Wpisy z tagiem: majonez

piątek, 03 kwietnia 2015

            Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Mam zamiar na wielkanocne śniadanie zrobić faszerowane jajka. Do jajek zrobiłam dwa nadzienia. Pierwszym dekoruje się ugotowane białka, drugie jest dodatkowe dla podkreślenia smaku i urozmaicenia posiłku. Bardzo mi odpowiadają takie faszerowane jajka  "na bogato". Myślę, że przepis zdał egzamin i zagości na moim stole częściej. Życzę smacznego i zapraszam do konsumpcji :-)!

 

Jajka faszerowane na bogato.

JAJKA FASZEROWANE NA BOGATO.

          Składniki:

  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku 

Nadzienie I:

  • 5 żółtek
  • 50 g sera mozzarella tartego (drobno pokrojonego) lub drobno startego sera gouda
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Nadzienie II (twarożek):

  • 2 łyżki serka śmietankowego do smarowania
  • 2 rzodkiewki
  • kilka plasterków obranego ogórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, delikatnie wyciągnąć żółtka. Do miseczki wrzucić żółtka i zrobić nadzienie I. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i udekorować białka. Zrobić nadzienie II. Rzodkiewki i ogórek pokroić na drobno, dodać serek śmietankowy, jogurt grecki i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i umieścić na środku półmiska. Wokół miseczki z twarożkiem posypać posiekanym szczypiorkiem i ułożyć faszerowane jajka. Podawać jajka także z twarożkiem z warzywami.

Smacznego !!!

 

Jajka faszerowane na bogato.

poniedziałek, 02 marca 2015

            Sałatkę tą przygotowałam na spotkanie sobotnie z dziewczynami. W sobotę miałam swoje święto, więc za namową Sylwii postanowiłam spędzić je z najlepszymi przyjaciółkami. Bawiłyśmy się świetnie, humory miałyśmy wyśmienite i dawno już tak nie spędziłam cudownie wieczoru. Dzięki dziewczyny za wszystko, kocham Was! Zrobiłam ciasto na herbatnikach z karmelem i sałatkę z selera naciowego i piersi z kurczaka. Ta sałatka jest rewelacyjna. Sylwia stwierdziła, że jest w niej coś uzależniającego i to prawda, można ją jeść tak bez końca :-). Moim zdaniem to ten seler tak działa, a jest bardzo zdrowym warzywem. Przepisem zainspirowałam się z tego bloga. Sałatkę można zrobić tylko z jogurtem greckim lub naturalnym i wtedy będzie bardziej zdrowa. Polecam Wam sałatkę z selera, jest przepyszna!

            Seler naciowy pochodzi z Eurazji i jest uważany za jedno z najstarszych warzyw. Warzywo to zawiera mnóstwo witamin. W liściach selera naciowego są witaminy z grupy B, witamina E, C i PP oraz kwas foliowy, a także składniki mineralne – seler ma najwięcej fosforu wśród warzyw korzeniowych, dużo wapnia, potasu i cynku, a także nieco magnezu i żelaza. Badania naukowe potwierdziły, że olejek aromatyczny z selera naciowego posiada właściwości wpływające uspokajająco na centralny układ nerwowy. Warzywo to pobudza przemianę materii i usuwając szkodliwe produkty uboczne, oczyszcza organizm z toksyn, dlatego zalecany jest w dietach odchudzających i oczyszczających. Jest niskokaloryczny, w 100 g tylko 13 kcal. Seler naciowy polecany jest też osobom, które nie mają apetytu. Zawarty w nim olejek eteryczny pobudza procesy trawienne i zwiększa apetyt, a przy okazji likwiduje zaparcia. Seler naciowy jest zaliczany do afrodyzjaków, pozytywnie wpływa na popęd płciowy. Picie soku z selera zaleca się ludziom chorującym na artretyzm i reumatyzm. dlatego że przynosi ulgę udręczonym stawom i łagodzi bóle. Jest to bardzo zdrowe warzywo, więc spróbujmy się do niego przekonać.

 

Sałatka z selera naciowego i piersi z kurczaka.

SAŁATKA Z SELERA NACIOWEGO I PIERSI Z KURCZAKA.

          Składniki:

  • 400 g piersi z kurczaka
  • 6 łodyg selera naciowego
  • kawałek pora białej części około 10 cm
  • 4 jajka
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Kukurydzę odsączyć z zalewy. Por pokroić z półplasterki. Piersi z kurczaka pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem czarnym, odstawić na pół godziny. Po tym czasie pokrojone piersi z kurczaka podsmażyć na patelni na łyżce oliwy. Seler opłukać, pokroić w paski około 1cm, a następnie w kostkę. Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski, dodać majonez i jogurt grecki. Przyprawić sałatkę solą, pieprzem czarnym i ziołowym. Przełożyć do czystej miski i schłodzić w lodówce. 

Smacznego !!!

 

Sałatka z selera naciowego i piersi z kurczaka.

sobota, 17 stycznia 2015

            Pasta z awokado jest po prostu p r z e p y s z n a! Można ją podawać do chleba lub jako nadzienie do jajek. Sam owoc nie jest rewelacyjny w smaku, trochę maślany i "mydlany", jak to niektórzy określają, ale w odpowiednim połączeniu, może mile zaskoczyć. Ta pasta może mieć tez postać sałatki na przyjęcie rodzinne, wystarczy dodać tylko mniej majonezu lub więcej jajek. Sałatka ta zrobi prawdziwą furorę! 

            Awokado zawiera między innymi: witaminy z grupy B, witaminę A, C, E, H, K, PP oraz takie składniki mineralne jak wapń, fosfor, potas, kwas pantotenowy, kwas foliowy. To owoc, który jest bardzo kaloryczny. Zawiera dużo tłuszczu, ale są to zdrowe tłuszcze jednonienasycone i kwasy tłuszczowe omega - 3. Kwasy tłuszczowe wraz z naturalną witaminą E korzystnie wpływają na układ nerwowy, działają prewencyjnie przeciw chorobie Alzheimer′a. Jednonienasycone tłuszcze obniżają poziom "złego" cholesterolu LDL, a jednocześnie podwyższają ten "dobry" cholesterol HDL. Kwas oleinowy, potas i omega - 3 korzystnie działają na obniżenie ciśnienia krwi. Owoc ten zawiera kwas foliowy, który jest zalecany kobietom w ciąży, aby mózg płodu oraz inne narządy prawidłowo się rozwijały. Ma też luteinę (przeciwutleniacz), która chroni oczy przed uszkodzeniami wywołanymi stresem oksydacyjnym, prowadzącymi do słabego wzroku, zaćmą i zwyrodnieniem plamki żółtej. Ma działanie przeciwzapalne i przeciwstarzeniowe. Stan zapalny jest zjawiskiem, które powoduje większość chorób niezakaźnych, a zawarte w awokado polifenole i flawonoidy mają właściwości przeciwzapalne. Owoc ten zawiera jeden z ważnych dla naszego organizmu antyoksydant glutation, który wspiera wątrobę i układ nerwowy oraz odpowiedzialny jest za uzupełnienie innych antyoksydantów. Jednonienasycone tłuszcze w awokado mogą odwrócić odporność na insulinę, co pomaga w regulacji poziomu cukru we krwi. Zawiera również rozpuszczalny błonnik, który utrzymuje stały poziom cukru. Według uczonych awokado może chronić przed rakiem piersi i prostaty.

 

Pasta z awokado.

PASTA Z AWOKADO.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • sok z cytryny
  • 1 mała cebula szalotka
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • sól 
  • pieprz
  • 1 łyżka majonezu lub jogurtu greckiego
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki lub koperku

          Sposób przyrządzania:
             
            Awokado przekroić wzdłuż na dwie połowy, nacinając je do pestki. Połówki awokado przekręcić w przeciwnych kierunkach. Po rozdzieleniu wyciągnąć nożem pestkę. Miąższ można oddzielić łyżką od skórki lub obrać nożem. Pokroić miąższ w kostkę i skropić sokiem z cytryny. Jajka i cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić awokado, cebulę i jajka do miski, dodać majonez i jogurt grecki oraz natkę pietruszki, przyprawić do smaku solą i pieprzem.

Cenna rada: Żeby awokado nie ściemniało skrapia się je sokiem z cytryny albo można do miski z pastą lub sałatką włożyć pestkę z awokado. To naprawdę działa! Sama sprawdziłam.

Smacznego !!! 

 

Pasta z awokado.

poniedziałek, 03 listopada 2014

            Pyszną sałatkę udało mi się zrobić. Kilka składników, a efekt bardzo smaczny. Przygotowałam ją w sobotę i zawiozłam do Sylwii. Kalafior i fasolka szparagowa oraz kukurydza świetnie się uzupełniają. Bardzo polecam tę sałatkę. 

SAŁATKA Z KALAFIORA I FASOLKI SZPARAGOWEJ.

          Składniki:

  • kalafior średniej wielkości
  • 250 g fasolki szparagowej mrożonej lub świeżej
  • 5 jajek ugotowanych na twardo
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki majonezu
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • sól 
  • pieprz
  • szczypiorek

          Sposób przyrządzania:

            Kalafior podzielić na różyczki i ugotować na pół twardo w osolonej wodzie. Fasolkę także ugotować. Kukurydzę odsączyć. Kalafior pokroić na niewielkie kawałki, a jajka w niedużą kostkę. Szczypiorek poszatkować. Wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać oraz przyprawić do smaku solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na 2 - 3 godziny.

Smacznego !!!


Sałatka z kalafiora i fasolki szparagowej

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet