Wpisy z tagiem: mleko

wtorek, 03 listopada 2015

          Ostatnio jestem taka zabiegana i rozkojarzona. Ciągle o czymś zapominam. W weekend usiadłam na spokojnie i głęboko się zamyśliłam. Aż tu nagle mnie olśniło. 29 października mija rok od mojego pierwszego wpisu na blogu :-). To już minął rok kiedy podjęłam decyzję o prowadzeniu bloga kulinarnego. Sporo się od tego czasu zmieniło. Mam mniej czasu hehe, nauczyłam się robić lepsze zdjęcia (choć czasami jest ciężko ;-)), poznałam sporo osób, którzy mają taką samą pasję jak ja - lubią gotować i sprawiać radość swoim bliskim. Chciałabym te moje nowe znajomości utrzymywać i pielęgnować. Chciałabym także rozwijać swoje umiejętności kulinarne i nie wypalić się z pomysłami na nowe smakołyki. 

Z okazji urodzin bloga upiekłam tort. Choć nie jestem ich zwolenniczką. Po prostu nie umiem ich piec i dekorować hehe. Przepis na ciasto wzięłam z gazetki "Gotuj krok po kroku" i trochę go zmodyfikowałam. Tort przełożyłam kremem maślanym z mlekiem w proszku i kawałkami brzoskwiń. Do kremu dodałam także sok z cytryny, aby był delikatnie kwaśny. Tort oblałam polewą z nutelli. Całość smakowała bardzo pysznie. Nawet nie wyglądał źle ten tort, jak na moje zdolności manualne :-), hehe. Pozdrawiam i ściskam Was serdecznie.

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

TORT Z BRZOSKWINIAMI I POLEWĄ Z NUTELLI.

          Składniki:

Ciasto:

  • 6 jajek
  • 140 g cukru pudru
  • 4 łyżki oleju słonecznikowego
  • 100 g mąki pszennej tortowej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Krem:

  • 70 ml mleka 3,2%
  • 250 g masła
  • 15 g cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
  • 100 g mleka w proszku
  • 170 g brzoskwiń z puszki
  • 2 łyżeczki soku z cytryny

Polewa:

  • 150 g nutelli
  • 75 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżki masła

          Sposób przyrządzania:

            Składniki ciasta podzielić na połowę i upiec 2 placki. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dodać cukier puder, żółtka i wlać olej. Mąkę pszenną zmieszać z mąką ziemniaczaną oraz proszkiem do pieczenia i przesiać do białek, całość delikatnie mieszając. Ciasto przelać do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24 cm i upiec 2 placki w piekarniku nagrzanym do 170ºC. Ciasta piec przez około 20 - 25 minut (można także upiec 1 ciasto, tylko czas pieczenia wydłuży się do 25 - 30 minut). Mleko wraz z cukrem i cukrem waniliowym zagrzać, mieszając aż cukry się rozpuszczą. Ostudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać ostudzone mleko z cukrami, mleko w proszku i sok z cytryny. Brzoskwinie osączyć (jedną połówkę zostawić do dekoracji), pokroić na kawałki i dodać do kremu. Placki przełożyć kremem. Ciasto wstawić do lodówki. Do garnuszka włożyć nutellę, masło i wlać śmietanę kremówkę, całość podgrzewać tylko do połączenia składników. Lekko ostudzić i wylać na ciasto. Ciasto ponownie schłodzić w lodówce. Przed podaniem ogrzać do temperatury pokojowej.

Smacznego !!!

 

Tort z brzoskwiniami i polewą z nutelli.

czwartek, 20 sierpnia 2015

            Kto lubił w dzieciństwie budyń śmietankowy? Ja lubiłam jeść jeszcze gorący. Zawsze dodawałam jakieś owoce z syropu. Najbardziej smakował mi z wiśniami albo jagodami. Teraz rzadko jem budyń. Naszła mnie dzisiaj ochota na wspomnienia z dzieciństwa i tak oto zrobiłam koktajl śmietankowo - wiśniowy :-). Składa się on z bardzo rzadkiego budyniu z dodatkiem jogurtu naturalnego, wydrylowanych wiśni i syropu wiśniowego. Można także koktajl wykonać ze świeżych drylowanych wiśni, ale wtedy trzeba dodać więcej cukru. Koktajl najlepiej smakuje mocno schłodzony. Powiem Wam, że taka wersja bardzo przypadła mi do gustu. Po prostu pyszny, mniam! Spróbujcie i Wy zrobić taki extra deser.

 

Koktajl śmietankowo - wiśniowy.

KOKTAJL ŚMIETANKOWO - WIŚNIOWY.

          Składniki na 4 porcje:

  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego
  • 1 l mleka
  • 3 łyżki cukru
  • 1 słoik wiśni wydrylowanych w lekkim syropie (540 ml)
  • 6 - 8 łyżek syropu wiśniowego (zlany z wiśni drylowanych)
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • 4 kostki czekolady mlecznej lub gorzkiej
  • liście mięty

          Sposób przyrządzania:

            Ugotować rzadki budyń z podanej ilości mleka i cukru. Odstawić do przestudzenia. Zimny budyń zmiksować z jogurtem naturalnym. Dodać wydrylowane wiśnie i syrop wiśniowy, delikatnie wymieszać. Koktajl przelać do wysokich szklanek i posypać startą czekoladą mleczną lub gorzką oraz udekorować listkami mięty. Podawać mocno schłodzony.

Smacznego !!!

 

Koktajl śmietankowo - wiśniowy.

środa, 15 lipca 2015

            Dziś mam dla Was przepyszny chłodny napój. Koktajle to szybka i prosta forma deseru na letnie dni. Do koktajlu dodałam samych pysznych smakołyków: jagody, lody waniliowe i mleko. Z tej mieszanki powstał orzeźwiający koktajl w pięknym kolorze. Wiem trochę za zimno, ale już niedługo znów ma się ocieplić :-). Ten napój wspaniale się sprawdzi w słoneczne i ciepłe dni.

 

Jagodowo - waniliowy koktajl.

JAGODOWO - WANILIOWY KOKTAJL.

          Składniki na 2-3 porcje:

  • 400 g jagód
  • 6 kulek lodów waniliowych
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka miodu opcjonalnie

          Sposób przyrządzania:

            Jagody przebrać, krótko opłukać, osuszyć i zmiksować blenderem. Purée przecedzić przez sito. Lody, zimne mleko oraz owoce połączyć i zmiksować. Przelać do szklanek i od razu podawać.

Smacznego !!!

 

Jagodowo - waniliowy koktajl.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet