Wpisy z tagiem: rodzynki

czwartek, 22 października 2015

            Zamarzył mi się deser, ale taki w zdrowszej wersji. Miałam gruszki, więc wykombinowałam, że je pokroję i uduszę do miękkości z rodzynkami i suszoną żurawiną. Gruszki ułożyłam warstwami z jogurtem greckim i przesypałam uprażonymi płatkami owsianymi i migdałowymi. Powiem Wam szczerze, że zaskoczył mnie smak tego deseru. Jestem nim oczarowana. Był taki pyszny, dominowała w nim korzenna nuta za sprawą mielonego cynamonu i kardamonu. To była prawdziwa uczta dla mojego podniebienia. Został mi jeszcze jeden pucharek :-), bo mój R nie za bardzo lubi słodkie, on bardziej preferuje wytrawne dania. Zapraszam i przesyłam buziaki.

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

DESER GRUSZKOWY Z JOGURTEM GRECKIM, PŁATKAMI OWSIANYMI I MIGDAŁOWYMI.

          Składniki 2 porcje:

  • 3 gruszki
  • garść rodzynek
  • garść suszonej żurawiny
  • 2 łyżki płatków owsianych
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • 1 - 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta mielonego kardamonu
  • szczypta cynamonu
  • 200 g jogurtu greckiego

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć, obrać ze skóry, wykroić gniazda nasienne. Miąższ pokroić w małą kosteczkę i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać z rodzynkami, suszoną żurawiną, cukrem, kardamonem i cynamonem. Podlać niewielką ilością wody i dusić do miękkości około 20 - 25 minut, od czasu do czasu mieszając, aby gruszki i bakalie się nie przypaliły. Ostudzić. Płatki owsiane i płatki migdałowe podprażyć na patelni na złoty kolor i ostudzić. Przygotować pucharki i przełożyć składniki warstwami zaczynając od jogurtu greckiego, a kończąc na gruszkach z bakaliami. Posypać podprażonymi płatkami i udekorować listami mięty. 

Smacznego !!!

 

Deser gruszkowy z jogurtem greckim, płatkami owsianymi i migdałowymi.

niedziela, 20 września 2015

          Jak wróciłam w piątek wieczorem po 22 z pracy to upichciłam pyszny jabłecznik z budyniem. Przepis mam z mojego starego zeszytu. Trochę zmodyfikowałam go dodając rodzynki i żurawinę. I w tej wersji bardzo mi smakuje :-). Miałam w sobotę opublikować Wam przepis, ale bardzo bolała mnie głowa i nie byłam w stanie na niczym się skupić. Coś ostatnio zmęczona jestem po tygodniu pracy. Zawsze mam dużo zaplanowane na sobotę i przeważnie mało zrealizuję. Ale to pewnie wina pogody, jesień się zbliża. Coś wykombinuję, żeby to zmęczenie poszło sobie precz ;-). Wiem, że mi wybaczycie i dacie się w niedzielę zaprosić na kawkę i przepyszny jabłecznik :-). Pozdrawiam i życzę spokojnej nocy.

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

JABŁECZNIK Z BUDYNIEM, ŻURAWINĄ I RODZYNKAMI.

          Składniki:

  • 250 g masła
  • 220 g cukru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 180 g mąki ziemniaczanej
  • 2,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie budyniu śmietankowego + 500 ml mleka
  • 2 - 3 jabłka (około 500 g)
  • 100 g złotych rodzynek jumbo
  • 80 g suszonej żurawiny

          Sposób przyrządzania:

            Rodzynki i żurawinę zalać gorącą wodą, zostawić na kilka minut i osączyć. Masło utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo żółtka nie przerywając ucierania. Zmieszać obie mąki z proszkiem do pieczenia. Przesiać do utartej masy i wymieszać (będzie bardzo gęsta). Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę, wlać do masy i delikatnie wymieszać. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną cześć rozsmarować na wysmarowanej tłuszczem blasze o wymiarach 24 x 28. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w półksiężyce na pierwszą część ciasta, posypać osączonymi rodzynkami i żurawiną. Ugotować budyń z 2 łyżkami cukru według przepisu na opakowaniu i gorący wylać na owoce. Drugą część ciasta rozsmarować na budyniu. Piec w nagrzanym piekarniku do temperatury 180º przez około 45 - 50 minut. Po ostudzeniu polukrować lub posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Jabłecznik z budyniem, żurawiną i rodzynkami.

czwartek, 02 kwietnia 2015

            Kolejną moją propozycją na Święta Wielkanocne jest babka. Oprócz mazurków na Wielkanoc piecze się też tradycyjnie baby. Zazwyczaj są szybkie i proste w wykonaniu. Tę babkę też można zaliczyć do szybkich. Czemu nazywa się zaparzana? Ponieważ całe jajka ubija się na parze jak biszkopt i to jak ubijemy tę masę, taka babka nam wyrośnie, ponieważ ciasto nie zawiera proszku do pieczenia. Znalazłam ten przepis w książce "Ciasta zawsze udane". Babka zaparzana jest lekko wilgotna i jest przepyszna, czuć smak kokosowy. Piekłam pierwszy raz ją i zaliczam do bardzo udanych wypieków. Moją babkę udekorowałam lukrem z cukru pudru i suszonymi kawałkami słodzonego orzecha kokosowego. Zapraszam na kawałek, częstujcie się, mniam :-).

 

Babka zaparzana z kokosem.

BABKA ZAPARZANA Z KOKOSEM.

          Składniki:

Ciasto:

  • 200 g mąki pszennej
  • 50 g rodzynek
  • 4 jajka
  • 200 g cukru pudru
  • 4 łyżki wrzącej wody
  • łyżka soku z cytryny
  • 50 g wiórków kokosowych

Do dekoracji:

  • łyżka wiórków kokosowych
  • 170 g cukru pudru
  • 3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do miski. Rodzynki opłukać gorącą wodą, odsączyć. Jajka ubić z cukrem pudrem "na parze" na gęstą pulchną masę. Gdy masa zgęstnieje, wlać cienkim strumieniem wrzącą wodę z sokiem z cytryny, ciągle ubijając. Zaparzoną masę zestawić z ognia i dalej ubijać, aż całkowicie ostygnie. Zimną masę wymieszać lekko z mąką, wiórkami kokosowymi (łyżkę odłożyć) i rodzynkami (obtoczyć w mące). Ciasto wyłożyć do formy, wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułką tartą, równo rozsmarować. Piec około 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180ºC na jasnozłoty kolor. Sprawdzać patyczkiem, czy środek ciasta jest suchy. Po upieczeniu wystudzić i wyjąć z formy do góry dnem. Cukier puder połączyć z wodą i sokiem z cytryny, dobrze wymieszać i polukrować babkę (w razie potrzeby dodać kilka kropel wody lub trochę cukru pudru, tak aby lukier nie był lejący). Posypać wiórkami kokosowymi. 

Smacznego !!! 

 

Babka zaparzana z kokosem.

środa, 01 kwietnia 2015

            Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, więc mam dla Was propozycję na ciasto, które zachwyciło sporą grupę znajomych. Jest to mazurek bakaliowy z polewą kakaową. Mazurek jest na cieście półkruchym, które jest lekko kruche i delikatne. Na ciasto wyłożyłam sporo bakalii i polałam pyszną, lekko klejącą polewą. Ciasto smakuje wyśmienicie! Połączenie delikatnie kwaskowych bakalii ze słodką polewą sprawiło, że ciasto jest idealnie wyważone smakowo. Wiśnie i namoczone wcześniej żurawina oraz rodzynki dodały wilgotności mazurkowi. Polecam Wam bardzo mocno ten przepis!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

MAZUREK BAKALIOWY Z POLEWĄ KAKAOWĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g masła
  • 3 żółtka
  • 60 g cukru pudru
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany

Nadzienie:

  • 100 g rodzynek
  • 100 g suszonej żurawiny
  • około 230 g osączonych wypestkowanych wiśni ze słoika

Polewa:

  • 125 g margaryny
  • 4 łyżki cukru pudru
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 3 łyżki wody
  • 1 łyżka posiekanych migdałów

          Sposób przyrządzania:

            Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder, dodać pokrojone masło i posiekać nożem. Po chwili dodać żółtka, śmietanę i szybko zagnieść jednolite ciasto (jeśli ciasto będzie zbyt klejące lekko podsypać mąką). Wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części - większą i mniejszą. Większy kawałek rozwałkować pomiędzy dwoma arkuszami papieru do pieczenia na grubość około 1 cm. Zdjąć wierzchni papier i przełożyć ciasto razem ze spodnim papierem do blaszki o wymiarach 36 x 24 cm.  Z mniejszego kawałka uformować wałeczki i wyłożyć ozdobnie boki mazurka. Nakłuć widelcem ciasto, wstawić do nagrzanego do 190ºC piekarnika i piec około 20 - 25 minut. Wystudzić ciasto. Rodzynki i żurawinę przelać gorącą wodą, chwilę potrzymać we wrzątku i osączyć. Wiśnie osączyć z soku. Bakalie wyłożyć na upieczony spód. Margarynę włożyć do rondelka, stopić na małym ogniu. Wsypać cukier puder, chwilę mieszać, aż cukier zacznie się rozpuszczać, wtedy dosypać kakao i wlać wodę. Mieszać, aż wszystkie składniki się rozpuszczą i połączą. Wciąż mieszając doprowadzić do wrzenia i ostudzić. Lekko zastygającą, ale wciąż lejącą polewą udekorować mazurka i posypać posiekanymi migdałami.

Smacznego !!!

 

Mazurek bakaliowy z polewą kakaową

czwartek, 08 stycznia 2015

            Przepyszne ciastka owsiane z dodatkiem rodzynek i kropelek czekoladowych. Kolejna odsłona zdrowych słodyczy. Pokochałam ciastka owsiane z żurawiną i białą czekoladą i bardzo często je robię. Te na pewno też zagoszczą u mnie na stałe. Takie ciasteczka podane ze szklanką mleka lub soku owocowego mogą być pełnowartościowym śniadaniem. Polecam serdecznie te cookies :).

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

CIASTECZKA OWSIANE Z RODZYNKAMI I KROPELKAMI CZEKOLADOWYMI.

          Składniki:

  • 120 g miękkiego masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 150 g brązowego cukru
  • 160 g mąki tortowej
  • 1 łyżka ekstraktu z cytryny
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100 g rodzynek
  • 100 g kropelek czekoladowych (50% kakao)

Na moim blogu szklanka ma 250 ml.

          Sposób przyrządzania:

            Masło utrzeć z cukrem brązowym, dodać jajka i ekstrakt cytrynowy. Sodę wymieszać z mąką i wsypać do masy maślanej, wymieszać. Następnie dodać płatki owsiane, rodzynki i kropelki czekoladowe, delikatnie wymieszać. Nagrzać piekarnik do temperatury 180ºC. Z ciasta formować wilgotnymi rękoma kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, lekko spłaszczyć. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (można tez kłaść łyżką bezpośrednio na blachę). Piec około 15 minut do lekkiego zrumienienia brzegów ciastek. Wystudzić na drucianej kratce.

Smacznego !!!

 

Ciasteczka owsiane z rodzynkami i kropelkami czekoladowymi.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet