upiekłam faworki i nie byłam zadowolona. Moje oczekiwania były trochę inne. To nie wina przepisu. Zmodyfikowałam go i efekt był o wiele lepszy. Do podstawowego ciasta dodałam trochę masła, Takie odchudzone faworki smakują też pysznie, choć myślę, że niektórzy się ze mną nie zgodzą i będą woleli te smażone na tłuszczu. Ale jak ktoś jest na diecie i chce w tłusty czwartek zaszaleć, to te faworki są ciekawą alternatywą. Wiem jedno, że te pieczone też są pyszne, smakują jak ciasteczka i mogą być robione nie tylko w karnawale :-).

 

Maślane pieczone faworki.

MAŚLANE PIECZONE FAWORKI.

          Składniki około 50 sztuk.

  • 240 g mąki pszennej tortowej
  • 1 czubata łyżka miękkiego masła
  • 3 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 1 łyżka spirytusu
  • 3 żółtka
  • szczypta soli
  • 1 łyżeczka cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • cukier puder i cukier waniliowy do posypania.

          Sposób przyrządzania:

            Żółtka wymieszać z solą, cukrem waniliowym i kwaśną śmietaną. Dodać przesianą mąkę, spirytus, ekstrakt waniliowy i miękkie masło. Zagnieść i wyrobić gładkie ciasto, na koniec wybić dobrze wałkiem, aż pojawią się pęcherzyki powietrza albo przepuścić 2 - 3 razy przez maszynkę do mielenia mięsa. Ciasto zawinąć w folię, włożyć do lodówki na 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na stolnicy jak najcieniej, wykrawać paski o szerokości około 3 cm i długości około 10 cm. W środku każdego paska zrobić wzdłuż nacięcie i przepleść jeden koniec ciasta, tak aby utworzył się węzeł. Kłaść na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180ºC przez 10 -12 minut. Gotowe, gorące faworki posypać cukrem pudrem i cukrem waniliowym (zmielonym w młynku).

Smacznego !!!

 

Maślane pieczone faworki.

wtorek, 21 lipca 2015

            Jakiś czas temu nastawiłam likier miętowy, żeby spożytkować duże ilości mięty. Mój likier już miesiąc stoi i pięknie się wyklarował. Nie jest typowo zielony, ponieważ dodałam do niego dużo mięty i pysznych dodatków: anyż, goździki i limonkę. Po pewnym czasie podejrzewam, że może być bardziej ciemny. Bardzo odpowiada mi jego smak i aromat. Likier jest mocno intensywnie miętowy i alkoholowy, z nutą korzenną. Świetnie będzie smakował z kostkami lodu, tonikiem albo jako dodatek do różnego rodzaju drinków lub deserów. Zapraszam do degustacji ;-).

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

MOCNO MIĘTOWY LIKIER Z ANYŻEM I LIMONKĄ.

          Składniki:

  • 25 - 30 gałązek świeżej mięty ogrodowej
  • 700 ml spirytusu
  • 500 ml wody
  • 400 g cukru
  • 6 - 7 gwiazdek anyżu
  • 5 sztuk goździków
  • limonka 

          Sposób przyrządzania:

            Miętę umyć, osuszyć i oberwać listki. Limonkę dobrze wyszorować i umyć, pokroić w plasterki. Do dużego słoja włożyć liście mięty, plastry limonki, gwiazdki anyżu i goździki, zalać spirytusem. Odstawić na 2 tygodnie w ciemne miejsce, od czasu do czasu wstrząsnąć słojem. Z cukru i wody ugotować syrop, zdjąć z ognia i ostudzić. Nastaw odcedzić, listki mięty wycisnąć dobrze, płyn przefiltrować (uwaga! płyn bardzo barwi naczynia, w których będziemy filtrować alkohol). Do syropu cukrowego dodać wyciąg alkoholowy, dokładnie wymieszać i ponownie kilkakrotnie przefiltrować przez filtr do kawy albo przez waciki kosmetyczne. Jeśli alkohol będzie zbyt mocny można dodać więcej wody. Likier rozlać do butelek i ostawić w ciemne i chłodne miejsce na około 3 miesiące, aby w pełni dojrzał.

Smacznego !!!

 

Mocno miętowy likier z anyżem i limonką.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet