Wpisy z tagiem: śliwki

środa, 05 października 2016

            Jak w lato i na jesieni są dostępne nasze rodzinne owoce, to przeważnie robię z nich soki lub nalewki. Prawie w ogóle nie robię dżemów, konfitur, marmolad, galaretek czy powideł. W tym roku postanowiłam zrobić trochę słoików powideł i dżemów, które zazwyczaj wykorzystuję do ciast i deserów. Ja i mój R nie jemy słodkich śniadań ani obiadów, także nie potrzebuję dużej ilości słodkich przetworów. Pisałam ostatnio, że kupiłam śliwki, z części zrobiłam powidła, resztę odłożyłam, bo chciałam przygotować dżem z wytrawnym czerwonym winem. Dżem robi się bardzo szybko. Ja smażyłam śliwki na patelni. Zauważyłam, że lepiej jest zrobić dżem z małej ilości owoców, wtedy krócej one muszą się gotować. Do dżemu ze śliwek dodałam też mało cukru, nie chciałam, żeby był zbyt słodki. Dżem jest bardzo pyszny, idealnie nadaje się jako nadzienie do naleśników lub na kanapki. Z podanej ilości wyszły mi dwa słoiczki o pojemności około 250 ml. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Dżem śliwkowy z czerwonym winem.

DŻEM ŚLIWKOWY Z CZERWONYM WINEM.

          Składniki:

  • 1000 g dojrzałych śliwek węgierek
  • 100 g cukru
  • 100 ml czerwonego wytrawnego wina

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wypestkować. Przełożyć do garnka lub na patelnię, dodać cukier i czerwone wino. Gotować na średnim ogniu przez 1 godzinę, co chwilę mieszając, aby dżem się nie przypalił. Ostudzić i przełożyć do wyparzonych słoiczków, zakręcić i pasteryzować przez 10 - 15 minut. 

Smacznego !!!

 

Dżem śliwkowy z czerwonym winem.

sobota, 24 września 2016

           W mojej lodówce często jest ciasto francuskie. Pasuje ono idealnie zarówno do wypieków słodkich jak i wytrawnych. Lubię z niego robić tartę z różnymi warzywami i mięsem albo tylko z warzywami. Jest świetnym dodatkiem do zupy krem. Jeśli mamy ochotę na coś słodkiego, a w szafkach pustki i ciacho zjedzone, wtedy wyciągamy takie gotowe ciasto francuskie i możemy zrobić ciastka lub rogaliki, pomysłów jest wiele. Ja zrobiłam takie najprostsze ciastka. Pokroiłam śliwki, posypałam cukrem brązowym wymieszanym z mielonym kardamonem i posiekanymi orzechami nerkowca. Kilkanaście minut w piekarniku i gotowe. Chwilę trzeba odczekać i zajadać się pysznymi ciachami. Polecam i zapraszam do skorzystania z przepisu!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

CIASTKA FRANCUSKIE ZE ŚLIWKAMI I ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.

          Składniki na 18 ciastek:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • około 220 g śliwek
  • 5 łyżek cukru brązowego
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki. Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 15 - 17 minut na złoty kolor. Wyciągnąć ciastka z piekarnika i ostudzić na kratce.

Smacznego !!!

 

Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu.

czwartek, 22 września 2016

             Kiedy byłam na urlopie, to pojechałam na kilka dni do rodziców. Chciałam spędzić z nimi trochę czasu, a także pomóc mamie w codziennych obowiązkach. Z mamą pozbierałam maliny, zrobiłyśmy z nich sok i dżem, pojechałyśmy także do znajomego po śliwki. Podzieliłyśmy się po połowie. Ja z części zrobiłam kompot, kilka słoików dżemu i powidła śliwkowe oraz upiekłam ciastka. Do części powideł dodałam przyprawę do piernika. Powidła wyszły bardzo gęste, zależy jak długo są gotowane. Użyłam do nich nie dużo cukru i wyciśnięty sok z pomarańczy i cytryny. Smakują pysznie z lekką korzenną nutą. Uwiodą każdego, kto lubi takie smaki. Takie piernikowe powidła można wykorzystać do świątecznego ciasta lub deseru albo zjeść po prostu z kromką chleba. Spróbujcie je zrobić i przekonajcie się jakie są dobre!

 

Piernikowe powidła śliwkowe.

PIERNIKOWE POWIDŁA ŚLIWKOWE.

          Składniki:

  • 2 kg śliwek 
  • 250 - 300 g cukru
  • sok z połowy cytryny
  • sok z połowy pomarańczy
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika

           Sposób przyrządzania:

             Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i usunąć pestki. Wrzucić do garnka i gotować na małym ogniu 2 godziny, co jakiś czas mieszając. Następnie dodać cukier i gotować jeszcze godzinę (również trzeba mieszać, bo mogą się przypalić). Następnie zdjąć z ognia i odstawić powidła do następnego dnia. Po tym czasie podgrzać i dodać przyprawę do piernika, sok z cytryny i pomarańczy, gotować jeszcze około 2 godziny. Przełożyć gorącą masę do wyparzonych słoików i pasteryzować 10 minut. Z tej ilości wyszły 3 małe słoiczki widoczne na zdjęciu.

Smacznego !!!

 

Piernikowe powidła śliwkowe.

piątek, 02 września 2016

            Dawno nie piekłam ciasta kruchego z owocami, a że trwa teraz sezon na śliwki, to upiekłam własnie takie ciacho ze śliwkami w roli głównej. Przepis wzięłam z mojego starego zeszytu. Ciasto składa się z kruchego spodu, warstwy śliwek, masy śmietanowej z jajkami, cukrem, cukrem waniliowym i proszkiem budyniowym. Całość posypana jest pyszną kruszonką z nutą cynamonu i kardamonu. Ciasto smakowało rewelacyjnie, zniknęło bardzo szybko. Nawet mój facet, który za ciastami nie przepada zjadł większość. To najlepsza rekomendacja :). Zapraszam serdecznie na chrupiące i czarujące ciasto ze świeżymi śliwkami! 

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

PLACEK ŚLIWKOWY Z KRUSZONKĄ.

          Składniki:

Ciasto:

  • 170 g mąki pszennej tortowej
  • 130 g mąki pszennej 650
  • 150 g miękkiego masła
  • 150 g cukru
  • 1 łyżka domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 żółtko
  • 25 g mielonych migdałów
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 płaska łyżka kwaśnej śmietany 18%

Masa śmietanowa:

Ponadto:

  • 750 g śliwek

Dodatkowo do kruszonki (1/4 ciasta):

  • 1 łyżka mąki
  • 1/4 łyżeczki kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Mąkę przesiać do dużej miski, dodać cukier, cukier waniliowy, sól, mielone migdały, proszek do pieczenia i cynamon, wymieszać. Dodać żółtko, masło i kwaśną śmietanę, wszystkie składniki zagnieść na kruche ciasto. Uformować kulę, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce przez około 1 godzinę. Po tym czasie 3/4 ciasta wyłożyć na blachę (24x28) dobrze wysmarowaną tłuszczem i wysypaną mąką, ponakłuwać widelcem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 175ºC i piec przez 15 minut. Wyciągnąć spód i pozostawić do ostygnięcia. W tym czasie śliwki umyć, osuszyć i usunąć pestki. Kwaśną śmietanę utrzeć z jajkami, cukrem waniliowym, proszkiem budyniowym i cukrem na gładką masę. Do 1/4 pozostałego ciasta dodać mąkę i kardamon, zrobić kruszonkę. Na spodzie gęsto poukładać przepołowione śliwki skórką do dołu, wylać masę śmietanową i posypać kruszonką. Placek piec jeszcze 45 minut w tej samej temperaturze (175ºC). Pozostawić w piekarniku do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Placek śliwkowy z kruszonką.

środa, 16 września 2015

            Siedząc wczoraj i popijając moją ulubioną zieloną herbatę rozmyślałam nad tym, co można jeszcze przyrządzić ze śliwek. Piecze się z nimi przeważnie ciasta, robi przetwory i nalewki. Można wykorzystać je także do koktajli, owsianek albo jeść na surowo, bo świetnie smakują. Nie zastanawiając się długo zdziałałam deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosankami, pachnący nutą kardamonu. Deser smakował wybornie, kardamon nadał mu intrygujący i korzenny aromat. Szybko się go przygotowuje, a śliwki można zastąpić innymi owocami. Zdecydowanie warty powtórzenia. Polecam Wam przyrządzić ten deser. 

 

Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem.

DESER ŚLIWKOWY Z JOGURTEM GRECKIM I KOKOSEM.

          Składniki na 2 porcje:

  • 300 g śliwek
  • 120 g kokosanek
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 2 czubate łyżki cukru brązowego
  • 1 łyżka amaretto
  • 1/5 łyżeczki mielonego kardamonu

          Sposób przyrządzania:

            Śliwki umyć, wypestkować i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić na rozgrzaną patelnię, posypać cukrem brązowym, dodać amaretto oraz kardamon i smażyć około 10 minut. Po tym czasie ostudzić. Przygotować dwa pucharki, na dno pokruszyć kokosanki, wyłożyć część jogurtu greckiego, śliwki z syropem i znów kokosanki, jogurt, śliwki. Podawać od razu po przyrządzeniu.

Smacznego !!!

 

Deser śliwkowy z jogurtem greckim i kokosem.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet