Wpisy z tagiem: oliwki zielone

środa, 28 października 2015

            Zauważyłam, że od bardzo dawna na blogu nie było żadnego domowego pieczywa. W lato nie za bardzo chce się piec, odpalać piekarnik, bo po prostu jest za gorąco. Teraz kiedy dni są zimniejsze, to co innego, możemy piec pyszne bułki, chleby i inne drożdżowe lub na zakwasie pieczywo. Mam dla Was dzisiaj do wypróbowania przepis na focaccię. Jest to rodzaj pieczywa, które pochodzi z Włoch. Jest podstawą do pizzy. Można ją podawać na ciepło z oliwą lub na zimno jako dodatek do innych potraw. Ja swoją focaccię upiekłam z serem cheddar, a ułożyłam na niej czarne i zielone oliwki, posypałam solą alpejską i suszonym rozmarynem. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Domowe pieczywo". Bardzo mi zasmakowała focaccia i pewnie jeszcze do niej wrócę nie raz i upiekę z innymi dodatkami. Życzę smacznego i pozdrawiam.

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

FOCACCIA Z ZIELONYMI I CZARNYMI OLIWKAMI ORAZ ROZMARYNEM.

          Składniki:

  • 250 g mąki pszennej 650 + około 20 - 25 g do podsypania
  • 135 ml ciepłej wody
  • 10 g świeżych drożdży
  • gruba morska lub alpejska sól
  • 4 łyżki oliwy z oliwek + do formy i skropienia ciasta
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 łyżeczki soli (płaskiej)
  • 1/2 szklanki startego sera cheddar
  • po kilka sztuk czarnych i zielonych oliwek
  • suszony rozmaryn

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę wsypać do miski i wymieszać z solą. Drożdże rozkruszyć, posypać cukrem, dolać ciepłą wodę i dosypać łyżkę mąki. Zaczyn wymieszać i odstawić, aż zacznie się pienić (około 15 minut). Następnie dodać go do mąki wraz z oliwą i cheddarem. Zagnieść jednolite ciasto, dosypując mąkę (masa nie może lepić się do rąk). Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, posmarować oliwą i rozłożyć w niej ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na około 45 minut. Potem na wierzchu ułożyć plasterki oliwek, skropić oliwą i posypać solą morską lub alpejską. Odstawić na 20 minut. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 225ºC przez około 25 - 30 minut. Podawać na ciepło lub na zimno albo jako dodatek do innych potraw.

Smacznego !!!

 

Focaccia z zielonymi i czarnymi oliwkami oraz rozmarynem.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet