Wpisy z tagiem: rum

wtorek, 29 grudnia 2015

            Niedługo Sylwester, więc pomyślałam, że zaproponuję Wam do picia wyśmienitą sangrię cytrusową. W okresie zimowym dostępne są u nas pyszne cytrusy, więc można śmiało je wykorzystać do ciast, nalewek, konfitur albo do przygotowania takiej sangrii. Co prawda nie jest ona mocnym trunkiem, ale świetnie smakuje. Oczywiście można jej dodać jeszcze procentów poprzez zwiększenie proporcji rumu. Moim zdaniem idealnie nadaje się na takie imprezy. Można ją sączyć przez cały wieczór i świetnie się bawić. Należy ją podawać schłodzoną z lodem. Pozdrawiam i życzę miłego wieczoru przy szklaneczce takiej sangrii ;-).

 

Sangria cytrusowa.

SANGRIA CYTRUSOWA.

          Składniki:

  • 750 ml białego wina wytrawnego lub półwytrawnego
  • 100 ml golden rumu
  • 250 ml soku pomarańczowego
  • 1 pomarańcza
  • 1 cytryna
  • 1 limonka
  • 1 grejpfrut
  • 4 łyżki cukru brązowego

          Sposób przyrządzania:

            Owoce dobrze wyszorować i sparzyć gorącą wodą. Pomarańczę i grejpfruta pokroić w krążki i przekroić na 4 części. Cytrynę i limonkę pokroić w plasterki oraz na połówki. W dużej szklanej misce owoce zasypać cukrem brązowym i odstawić na kilkanaście minut. Po tym czasie zalać białym wytrawnym winem, rumem i sokiem pomarańczowym. Całość schłodzić w lodówce. Podawać z lodem.

Smacznego !!!

 

Sangria cytrusowa.

czwartek, 23 kwietnia 2015

              Jakiś czas temu zaopatrzyłam się w laski wanilii i wykorzystałam je do zrobienia cukru waniliowego i ekstraktu. Staram się nie używać sklepowych odpowiedników tych dwóch produktów. A właściwie używam tylko tych moich, zrobionych domowym sposobem :-). Zalety są ogromne, bo wiem, co dodaję, a aromat jest cudowny, naturalny i prawdziwy. Trochę trzeba poczekać zanim się użyje tego ekstraktu, ale zapewniam Was, że zapach i smak wynagrodzi wszystko. Taką esencję waniliową można dodawać do słodkich wypieków, deserów, kawy, mas, kremów i oczywiście lodów. Jeszcze jednej zalety nie wymieniłam, a jest nią cena. Taki domowy ekstrakt kosztuje mniej i można go zrobić więcej. W laski wanilii można się zaopatrzyć przez internet lub w sklepach, czasami mają jakieś akcje np. w lidlu. Sporządzenie takiej esencji jest ekspresowe, oprócz oczywiście czasu oczekiwania. Mam nadzieję, że wystarczająco Was zachęciłam do zrobienia swojego domowego ekstraktu z wanilii i proszę zabrać się do roboty, hehe ;-). 

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

 DOMOWY EKSTRAKT WANILIOWY.

          Składniki:

  • 3 soczyste, długie laski wanilii
  • 150 ml wódki
  • 100 ml golden rumu (można zamiast rumu użyć tylko samej wódki wtedy należy użyć 250 ml alkoholu)
  • szczelna buteleczka

          Sposób przyrządzania:

            Laski wanilii przekroić wzdłuż na pół, pozostawiając ziarenka. Włożyć do buteleczki i zlać alkoholem, aż do całkowitego przykrycia strąków. Zakręcić i odstawić w chłodne i ciemne miejsce, co pewien czas wstrząsając. Ekstrakt już po tygodniu nabiera koloru, ale najlepszy jest po 2 miesiącach, wtedy nabierze ciemniejszej barwy i pełnego aromatu. Kiedy ekstraktu będzie ubywać, można go uzupełnić alkoholem i odstawić do ponownego uzyskania żądanego aromatu. Warto także, co pewien czas dorzucić laskę wanilii, nawet tę już bez ziarenek, aromat będzie mocniejszy. Esencję przechowywać należy w chłodnym i ciemnym miejscu. Gotowy ekstrakt ma barwę mocnej herbaty.

Smacznego !!!

 

Domowy ekstrakt waniliowy.

wtorek, 24 lutego 2015

            Kiedyś obiecałam Wam, że zamieszczę przepis na roladę orzechową. Jak piekłyśmy ją z Sylwią, to mi ona zasmakowała, ale była za mało orzechowa i zbyt sucha. Myślę, że po delikatnych poprawkach udało mi się osiągnąć pożądany efekt :). Rolada jest z ciasta kruchego z nadzieniem orzechowym. Polałam ją nutellą, żeby jeszcze bardziej podkreślić orzechową nutę. Wyszło bardzo pyszne połączenie, mniam. Przepis zaczerpnęłam z gazetki "Moje gotowanie" z moimi małymi zmianami. Polecam!

 

Rolada orzechowa.

ROLADA ORZECHOWA.

          Składniki:

Ciasto:

  • 300 g mąki
  • 100 g cukru
  • 1 jajko
  • 100 g margaryny
  • 2 łyżki mleka lub słodkiej śmietanki
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Masa:

  • 2 jajka
  • 100 g cukru
  • 1 łyżka rumu
  • 120 g mielonych orzechów włoskich
  • 100 g bułki tartej
  • 4 łyżki gęstej śmietany 18%

Polewa:

  • 3 łyżki nutelli
  • 3 łyżki śmietany 30%

          Sposób przyrządzania:

            Z podanych składników szybko zagnieść ciasto. Jajko i jedno białko (żółtko odłożyć) ubić na parze razem z cukrem i rumem. Ostudzić. Wymieszać z mielonymi orzechami włoskimi, bułką tartą i 3 łyżkami gęstej śmietany. Ciasto rozwałkować na papierze na cienki prostokąt. Masę wyłożyć na placek i zwinąć go w roladę. Wstawić do lodówki na pół godziny. Schłodzoną roladę przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch posmarować rozmąconym żółtkiem z 1 łyżką gęstej śmietany. Można naciąć wzdłuż, ale i tak rolada może popękać. Ciasto piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut. Składniki polewy przełożyć do miski i rozpuścić na parze. Posmarować roladę i udekorować orzechami włoskimi.

Smacznego !!!

 

Rolada orzechowa.

Tagi: nutella rum
21:01, madeline82 , Rolady
Link Dodaj komentarz »
środa, 11 lutego 2015

           Jutro tłusty czwartek, więc prezentuje Wam przepis na "nadziane" pączki. Są bardzo puszyste i mięciutkie. Pączusie są tak pyszne, że można by się nimi zajadać tak bez końca :). Jeszcze jutro można kupić składniki i cieszyć się domowymi pączkami. To dopiero drugie moje podejście do "pączkowania". Może nie są idealne kształtem, ale z czasem nabiorę wprawy hehe. Zapraszam szczerze i do dzieła!

 

Pączki tradycyjne.

PĄCZKI TRADYCYJNE.

          Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
  • 250 ml ciepłego mleka
  • 60 g cukru
  • 50 g świeżych drożdży
  • 3 żółtka
  • skórka otarta z 1 pomarańczy
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • szczypta soli 
  • 25 ml rumu
  • marmolada, powidła śliwkowe lub konfitura
  • olej i smalec (pół na pół) do smażenia

          Sposób przyrządzania:

            Ze 100 g mąki, ciepłego mleka, drożdży, cukru zrobić zaczyn i odstawić w ciepłe miejsce na 20 minut (zaczyn umieścić w dużej misce). Do zaczynu dodać pozostałe składniki i zagnieść elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie przełożyć ciasto na delikatnie oprószona stolnicę i rozwałkować na około 1 cm. Na ciasto wyłożyć nadzienie (1/2 łyżeczki) w odstępach około 5 cm. Przykryć drugą połową ciasta. Szklanką wycinać koła tak, aby marmolada była pośrodku okręgu. Można też ręce posmarować olejem, odrywać kawałki ciasta, dać nadzienie i formować okrągłe pączusie. Pączki przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia na około 20 - 25 minut. Rozgrzać tłuszcze do temperatury 175ºC, kłaść pączki na gorący tłuszcz i smażyć po kilka minut z każdej strony.

Smacznego Tłustego Czwartku !!!

 

Pączki tradycyjne.

piątek, 30 stycznia 2015

          Faworki, chrust, chruściki - to słodkie ciasteczka, smażone przeważnie w karnawale i na pewno w tłusty czwartek, który przypada w tym roku 12 lutego. Wyrabiane są z ciasta śmietanowego zbijanego i smażone w głębokim tłuszczu jak pączki. W moim życiu faworki piekłam chyba tylko ze dwa razy, więc nie mam doświadczenia w ich robieniu, ale myślę, że zdałam ;). Praktyka czyni mistrza, im więcej faworków wypieczonych, tym będą one bliskie ideału. Choć ciasto na faworki powinno być cienko rozwałkowane ja część faworków zrobiłam z grubszego ciasta, takie też lubię :-). Oto przepis na moje faworki.

 

Kruche faworki.

KRUCHE FAWORKI.

          Składniki na 2 duże talerze:

  • 450 g mąki tortowej
  • 1 łyżka smalcu
  • 1 łyżeczka masła
  • 2 łyżki cukru pudru
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany 18%
  • 8 żółtek
  • 2 łyżki rumu
  • starta skórka z jednej cytryny
  • szczypta soli
  • olej i smalec do smażenia 
  • cukier poder do posypania

          Sposób przyrządzania:

            Cytrynę dokładnie wyszorować, sparzyć i zetrzeć na tarce. Do miski przesiać mąkę, dodać szczyptę soli, smalec, masło, żółtka, startą skórkę z cytryny, kwaśną śmietanę oraz rum, wyrobić ciasto. Przełożyć na stolnice i dokładnie zagnieść rękoma i bić wałkiem, aż tworzyć się będą pęcherzyki powietrza. Ciasto podzielić na kawałki, każdy rozwałkować bardzo cienko i wykrawać nożem paski wielkości około 3 x 10 cm, nacinając je w środku. Jeden koniec paska przewinąć przez nacięcie. W sporym garnku rozgrzać olej i smalec (może być też frytkownica, temperatura pieczenia 190º). Faworki kłaść na gorący tłuszcz najlepiej małymi porcjami. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Faworki wyciągać łyżką cedzakową na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, chwilę przestudzić i posypać obficie cukrem pudrem.

Smacznego !!!

 

Kruche faworki.

 
1 , 2
Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet