Wpisy z tagiem: wódka

czwartek, 23 kwietnia 2015

              Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w laski wanilii i wykorzystałam je do zrobienia cukru waniliowego i ekstraktu. Staram się nie używać sklepowych odpowiedników tych dwóch produktów. A właściwie używam tylko tych moich, zrobionych domowym sposobem :-). Zalety są ogromne, bo wiem, co dodaję, a aromat jest cudowny, naturalny i prawdziwy. Trochę trzeba poczekać zanim się użyje tego ekstraktu, ale zapewniam Was, że zapach i smak wynagrodzi wszystko. Taką esencję waniliową można dodawać do słodkich wypieków, deserów, kawy, mas, kremów i oczywiście lodów. Jeszcze jednej zalety nie wymieniłam, a jest nią cena. Taki domowy ekstrakt kosztuje mniej i można go zrobić więcej. W laski wanilii można się zaopatrzyć przez internet lub w sklepach, czasami mają jakieś akcje np. w lidlu. Sporządzenie takiej esencji jest ekspresowe, oprócz oczywiście czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do zrobienia swojego domowego ekstraktu z wanilii i proszę zabrać się do roboty, hehe ;-). 

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

 DOMOWY EKSTRAKT WANILIOWY.

          Składniki:

  • 3 soczyste, długie laski wanilii
  • 150 ml wódki
  • 100 ml golden rumu (można zamiast rumu użyć tylko samej wódki wtedy należy użyć 250 ml alkoholu)
  • szczelna buteleczka

          Sposób przyrządzania:

            Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając ziarenka. Włożyć do buteleczki i zlać alkoholem, aż do całkowitego przykrycia strąków. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, co pewien czas wstrząsając. Ekstrakt już po tygodniu nabiera koloru, ale najlepszy jest po 2 miesiącach, wtedy nabierze ciemniejszej barwy i pełnego aromatu. Kiedy ekstraktu będzie ubywać, można go uzupełnić alkoholem i odstawić do ponownego uzyskania żądanego aromatu. Warto także, co pewien czas dorzucić laskę wanilii, nawet tę już bez ziarenek, aromat będzie mocniejszy. Esencję przechowywać należy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowy ekstrakt ma barwę mocnej herbaty.

Smacznego !!!

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

środa, 17 grudnia 2014

            Likier czekoladowo - piernikowy zrobiłam z myślą o podarowaniu go bliskim na święta. Jest bardzo dobry, korzenny za sprawą przyprawy do piernika. Z każdym dniem coraz lepszy :-). Trochę zostawię dla siebie i wykorzystam do jakiegoś deseru. Jest świetnym dodatkiem do lodów, deserów czy kremów do ciast. Polecam tym, którzy lubią likiery! 

 

Świąteczny likier piernikowy

ŚWIĄTECZNY LIKIER PIERNIKOWY.

          Składniki na około 1500 ml:

  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 2 łyżki nutelli lub innego kremu czekoladowo - orzechowego
  • 800 ml śmietany kremówki
  • 3 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 80 g cukru pudru
  • 350 ml wódki 38 %

           Sposób przyrządzania:

             Czekoladę połamać na kawałki, dodać nutellę i włożyć do miski. W małym rondelku zagotować wodę, ustawić miskę na garnku i rozpuścić czekoladę z nutellą. Woda w garnku powinna lekko bulgotać. Dodać śmietanę i wymieszać. Przesiać cukier puder bezpośrednio do miski i tak długo mieszać, aż całkowicie się rozpuści. Zdjąć miskę z ognia, wsypać przyprawę do piernika, wlać wódkę i wszystko dokładnie wymieszać. Gotowy likier przelać przez gazę do wyparzonych butelek. Dobrze zakręcić lub zakorkować. Przechowywać w lodówce 3 - 6 miesięcy. Likier piernikowy można od razu spożywać po przygotowaniu, ale po kilku dniach jest jeszcze smaczniejszy. Jeśli będzie za gęsty można dolać jeszcze śmietanki. 

Smacznego !!!

 

Świąteczny likier piernikowy

poniedziałek, 24 listopada 2014

            W tym roku postanowiłam zrobić kilka nalewek. Najpierw poszukałam informacji na temat nalewek w internecie, żeby mieć jakiekolwiek pojęcie, później zaplanowałam, jakie chciałabym zrobić i tak wzięłam się do dzieła :-). Nalewka jest napojem alkoholowym robionym z wyciągów owoców, korzeni, kwiatów lub ziół, bądź mieszaniny tych składników. Zawartość alkoholu wynosi zazwyczaj 40 - 45 %. Sporządza się je w procesie maceracji, czyli zalewa się składniki alkoholem. Nalewki słodzi się cukrem białym lub brązowym (w postaci syropu). Wykwintne wersje słodzi się też różnego rodzaju miodami, ale to podwyższa koszty. Serwuje się je w temperaturze pokojowej w małych kieliszkach (50 ml) i wypełnia nie więcej niż do 2/3 wysokości. Nalewki najlepiej przechowywać w ciemnych butelkach, nie tracą wtedy barwy i cennych składników, w ciemnych i chłodnych pomieszczeniach. Pamiętamy im starsza nalewka, tym jest lepsza !

Zrobiłam takie nalewki: jagodową z lawendą, agrestową, malinową, wiśniową, z pigwowca, żurawinową, a także likier truskawkowy. Nalewka żurawinowa ma przepiękny czerwony kolor, smakuje wyśmienicie. Będzie to jedna z moich ulubionych nalewek!

Żurawina to bardzo zdrowy owoc, jest stosowana na przeziębienie, anginę, problemy z żołądkiem, czy z pęcherzem oraz przy przemęczeniu. Najbardziej jest znana własnie z korzystnego działania na układ moczowy. Jest bogatym źródłem witaminy A, C i z grupy B, także minerałów: sodu, potasu, fosforu, wapnia, magnezu, jodu i żelaza. Owoce te chronią także przed wrzodami żołądka, wywołanymi bakterią Helicobacter pylori. Żurawina zmniejsza ryzyko chorób serca, powstrzymuje tworzenie się zakrzepów i wpływa korzystnie na rozszerzenie się naczyń krwionośnych, pomaga utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu. Przeciwdziała w znacznym stopniu rozwojowi bakterii często występujących w jamie ustnej. Dzięki temu rzadziej występują choroby dziąseł, przyzębia i śluzówki. Jest jednym z najbardziej prozdrowotnych owoców i zalecane jest ją włączyć do codziennej diety.

Uwaga! Istnieją doniesienia, że osoby, które przyjmują warfarin, lek rozrzedzający krew, nie mogą jeść żurawiny. Rzekomo wzmaga ona działanie leku i powoduje zwiększone krwawienie. Także osoby, które cierpiały na kamicę nerkową powinny uważać na produkty z żurawiny, bowiem może potęgować wydalanie szczawianów, co przyczynia się do formowania kamieni nerkowych. Należy pamiętać, że najlepiej jest się skonsultować z lekarzem!

 

Nalewka żurawinowa.
NALEWKA ŻURAWINOWA.

          Składniki:

  • 4 szklanki świeżej żurawiny
  • 2 szklanki wódki 40 % (500 ml)
  • 1 szklanka spirytusu 96 % (250 ml)
  • 300 - 400 g cukru

          Sposób przyrządzania:

            Żurawinę włożyć do zamrażalki na 2 - 3 doby (podobno traci swoją cierpkość), po czym wyjąć i rozmrozić. Owoce rozdrobnić blenderem na papkę, wlać do dużego i wyparzonego słoja. Zalać wódką i odstawić na 10 dni w ciepłe miejsce. Po tym czasie przefiltrować przez gazę. Dodać spirytus. Cukier rozpuścić w 1/3 szklance wody. Ostudzić, a następnie dodać nalew do syropu cukrowego. Odstawić na około 3 tygodnie. Następnie zlać do butelek i odstawić na kilka miesięcy. Z tych składników wyszło mi prawie 1,2 l nalewki.

Smacznego i na zdrowie !!! 

 

Nalewka żurawinowa.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet