Wpisy z tagiem: seler

czwartek, 18 sierpnia 2016

            Mamy sierpień, a ja jeszcze nawet nie jadłam w tym roku kalafiora. Musiałam to nadrobić i ugotowałam nieziemsko pyszną zupę krem z kalafiora i kalarepki. Aby zupa była bardziej pożywna i trochę fit usmażyłam do niej sznycle z indyka w "papirusie". Czasami robię też piersi z kurczaka w ten sposób. Pergamin posmarowałam odrobiną oliwy, posypałam ziołami prowansalskimi i położyłam już przyprawione mięso. Mięso smakowało wyśmienicie, było miękkie i soczyste. Idealnie wpasowało się w zupę. Już wiem, że ta zupa często będzie gościć w moim menu. Naprawdę nie myślałam, że danie wyjdzie takie pyszne, po prostu rewelacja. Gorąco polecam! 

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

KREM Z KALAFIORA I KALAREPKI Z INDYKIEM W "PAPIRUSIE".

          Składniki:

  • 400 g kalafiora
  • 3 średnie ziemniaki
  • 190 g korzenia selera
  • 2 kalarepki (około 320 g)
  • 400 g sznycli z indyka o grubości około 1,5 cm
  • 4 małe cebulki szalotki
  • 2 ząbki czosnku
  • 900 ml bulionu
  • 3 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • biały pieprz
  • pieprz kolorowy
  • oliwa
  • posiekana natka pietruszki
  • zioła prowansalskie

          Sposób przyrządzania:

            Sznycle z indyka przyprawić solą i pieprzem kolorowym, natrzeć czosnkiem przeciśniętym przez praskę i skropić sokiem z cytryny. Odstawić na 30 minut. Ziemniaki, cebulę szalotkę, seler oraz kalarepę obrać i pokroić w kostkę. Kalafior oczyścić, opłukać i podzielić na różyczki. Cebulę zeszklić na maśle, dodać pozostałe warzywa i chwilę razem podsmażyć. Potem wlać bulion i gotować około 30 minut. Gdy warzywa będą miękkie zmiksować blenderem na gładki krem. Zupę przyprawić solą i białym pieprzem. Kawałek pergaminu złożyć na połowę i przyciąć na wielkość sznycla z 2 cm marginesem z każdej strony. Pergamin rozłożyć i za pomocą pędzelka posmarować go oliwą. Każdy natłuszczony pergamin posypać ziołami prowansalskimi. Na nim ułożyć sznycle, zawinąć boki, tak aby mięso nie wyleciało. Smażyć na suchej i rozgrzanej patelni przez 6 - 8 minut z każdej strony. Usmażone sznycle odłożyć na bok, aby chwilę odpoczęły. Po czym pokroić w plasterki i włożyć po kilka do każdej porcji gorącej zupy. Posypać posiekaną natką pietruszki. Można też dodatkowo zupę podać z grzankami, będzie bardziej pożywna.

Smacznego !!!

 

Krem z kalafiora i kalarepki z indykiem w

czwartek, 31 grudnia 2015

          Dziś mamy Sylwester. Niektórzy już przygotowują się na imprezy. Inni zapraszają znajomych do siebie. Ja przygotowałam na moją małą imprezę sylwestrową udka pikantne, zapiekane gruszki pod kruszonką, sangrię cytrusową, paluszki grissini oraz sałatkę z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka. Sałatka jest pyszna i szybko się ją robi. Idealna na spotkania z rodziną lub z przyjaciółmi. Sałatkę podałam w szklaneczkach z grzankami. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.

SAŁATKA Z KUKURYDZY I WĘDZONEJ PIERSI Z KURCZAKA.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

  • 1 puszka kukurydzy konserwowej
  • 60 g świeżego selera 
  • 60 g wędzonej piersi z kurczaka
  • 60 g sera gouda
  • 2 łyżki majonezu
  • 3 łyżki gęstej śmietany 12%
  • pieprz kolorowy lub czarny
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę osączyć na sicie z zalewy. Seler obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Ser gouda także zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Wędzoną pierś z kurczaka pokroić w cienkie paseczki. Śmietanę wymieszać z majonezem, doprawić solą i pieprzem (ale nie za dużo, ponieważ pierś z kurczaka i ser są słone). Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, polać przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Sałatkę podawać z chrupiącą bagietką lub grzankami.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kukurydzy i wędzonej piersi z kurczaka.


Koniec starego roku to czas podsumowań,

jednak Wy nie skupiajcie się na tym co minęło,

a cieszcie się tym, co może przynieść Wam Nowy Rok.

Wejdźcie w niego radośnie, pełni nadziei i dobrych myśli.

Niech w tym szczególnym dniu otaczają Was najbliżsi,

niech staną się niewyczerpanym źródłem siły

na każdy dzień Nowego 2016 Roku.

Szczęśliwego Nowego Roku życzy Magdalena.

środa, 07 października 2015

            Dzisiaj było okropnie zimno. Jak wróciłam do domu to myślałam o tym, żeby zjeść coś gorącego i rozgrzewającego. Pomogła mi w tym smakowita zupka. Wczoraj zaplanowałam ugotować moją pierwszą w życiu grochówkę. W dzieciństwie nienawidziłam tej zupy. Mama gotowała ją na wędzonce, strasznie mi wtedy nie smakowała. Postanowiłam ugotować ją po mojemu i zrobić z niej zupę - krem. Powiem Wam szczerze, że to był dobry pomysł. Przekonałam się do tej zupy i zjadłam jej sporą porcję. To najlepszy dowód na to, że była naprawdę przepyszna. Często warto spróbować klasyczne dania zrobić trochę inaczej, wprowadzić kilka zmian, a otrzymamy nową i wyśmienitą potrawę. Życzę miłego wieczoru i smacznego.

 

Kremowa grochówka.

KREMOWA GROCHÓWKA.

           Składniki na 4 porcje:

  • 400 g grochu
  • 1 marchewka
  • 1/2 małego selera
  • 1 cebula
  • 1 liść laurowy
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • 220 g kiełbasy
  • 2 łyżki suszonego majeranku
  • 1,5 l bulionu 
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra

          Sposób przyrządzania:

            Groch opłukać, zalać zimną wodą i odstawić do namoczenia na całą noc, po czym odlać wodę. Następnego dnia przełożyć do dużego garnka, zalać bulionem i doprowadzić do zagotowania. Łyżką cedzakową ściągnąć szumowiny, zmniejszyć ogień i gotować około 20 - 30 minut. Po tym czasie dodać liść laurowy oraz drobno pokrojone warzywa. Gotować, aż groch i warzywa zmiękną. Z zawartości naczynia wyciągnąć liść laurowy. Zupę zmiksować blenderem. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ostrą papryką, majerankiem oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Kiełbasę pokroić w plastry i podsmażyć na małej ilości oleju. Wrzucić do zupy i gotować jeszcze chwilę. Zupa, gdy wystygnie bardzo gęstnieje, można wtedy podgrzać ją na bardzo małym ogniu, albo dodać trochę wody. Zupę podawać z grzankami.

Smacznego !!!

 

Kremowa grochówka.

środa, 02 września 2015

           Niedawno robiłam pikantną sałatkę do słoików. Przepis wzięłam z gazetki "Moje Gotowanie". Chciałam wypróbować tę sałatkę i przygotowałam wszystko jak w przepisie, wlałam ocet bezmyślnie i nagle mnie olśniło, że taka ilość może być zdecydowanie za duża. I miałam rację! W oryginalnym przepisie na taką ilość jest 1/2 l octu, to zdecydowanie za dużo, ona nie jest pikantna tylko ostra jak diabli :-). Ocet wszystko zabił swoim smakiem. Dołożyłam więcej warzyw i było ok. W moim przepisie napisałam mniej octu, taka ilość będzie odpowiednia. Ilość octu proszę dobrać do własnego smaku. Sałatka po odstaniu niewiele zmieni swoją ostrość. Sałatka ma być pikantna, ale ocet nie ma w niej dominować. Do sałatki włożyłam cukinię, marchewkę, bulwę selera, cebulę i paprykę czerwoną oraz zieloną. Najbardziej lubię takie sałatki z octem, z olejem nie bardzo mi odpowiadają, Po moich zmianach sałatka smakuje pysznie i idealnie nadaje się do obiadu lub do grzanek z szynką, pycha. Spróbujcie mojej wersji tej sałatki. Pozdrawiam i życzę Wam radosnego dnia!

 

Pikantna sałatka marchewkowa.

PIKANTNA SAŁATKA MARCHEWKOWA.

          Składniki:

  • około 700 g marchewki
  • około 250 g selera (bulwa)
  • po 1 strąku czerwonej i zielonej papryki
  • duża cukinia
  • 1 duża cebula
  • 5 czubatych łyżeczek soli
  • 5 łyżek cukru
  • łyżeczka pieprzu czarnego
  • 350 - 400 ml octu

          Sposób przyrządzania:

            Cukinię umyć, osuszyć, przeciąć wzdłuż i wydrążyć, resztę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Tak samo zetrzeć obrane marchewki i bulwę selera. Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Papryki umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w cienkie paski. Wszystko wymieszać w dużej misce razem z przyprawami i octem. Zostawić pod przykryciem na 24 godziny w chłodnym miejscu. Po tym czasie przerzucić wszystko do dużego garnka i powoli zagotować, gotować 3 minuty od zawrzenia. Można jeszcze doprawić. Gorącą sałatkę przełożyć do wyparzonych słoików, zalać wytworzonym sosem, zakręcić i postawić słoiki do góry dnem. Przykryć ściereczką i zostawić do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Pikantna sałatka marchewkowa.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet