Wpisy z tagiem: koncentrat pomidorowy

czwartek, 04 sierpnia 2016

            Jak już wspominałam w ostatnim poście zostałam dosłownie zawalona cukinią. Były jej tak ogromne ilości, że nie wiedziałam, co z nią zrobić. Przypomniałam sobie, że widziałam w internecie przepis na ketchup z cukinii. Zaszalałam i zrobiłam z całej porcji. Stwierdziłam, że jak mi nie będzie smakować, to najwyżej będę go dodawać do wszelkich sosów pomidorowych albo do zupy pomidorowej. A tu niespodzianka, ketchup smakuje rewelacyjnie, ba pokusiłabym się nawet o stwierdzenie, że smakuje bajecznie. Jak na razie to jest mój faworyt i zrobiłam go z potrójnej porcji. Proponuję ostrożnie dawkować przyprawy i dostosować ilość do swoich upodobań, bo ketchup jest mocno pikantny. Następna cukinia czeka w kolejce, chcę wypróbować trochę inny przepis na ketchup :D. Nie byłabym sobą gdybym nie dała znajomym po małym słoiczku na spróbowanie tego ketchupu. Jest tak dobry, że ma się ochotę wyjadać go łyżeczką prosto ze słoiczka :P. Oryginalny przepis wzięłam z bloga Majanowe pieczenie, trochę zmieniając proporcje. Bardzo polecam!!!

 

Ketchup z cukinii.

KETCHUP Z CUKINII.

          Składniki:

  • 1500 g obranej i wydrążonej cukinii
  • 500 g cebuli ( w tym jedna sztuka cebuli czerwonej)
  • garść soli
  • 420 g cukru
  • 250 ml octu
  • 420 g koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki 

           Sposób przyrządzania:

             Cukinię pokroić w kostkę. Cebulę obrać, umyć i pokroić w drobną kostkę. Całość przełożyć do dużej miski, zasypać garścią soli i odstawić na 8 godzin albo najlepiej na całą noc. Po tym czasie warzywa przełożyć do dużego garnka (nie odciskać), zagotować i od tego momentu gotować bez przykrycia przez 30 minut. Dodać cukier i ocet, gotować przez 20 minut. Następnie dodać koncentrat pomidorowy, pieprz czarny i cayenne, słodką paprykę, gotować 30 minut. Należy pamiętać o tym, żeby co jakiś czas mieszać masę. Gotowy ketchup zmiksować blenderem na gładki krem, przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcić i pasteryzować 10 minut.

Smacznego !!!

 

Ketchup z cukinii.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet