Wpisy z tagiem: sok z cytryny

środa, 23 listopada 2016

            Nie pamiętam kiedy ostatnio jadłam naleśniki, chyba w dzieciństwie to było :D. Wtedy jadłam je na słodko z dżemem najczęściej albo z cukrem. Dużo osób jadło naleśniki z serem, co dziwne mama takich nie robiła :). Dziś kiedy jestem dorosła naleśniki na słodko, to dla mnie tylko deser. Ja lubię ich wytrawne wersje. Przyznam szczerze, że robię je od "wielkiego dzwonu", bo zawsze wydawało mi się, że za dużo z nimi roboty, szczególnie z takimi wymyślnymi. Ale dobra miałam więcej wolnego czasu, więc zakasałam rękawy i wzięłam się za zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. Zapiekłam je w piekarniku w sosie. Sos zrobiłam na bazie klasycznego sosu beszamelowego, ale dodałam jeszcze przecier pomidorowy i pastę paprykową. Całe danie smakowało pysznie i było bardzo sycące. Co ważne jest naprawdę warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.

          Składniki na 3 - 4 osoby:

Ciasto na 12 naleśników:

  • 150 g mąki
  • 3 jajka
  • 150 g masła
  • 375 ml mleka
  • około 1/2 łyżeczki soli

Nadzienie:

  • 500 g piersi z kurczaka
  • 300 g brązowych pieczarek
  • 1 duża cebula czerwona
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 2 łyżki śmietany kremówki 30%
  • 2 łyżki posiekanej kolendry
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 1 łyżka oleju
  • 1 łyżka masła
  • sól
  • pieprz czarny

Sos:

  • 1,5 łyżki mąki
  • 1,5 łyżki masła
  • 350 ml mleka
  • 1 czubata łyżka przecieru pomidorowego
  • 4 łyżki pasty paprykowej
  • sól
  • pieprz czarny

Dodatkowo:

  • 80 g startego sera cheddar

          Sposób przyrządzania:

            Masło rozpuścić i ostudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać jajka, mleko, sól i ostudzone masło, wszystko razem miksować do momentu, aż powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić na patelnię, odparować płyn, dodać masło i cebulę, przesmażyć. Na osobnej patelni podsmażyć piersi z kurczaka na łyżce oleju. Do podsmażonego kurczaka wrzucić pieczarki i cebulę, dodać sos sojowy, śmietanę kremówkę, przyprawić solą i pieprzem, dusić około 15 minut. Zestawić z ognia, posypać posiekaną kolendrą i natką pietruszki, całość wymieszać. W garnku rozpuścić masło, dodać mąkę, podsmażyć i wlać mleko, ciągle mieszając. Dodać przecier pomidorowy i pastę paprykową, doprawić do smaku solą i pieprzem czarnym. Chwilę pogotować, zestawić z ognia. Na środku każdego naleśnika rozłożyć około 1,5 łyżki farszu i zawinąć w kopertę. Układać w żaroodpornej formie, posmarowanej tłuszczem, polać sosem i posypać startym cheddarem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180ºC i piec przez 15 minut.

Smacznego !!!

 

Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami.

czwartek, 27 października 2016

            Moja mama robi najlepsze gruszki w syropie. Przeważnie sporo ich dostaje od sąsiada. Ja zrobiłam trochę inną wersję, która nie odstępuje od tej, mojej mamy. Mama zazwyczaj robi syrop z dodatkiem cukru i kwasku cytrynowego. Ja trochę zmodyfikowałam przepis i od siebie dodałam imbir, sok z cytryny i miód. Gruszek proszę długo nie gotować, mają pozostać lekko twarde i jędrne, najlepiej sprawdzić je i posmakować. Takie gruszki są idealne do ciastek, tortów i innych deserów. W moim domu są hitem jako dodatek do mięsa, najczęściej do kaczki. Z tej porcji gruszek wyszły mi 4 słoiki widoczne na zdjęciu. Szczerze polecam!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

GRUSZKI W SYROPIE Z IMBIREM.

          Składniki:

  • 1600 g twardych gruszek
  • 500 ml wody
  • 300 g cukru
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • sok z połowy cytryny
  • 1 łyżka miodu
  • kilka sztuk goździków

          Sposób przyrządzania:

            Gruszki umyć i obrać. Usunąć gniazda nasienne. Pokroić na ćwiartki i włożyć do wody z dodatkiem łyżki soku z cytryny. 500 ml wody zagotować z cukrem, sokiem z cytryny, goździkami, obranym i pokrojonym na mniejsze kawałki imbirem. Całość gotować na wolnym ogniu przez 10 minut, aż syrop stanie się przezroczysty. Wrzucić osączone gruszki, gotować przez kilka minut (nie za długo, gruszki mają być lekko twarde). Gruszki osączyć, wyciągnąć goździki, a syrop ponownie zagotować i dodać jeszcze miód. Owoce przełożyć do czystych i wyparzonych słoików, zalać gorącym syropem i natychmiast zakręcić. Słoiki odwrócić do góry dnem i przykryć ściereczką.

Smacznego !!!

 

Gruszki w syropie z imbirem.

poniedziałek, 28 września 2015

           Trochę mnie nie było, bo ostatnio mam dużo spraw do załatwiania i robię jeszcze domowe przetwory. Mam dla Was kilka fajnych przepisów. Jednym z nich jest mus dyniowy z galaretką pomarańczową. Dostałam od znajomego kawałek dyni bambino na posmakowanie. Nie za bardzo mi smakowała, nie chciałam jej wyrzucać, bo staram się nie marnować żywności, więc wymyśliłam taki oto mus. I wyszedł pyszny. Świetnie nadaje się do gofrów, naleśników i różnych deserów. I w głowie już mi kiełkuje pomysł na jego wykorzystanie :-). Polecam serdecznie i życzę miłego poniedziałku.

 

Mus dyniowy z galaretką pomarańczową.

MUS DYNIOWY Z GALARETKĄ POMARAŃCZOWĄ.

          Składniki:

  • 1 kg miąższu dyni
  • 120 - 150 g cukru
  • 3/4 szklanki wody
  • sok z 1/2 cytryny
  • 2 opakowania galaretki pomarańczowej

          Sposób przyrządzania:

            Dynię obrać, wydrążyć, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Wrzucić do garnka, podlać wodą, dodać cukier i gotować na małym ogniu około 40 minut, co jakiś czas mieszając. Zestawić z ognia i zmiksować blenderem na gładki mus. Postawić na ogień wsypać galaretki pomarańczowe i sok z cytryny, zagotować. Gorący przełożyć do wyparzonych słoików, dobrze zamknąć i postawić do góry dnem, przykryć ściereczką. Można tez tradycyjnie pasteryzować w garnku przez 15 minut. Idealny jest do naleśników, gofrów i innych deserów.

Smacznego !!!

 

Mus dyniowy z galaretką pomarańczową.

środa, 27 maja 2015

            Syrop ten robiłam już rok temu i bardzo mi zasmakował. W tym roku postanowiłam go urozmaicić poprzez dodanie cytryny i anyżu. Mniam pyszne połączenie. Syrop rabarbarowy jest świetnym dodatkiem do wszelkiego rodzaju napojów. Doskonale smakuje z melisą lub miętą, a do tego kostki lodu, pycha idealne orzeźwienie :-). Teraz tylko usiąść na huśtawce na tarasie, z dobrą książką, a do tego lemoniada z syropem rabarbarowym i jestem w niebie.... chwila spokoju dla siebie ;-).

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

SYROP RABARBAROWY Z ANYŻEM.

          Składniki:

  • 1 kg rabarbaru
  • 1 gwiazdka anyżu
  • 500 ml wody
  • 700 g cukru (można mniej)
  • sok z 1 cytryny

          Sposób przyrządzania:

            Rabarbar oczyścić (nie obierać) i pokroić na małe kawałki. Zasypać cukrem i odstawić na co najmniej godzinę. Po tym czasie przełożyć do garnka dodać wodę i anyż. Gotować na małym ogniu do momentu, aż rabarbar będzie się rozpadać, pozostawić do ostygnięcia. Odcedzić na sicie, lekko tylko wyciskając, bo syrop może być mętny  (mi to wcale nie przeszkadza). Zagotować ponownie syrop, dodać sok z cytryny i gotować na małym ogniu, do czasu lekkiego zgęstnienia. Gorący syrop przelać do wyparzonych butelek i szczelnie zamknąć. Przechowywać w ciemnym i chłodnym miejscu, do kilku miesięcy.  Po otwarciu przechowywać w lodówce. Masy powstałej z rabarbaru nie wyrzucać, można zrobić deser w formie musu lub posmarować naleśniki. 

Smacznego !!!

 

Syrop rabarbarowy z anyżem.

środa, 08 kwietnia 2015

             Święta, święta i po świętach. Objadaliście się w tegoroczną Wielkanoc? Bo ja nie bardzo, ogólnie mało zrobiłam potraw i mało jadłam. Tym, co się za bardzo przejedli polecam lekki, oczyszczający i odtruwający koktajl. Można go pić codziennie przed śniadaniem, doskonale wpływa na przemianę materii i trawienie. Koktajl zrobiłam z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki. Jest smaczny i nawet mi zasmakował. Opiszę wam niektóre właściwości składników mojego koktajlu.

            Kiwi jest niskokaloryczne. Jedna sztuka zawiera jedynie 40-50 kcal (w zależności od wielkości). 100 g kiwi to około 60 kcal i aż 2 g błonnika. Zawiera duże ilości witaminy C, a także E, K, i witamin z grupy B oraz potasu, cynku, fosforu, magnezu, miedzi oraz wapnia. Kiwi jest dobrym źródłem błonnika pokarmowego, który ma istotny wpływ na pracę naszego przewodu pokarmowego, głównie za sprawą licznych malutkich pesteczek znajdujących się w wewnętrznej części miąższu. Pomaga także w walce z cukrzycą, za sprawą błonnika, który spowalnia tempo wydzielania insuliny i chroni przed gwałtownym spadkiem poziomu cukru we krwi. Witamina C zapobiega przedwczesnemu starzeniu komórek, zapewnia skórze elastyczność, oczyszcza organizm, chroni przed anemią z niedoboru żelaza, ułatwiając jego przyswajanie. Jest niedocenianym zabójcą tłuszczu i antyoksydantem. An­ty­no­wo­two­ro­we wła­ści­wo­ści wy­ni­ka­ją z bo­gac­twa wi­ta­mi­ny E, który jest jednym z naj­waż­niej­szych prze­ciw­u­tle­nia­czy. Chro­ni ko­mór­ki przed dzia­ła­niem wol­nych rod­ni­ków, wspo­ma­ga re­ge­ne­ra­cję uszko­dzo­nych ko­mó­rek. Glu­ta­tion obec­ny w kiwi za­po­bie­ga mu­ta­cjom genów, które mogą za­po­cząt­ko­wać roz­wój cho­ro­by. 

            Natka pietruszki zawiera potas, żelazo, magnez, sód, wapń, fosfor, fluor oraz  bardzo dużo witaminy C i karotenu, co chroni organizm przed wolnymi rodnikami. Doskonale wpływa na trawienie i przemianę materii, redukuje cellulit, pobudza wydzielanie śliny i soku żołądkowego. Listki pietruszki zapobiegają także wzdęciom i działają moczopędnie – mogą być stosowane w leczeniu kamicy nerkowej oraz dróg moczowych, są też doskonałym środkiem rozkurczowym. Wspomaga oczyszczanie organizmu z toksyn, poprawia wygląd skóry, włosów i paznokci, reguluje ciśnienie, wspomaga pracę wątroby, reguluje cykl menstruacyjny, zapobiega anemii. 

            Siemię lniane to sprzymierzeniec odchudzania. Nasiona lnu zawierają bardzo dużo oleju, a także związki śluzowe, białkowe oraz kwas askorbinowy, enzymy, sole mineralne – cynk, magnez, żelazo. Olej, który uzyskujemy z nasion lnu, zawiera kwasy tłuszczowe omega-6, fitosterole i witaminę E. Siemię lniane działa powlekająco, zmiękczająco i osłaniająco na śluzówkę jelit. Zmniejsza uczucie głodu, powodując poczucie sytości, przeciwdziała wzdęciom, poprawia perystaltykę jelit, jest dobrym źródłem lecytyny, która pomaga wzmocnić koncentrację i usprawnia pamięć, ma właściwości grzybobójcze i antyutleniające.

            Cytryna ma działanie zasadotwórcze i jest pomocna w usuwaniu skutków zakwaszenia. Pomaga też w zgadze i wrzodach żołądka. Dzięki zawartości bioflawonoidów sok z cytryny obniża cholesterol oraz działa przeciwzapalnie i antynowotworowo. Rutyna zapobiega dodatkowo pękaniu naczyń krwionośnych, krwawieniu dziąseł oraz występowaniu siniaków. Cytryna to dobre źródło beta-karotenu, witamin z grupy B, E, potasu, magnezu, sodu i żelaza. Pobudza procesy trawienne, przyśpieszając oczyszczanie organizmu - sprzyja zatem odchudzaniu. Jest dobrym źródłem witaminy C, która chroni organizm przed infekcjami, przyspiesza gojenie się ran oraz działa korzystnie na układ krwionośny.  

 

Koktajl z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki.

KOKTAJL Z KIWI, SIEMIENIA LNIANEGO, SOKU Z CYTRYNY I NATKI PIETRUSZKI.

          Składniki:

  • 2 kiwi
  • sok z połowy cytryny
  • 3 łyżki natki pietruszki
  • 50 ml wody 
  • 1 łyżka siemienia lnianego
  • opcjonalnie 1 łyżka miodu 

          Sposób przyrządzania:

            Kiwi obrać cienko ze skórki pokroić na kawałki. Do blendera wrzucić pokrojone kiwi i natkę pietruszki, dokładnie zmiksować. Dodać resztę składników i ponownie zmiksować do uzyskania pożądanej konsystencji. Koktajl podawać od razu po przyrządzeniu.

Smacznego !!!

 

Koktajl z kiwi, siemienia lnianego, soku z cytryny i natki pietruszki.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet