Wpisy z tagiem: Boże Narodzenie

środa, 30 listopada 2016

             Na Wigilię nie może zabraknąć śledzia. Robi się na różne sposoby w zalewie octowej, śmietanie, pomidorach itp. Pomysłów jest wiele. Moja mama najczęściej robi takie tradycyjne w zalewie octowej z cebulą. Kiedyś w gazecie widziałam przepis na śledzie estragonowe. Nie pamiętam dokładnie przepisu, ale postanowiłam je zrobić. Najpierw filety śledziowe wymoczyłam w wodzie. Później osączyłam i pokroiłam na mniejsze kawałki. Z octu winnego, wody i przypraw ugotowałam zalewę, dodałam do niej też pokrojoną cebulę i paprykę. Po ostudzeniu zalałam śledzie zalewą wraz z warzywami. Śledzie trzeba odstawić na co najmniej 3 dni, aby dobrze się zamarynowały. 

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

ESTRAGONOWE ŚLEDZIE Z CEBULĄ I PAPRYKĄ.

           Składniki:

  • około 450 g filetów śledziowych matjasów
  • 125 ml octu winnego z białego wina
  • 150 ml wody
  • 1 płaska łyżka cukru
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 3 liście laurowe
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 duża cebula
  • 1 mała czerwona papryka

          Sposób przyrządzania:

            Filety śledziowe namoczyć w zimnej wodzie (jeśli są bardzo słone, co jakiś czas zmienić wodę). Osączyć je i pokroić w kilkucentymetrowe kawałki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Paprykę przekroić, usunąć gniazda nasienne, oczyścić, umyć i pokroić w paski. W garnku zagotować zalewę z octu i wody, dodać cukier, ziele angielskie, liście laurowe, suszony estragon. Na końcu wrzucić cebulę i paprykę pogotować 2 minuty, po czym ostudzić. W dużym naczyniu lub słoiku układać filety śledziowe na przemian z papryką i cebulą (z zalewy), zalać pozostałą zalewą. Śledzie odstawić na kilka dni do lodówki.

Smacznego !!!

 

Estragonowe śledzie z cebulą i papryką.

sobota, 26 listopada 2016

            Powoli zaczynam testować przepisy na święta. W gazetce "Ciasta - gotuj krok po kroku" znalazłam przepis na piernik z dynią. Od razu mnie zaintrygował. A, że dyni mam ogromne ilości, to przystąpiłam do dzieła. Najpierw zrobiłam purèe dyniowe (można użyć też mrożonego). Przepis zmodyfikowałam po swojemu. Dodałam do niego suszoną żurawinę i daktyle. Zmieszałam wszystkie składniki i wstawiłam ciasto do piekarnika. Podczas pieczenia unosił się niesamowity korzenny zapach. Piernik jest mięciutki, wilgotny i rewelacyjny w smaku, długo zachowuje świeżość. Można go jeść od razu po upieczeniu. Dla mnie jest idealny, bo można upiec go tuż przed świętami i nie czekać, aż dojrzeje. Nawet nie zdąży, bo zapewniam, że długo nie postoi. Jak na razie to jest numer 2 na mojej liście ulubionych pierników. Numerem 1 jest piernik litewski z bakaliami. Szczerze i gorąco polecam!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

PIERNIK DYNIOWY Z ŻURAWINĄ I DAKTYLAMI.

          Składniki:

  • 4 jajka
  • 180 g cukru
  • 180 ml oleju
  • 340 g mąki pszennej tortowej
  • 250 g purée z dyni hokkaido
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka płaska sody oczyszczonej
  • 1 czubata łyżka przyprawy do piernika
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 70 g daktyli

          Sposób przyrządzania:

            Całe jajka ubić z cukrem na puszystą pianę. Zmniejszyć obroty miksera i dodawać po łyżce purée z dyni hokkaido, ciągle miksując. Następnie do masy dodawać po trochę oleju, cały czas ubijając. Mąkę pszenną zmieszać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i przyprawą do piernika, Partiami przesiewać do masy i ucierać, ale tylko do połączenia składników. Daktyle pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do ciasta wraz z suszoną żurawiną, całość wymieszać łyżką. Ciasto wyłożyć do formy keksowej o wymiarach 28 x 11 cm, wysmarowanej tłuszczem i wyspanej bułką tartą, wierzch dokładnie wyrównać łyżką. Ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 170ºC i piec przez około 50 minut. Po upieczeniu ciasto delikatnie wyciągnąć z formy i ostudzić na kratce. Piernik polukrować albo posypać cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Piernik dyniowy z żurawiną i daktylami.

poniedziałek, 14 grudnia 2015

            Przepis na fińskie pierniczki korzenne zasięgnęłam z książeczki "101 przepisów. Słodkości na święta" ze Świata Kobiety. W ogóle bardzo dużo tam fajnych przepisów znalazłam, które w przyszłości wypróbuję :-). W składzie jest syrop korzenny albo ciemny miód. Z racji tego, że nie posiadałam tych dwóch składników, użyłam mojego miodu z mniszka lekarskiego. Miałam jedną porcję bardziej gęstą i ciemniejszą. Powiem Wam, że z tym miodem smakują cudownie. Zmieniłam też proces przygotowania pierniczków. Zamiast wałkować ciasto, wykrawać foremkami kształty, to zrobiłam kulki i spłaszczyłam je mokrą łyżką. Pierniczki są bardzo korzenne z wyczuwalną nutą kardamonu, cynamonu i imbiru. Można je jeść od razu po upieczeniu, bo są mięciutkie i takie pozostają przez długi czas. Przechowywać je należy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam.

 

Fińskie pierniczki korzenne.

FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE.

          Składniki na 50 - 60 sztuk:

  • 200 g miękkiego masła
  • 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód z mniszka lekarskiego)
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mielonego cynamonu
  • 1 łyżeczka mielonego imbiru
  • 2 duże jajka
  • 200 g cukru
  • 700 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej

          Sposób przyrządzania:

            Miękkie masło, miód, przyprawy oraz cukier wymieszać mikserem. Nie przerywając miksowania dodawać jajka, aż wszystko dokładnie się połączy. Do masy maślanej z przyprawami przesiać mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną. Zagnieść dobrze ciasto, uformować kulę i włożyć do lodówki na 30 minut. Z ciasta formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego. Kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce.

Smacznego !!!

 

Fińskie pierniczki korzenne.

wtorek, 08 grudnia 2015

            Kiedyś przeglądając gazetki z przepisami, natrafiłam na przepis na mus piernikowy. Nie pamiętam dokładnie składników. Wiem, że był tam serek mascarpone, śmietana kremówka i przyprawa do piernika. Resztę sama dodałam. I powiem Wam, że smak tego deseru mnie zaskoczył. Jest bajecznie korzenny, nie za słodki, po prostu niebo w gębie :-). Frużelina wiśniowa z mielonym kardamonem doskonale uzupełnia ten mus. Taki deser będzie idealnym zwieńczeniem uroczystego świątecznego obiadu. Szczerze i gorąco polecam piernikowy mus z frużeliną wiśniową. Spróbujcie i Wy zrobić ten pyszny deser. Pozdrawiam.

 

Mus piernikowy z frużeliną wiśniową.

MUS PIERNIKOWY Z FRUŻELINĄ WIŚNIOWĄ.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

Mus:

  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki przyprawy do piernika
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 50 ml gorącej wody
  • 300 g śmietany kremówki

Frużelina wiśniowa:

  • 4 łyżki wypestkowanych wiśni z syropu
  • 150 ml soku z wiśni z syropu
  • 1 łyżeczka miodu (opcjonalnie)
  • 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 30 ml zimnej wody
  • 1 łyżka płatków migdałowych

          Sposób przyrządzania:   

            Płatki migdałowe uprażyć na suchej patelni na złoty kolor, ostudzić. Wiśnie i sok wiśniowy zagotować. Mąkę ziemniaczaną zmieszać z 30 ml zimnej wody i wlać do gotującego się soku. Do frużeliny dosypać mielony kardamon i opcjonalnie dodać łyżeczkę miodu, ostudzić. Serek mascarpone zmiksować z miodem. Dodać cynamon, przyprawę do piernika i wymieszać. Żelatynę zalać gorącą wodą (50 ml) i lekko ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać ciepłą żelatynę i serek mascarpone z przyprawami korzennymi. Wymieszać dokładnie i przełożyć do pucharków. Wstawić do lodówki do lekkiego zgęstnienia, po czym udekorować frużeliną wiśniową i płatkami migdałowymi. Podawać schłodzone.

Smacznego !!!

 

Mus piernikowy z frużeliną wiśniową.

czwartek, 03 grudnia 2015

            W moim domu na Święta Bożego Narodzenia zawsze gotuję barszcz czerwony w ogromnych ilościach ;-). Mój R bardzo lubi tę zupę. Zawsze do niej piekę pyszne paszteciki. W tym roku dodatkowo jeszcze zrobię pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką. Posypałam je startym cheddarem i mieloną słodką papryką. Zainspirowałam się przepisem ze starej gazetki. Sporo zmieniłam w tym przepisie, ale efekt jest genialny moim skromnym zdaniem :-). Nie mogliśmy się nimi najeść, były takie wyborne. Te pieczone pierożki na stałe zagoszczą u mnie w domu. Będą one świetnie nadawały się także do zupy - krem, a także na imprezę ze znajomymi jako przekąska. Szczerze to musicie je zrobić. Spróbujcie, a nie pożałujecie :-). Polecam i zapraszam!

 

Pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką.

PIECZONE PIEROŻKI Z CEBULĄ, JABŁKIEM I MARCHEWKĄ.

          Składniki na 15 sztuk:

  • 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
  • 1 mała cebula 
  • 1 mała marchewka
  • 1 małe jabłko
  • 25 g startego cheddara
  • 2,5 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • mielona słodka papryka

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać i pokroić w kosteczkę. Marchew obrać. Jabłko obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i razem z marchewką zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę zeszklić na patelni na łyżce masła, dodać startą marchew oraz jabłko i smażyć chwilę razem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Ostudzić. Zimne ciasto francuskie pociąć na 15 kwadratów. Na każdym położyć porcję farszu, złożyć kwadraty po przekątnej i docisnąć boki. Resztę masła stopić i moczyć w nim pierożki. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, posypać startym cheddarem i posypać mieloną słodką papryką. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC przez 20 minut. Podawać z barszczem.

Smacznego !!!

 

Pieczone pierożki z cebulą, jabłkiem i marchewką.

 
1 , 2 , 3 , 4
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet