Wpisy z tagiem: kurkuma

środa, 03 sierpnia 2016

            Moje przetwory wypróbowane, więc mogę Wam podać przepis na niektóre z nich. Na pierwszy strzał idzie cukinia. W tym roku byłam nią po prostu zawalona :D. Z dużej części zrobiłam po raz pierwszy ketchup. Jestem nim zachwycona, bo smakuje wyśmienicie. Pierwszy raz także marynowałam ją. Wypróbowałam przepis na cukinię z papryką i kurkumą. Smakuje pysznie i można ją położyć na grzanki. Stanowi też świetny dodatek do obiadu. Jeśli ktoś lubi cukinię, to można ją zamknąć w słoikach w takiej wersji. Ja zrobiłam z połowy porcji. Przepis wzięłam z książeczki "Domowa spiżarnia". Polecam!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

CUKINIA Z PAPRYKĄ I KURKUMĄ.

          Składniki na 10 słoików (400 ml):

  • 2000 g cukinii (najlepiej młodej i małej cukinii)
  • 2 czerwone papryki
  • 1 cebula
  • 2 łyżki soli

Zalewa:

  • 1000 ml wody
  • 150 ml octu spirytusowego 10%
  • 2 łyżki soli
  • 5 łyżek cukru
  • 1 łyżka kurkumy

Dodatkowo:

  • liść laurowy
  • gorczyca

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię umyć, odciąć końcówki i pokroić w plastry. Paprykę oczyścić z nasion, umyć i pokroić w paski. Warzywa posypać solą i odstawić na 2 godziny, odcedzić. Po tym czasie zagotować zalewę. Słoiki wyparzyć, do każdego na dno wrzucić liść laurowy oraz szczyptę gorczycy. Warzywa przełożyć do słoików i zalać je gorącą zalewą. Pasteryzować 15 minut. Słoiki odwrócić do góry dnem do ostygnięcia.

Smacznego !!!

 

Cukinia z papryką i kurkumą

wtorek, 18 sierpnia 2015

            Zauważyłam, że dawno nie było na blogu wpisu z daniem z kurczaka. Ogólnie to najwięcej jem mięsa z kurczaka, najbardziej mi smakuje. Wieprzowina rzadziej, ale jak już to polędwiczka, łopatka, szynka albo schab. Karkówki dawno nie jadłam. Poszłam na żywioł, sprawdziłam swój zapas przypraw i tak oto powstało pyszne i pikantne danie. Wzięłam się do dzieła i usmażyłam pierś kurczaka na ostro z kurkumą i suszonymi płatkami papryki chili. Celowo nie podałam dokładnej ilości przypraw, ponieważ każdy ma inne upodobania smakowe. Pierś podałam z pysznym słodko - kwaśnym sosem z jogurtu greckiego, miodu, soku z limonki i suszonego estragonu oraz z surówką z miksem sałat. Sos bardzo przypadł mi do gustu i pewnie jeszcze do jakiejś potrawy go wykorzystam. Polecam Wam przepis bardzo gorąco! Spokojnej nocy życzę!

 

Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili.

PIERŚ KURCZAKA NA OSTRO Z KURKUMĄ I PŁATKAMI CHILI.

          Składniki:

  • 350 g piersi z kurczaka
  • 1 łyżka jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka papryki chili suszonej w płatkach
  • sól
  • papryka ostra
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • pieprz cayenne
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 1 łyżka oleju

Sos:

  • 5 czubatych łyżek jogurtu greckiego 
  • 1 łyżeczka suszonego estragonu
  • 1 łyżka miodu
  • 1 łyżeczka soku z limonki  

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym i pokroić na mniejsze kawałki. Do miski wsypać przyprawy (ilość przypraw proszę dobrać do własnych preferencji): płatki chili, sól, papryka ostra, pieprz cayenne, curry i kurkuma. Do przypraw dodać 1 łyżkę jogurtu greckiego i oleju, a następnie kawałki piersi z kurczaka, dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na kilka godzin, albo na całą noc. Następnie mięso upiec na patelni grillowej albo zwykłej. Zrobić sos: jogurt grecki wymieszać z miodem, sokiem z limonki i suszonym estragonem. Kurczaka podawać z sosem, surówką z miksem sałat i drobnym pieczywem albo pieczonymi ziemniakami.

Smacznego !!!

 

Pierś kurczaka na ostro z kurkumą i płatkami papryki chili.

środa, 06 maja 2015

            Dostałam od Sylwii batata i już wiedziałam, co z niego zrobię. Upichciłam bardzo smaczną zupę - krem z batata i pora. Dodałam także do niej ziemniaków, ponieważ chciałam przełamać słodycz batata i to mi się w pełni udało. Dobrze ją przyprawiłam solą i pieprzem cayenne, zyskała zdecydowany smak. Świetnie pasują do niej kurkuma i curry oraz czosnek. Najlepsza po kilku godzinach, kiedy wszystkie smaki się ze sobą połączą. Zupę podałam z posiekanym koperkiem i posypałam podprażonym słonecznikiem i pestkami dyni. Nieskromnie powiem, że mój przepis autorski zasłużył na szóstkę, hehe ;-). A Wy co robicie z batatów?

 

Kremowa zupa z batatów i pora.

KREMOWA ZUPA Z BATATÓW I PORA.

          Składniki na około 3 - 4 porcje:

  • około 500 g batatów
  • 2 średnie ziemniaki
  • biała część pora (kawałek 10 cm)
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 większa cebula szalotka
  • 1 czubata łyżka masła
  • 800 ml bulionu
  • sok z połowy cytryny
  • sól 
  • pieprz cayenne
  • curry
  • kurkuma
  • 3 łyżki czubate jogurtu greckiego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 2 łyżki słonecznika
  • 2 łyżki pestek dyni

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę obrać, grubo posiekać, dusić 2 - 3 minuty na maśle, dodać posiekany czosnek i por. Bataty i ziemniaki obrać ze skórki, pokroić w kostkę, dodać do cebuli, pora oraz czosnku i wszystko razem podsmażyć około 5 minut. Zalać bulionem i gotować jeszcze około 20 - 25 minut. Przyprawić zupę solą, pieprzem cayenne, kurkumą i curry. Kiedy warzywa będą miękkie, zestawić garnek z ognia, zmiksować zupę na krem przy pomocy blendera. Dodać jogurt grecki oraz sok z cytryny i ponownie zmiksować. Pestki dyni i słonecznika podprażyć na patelni. Zupę posypać posiekanym koperkiem i pestkami dyni oraz słonecznika.

Smacznego !!!

 

Kremowa zupa z batatów i pora.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet