Wpisy z tagiem: ogórek

poniedziałek, 27 czerwca 2016

            Postanowiłam w tym roku szczególnie na wiosnę i w lato jeść więcej sałatek. Często zabieram je do pracy. Komponuję je z różnych warzyw i z różnymi sosami, ale przeważnie są to lekkie dressingi. Moim ulubionym owocem jest awokado, lubię go dodawać do sałatek, koktajli lub robić z niego pastę do chleba. Tym razem dodałam go do sałatki, a także zrobiłam z niego sos z dodatkiem jogurtu greckiego, soku z limonki i czosnku. Sos smakował tak pysznie, że pewnie wykorzystam go jeszcze do innych celów. Świetnie będzie się nadawał do grillowanych warzyw. Do sałatki użyłam natki pietruszki, ale świetnie nada się też szczypiorek, nawet myślę, że będzie lepiej do niej pasował. Sałatka bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze nie raz ją zrobię. Polecam serdecznie!

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

SAŁATKA Z AWOKADO, POMIDORKAMI, KUKURYDZĄ I CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 1 mała czerwona papryka
  • 1 puszka kukurydzy z czerwoną fasolą Bonduelle (212 ml)
  • 200 g pomidorków truskawkowych
  • 1 ogórek sałatkowy
  • 2 łodygi selera naciowego
  • sok z limonki
  • 3 łyżki natki pietruszki lub szczypiorku

Sos:

  • 1 dojrzałe awokado
  • 5 łyżek jogurtu greckiego
  • 1 - 2 ząbki czosnku
  • sok z limonki
  • sól
  • pieprz czarny

          Sposób przyrządzania:

            Kukurydzę z fasolą osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć, przekroić na pół, jeszcze raz na pół i pokroić. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Seler naciowy umyć i pokroić na kawałki około 7 mm. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Awokado przepołowić, wyciągnąć pestkę, odkroić skórkę, miąższ pokroić w kostkę i skropić sokiem z limonki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski, posypać natką pietruszki. Awokado na sos przepołowić, wyciągnąć pestkę, obrać ze skórki i przełożyć do wysokiego naczynia. Dodać jogurt grecki, obrany czosnek, sok z limonki, przyprawić solą i pieprzem. Całość dokładnie zmiksować blenderem. Polać sałatkę przygotowanym sosem i delikatnie wymieszać. Podawać od razu po przygotowaniu.

Smacznego !!!

Po więcej inspiracji zapraszam na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.

 

Sałatka z awokado, pomidorkami, kukurydzą i czerwoną fasolą.



poniedziałek, 20 czerwca 2016

            Jak już wspominałam niedawno w ciepłe miesiące często jemy lekkie dania. tak też jest z sałatkami. Ja przekonuję się do sałatek czy surówek z użyciem lekkiego sosu na bazie oliwy z oliwek lub oleju. Zawsze lubiłam sałatki z majonezem. Ale majonez jest ciężki, więc zaczęłam je odchudzać dodając jogurt grecki lub naturalny. Korzystając z tego, że jest młoda kapusta zrobiłam z niej pikantną sałatkę z dodatkiem kukurydzy z chili, piersi z kurczaka, pomidorków, ogórka i pora. Oczywiście przygotowałam do niej pyszny sos z oliwy, soku z cytryny, czosnku i sosu sweet chili. Wyszło bardzo pysznie! Polecam!

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

SAŁATKA Z MŁODEJ KAPUSTY, KURCZAKA I KUKURYDZY Z CHILI.

          Składniki na 4 - 6 porcji:

  • 350 g młodej kapusty
  • 250 g piersi z kurczaka
  • 10 cm kawałek białej części pora
  • 1 puszka kukurydzy z chili Bonduelle (212 ml)
  • 150 g ogórka szklarniowego
  • 150 g pomidorków truskawkowych lub koktajlowych
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • pieprz czarny
  • sól
  • 1 łyżka soku z cytryny

Sos:

  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 3 łyżki soku z cytryny
  • 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę
  • 1 łyżka sosu sweet chili
  • sól

          Sposób przyrządzania:

            Piersi z kurczaka oczyścić z błonek, pokroić w kostkę, posypać solą, pieprzem czarnym, skropić sokiem z cytryny i oliwą z oliwek, dokładnie natrzeć i odstawić w chłodne miejsce na 15 minut. Po tym czasie usmażyć na patelni na rumiano i ostudzić. Z młodej kapusty usunąć głąb i grubsze części, drobno poszatkować. Kukurydzę z chili osączyć na sicie. Ogórek umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w półplasterki. Pomidorki truskawkowe umyć, osuszyć i przekroić na pół. Por oczyścić, przekroić na pół i cienko pokroić. Wszystkie warzywa umieścić w dużej misce, dodać piersi z kurczaka i całość delikatnie przemieszać. Składniki marynaty przełożyć do małego słoiczka i energicznie wymieszać. Sałatkę polać przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Smacznego !!!

Zapraszam po więcej inspiracji na stronę: http://warzywneinspiracje.pl/

 

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili

Sałatka z młodej kapusty, kurczaka i kukurydzy z chili



środa, 04 maja 2016

            Długi weekend, długi weekend i już po, aż łezka się kręci w oku ;). Tak bym napisała, bo ciężko wrócić do pracy. Ale pierwszy dzień najgorszy, a później jakoś poleci :). Jak u Was minął ten czas? Było grillowanie? Objadanie się? U mnie było spokojnie. Trochę odpoczęłam, zregenerowałam siły i oczywiście nie przejadałam się. Jadłam przeważnie lekkie posiłki. Dla tych, co się przejedli i dla innych oczywiście też, mam pyszny przepis na sałatkę z sosem musztardowym. Sałatka jest zdrowa i lekka. Smakuje tak pysznie, że na pewno dołożycie sobie drugą porcję :). Polecam serdecznie!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

SAŁATKA Z KALAREPKĄ, RZODKIEWKĄ I SOSEM MUSZTARDOWYM.

           Składniki:

  • 6 dużych liści sałaty
  • 5 - 6 młodych liści kalarepki
  • 1 młoda kalarepka
  • 1 średni ogórek
  • pół pęczka rzodkiewek
  • 3 ugotowane jajka

Sos:

  • 1 czubata łyżka musztardy sarepskiej
  • 4 - 5 łyżek oleju lub oliwy
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego 6%
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Liście sałaty umyć, osuszyć i porwać na mniejsze kawałki. Liście kalarepki umyć, osuszyć i pokroić w paseczki (wielkość podobna do porwanych liści sałaty). Ogórek i kalarepkę obrać i pokroić w kostkę. Jajka obrać ze skorupki i pokroić w kostkę. Rzodkiewki oczyścić, umyć i pokroić w plasterki. Wszystkie składniki przełożyć do dużej miski. Musztardę wymieszać dokładnie z octem i olejem lub oliwą z oliwek. Dodać obrany czosnek przeciśnięty przez praskę. Doprawić solą i pieprzem. Sałatkę polać sosem tuż przed podaniem i delikatnie wymieszać.

Smacznego !!!

 

Sałatka z kalarepką, rzodkiewką i sosem musztardowym.

środa, 09 września 2015

             Słoneczko dzisiaj pięknie świeciło, przez to miałam dużo energii i sporo zdziałałam w domu. Wieczorem koniecznie muszę pobiegać, pogoda będzie dopisywać. Miałam ogromną ochotę na sałatkę, sprawdziłam jakie mam warzywa i wzięłam się do dzieła. W szafce leżał makaron świderki i tak powstała sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką. Sałatka jest kolorowa, pożywna i lekka, bo zrobiona na jogurcie greckim. Dodałam do niej sok z cytryny i łyżeczkę oliwy, co świetnie podkręciło smak. Sałatka idealnie nadaje się na przyjęcia domowe albo jako drugie śniadanie do pracy. Zawsze to jakaś odmiana od kanapek :-). Polecam Wam wypróbować ten przepis koniecznie!

 

Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką

SAŁATKA MAKARONOWA Z POMIDORKAMI KOKTAJLOWYMI I PAPRYKĄ.

          Składniki na 3 - 4 porcje:

  • 180 g makaronu
  • 1/2 papryki czerwonej, 
  • 1 duży ogórek
  • 150 g pomidorków koktajlowych
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • sól 
  • pieprz
  • 1 średnia cebula szalotka

          Sposób przyrządzania:

            Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Odstawić do ocieknięcia i wrzucić do dużej miski. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórek dobrze umyć lub obrać i pociąć w kostkę. Pomidorki koktajlowe przepołowić lub pokroić w ćwiartki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucić do makaronu. Dodać jogurt grecki. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i wstawić do lodówki.

Smacznego !!!

 

Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką

piątek, 03 kwietnia 2015

            Uwielbiam jajka pod każdą postacią. Mam zamiar na wielkanocne śniadanie zrobić faszerowane jajka. Do jajek zrobiłam dwa nadzienia. Pierwszym dekoruje się ugotowane białka, drugie jest dodatkowe dla podkreślenia smaku i urozmaicenia posiłku. Bardzo mi odpowiadają takie faszerowane jajka  "na bogato". Myślę, że przepis zdał egzamin i zagości na moim stole częściej. Życzę smacznego i zapraszam do konsumpcji :-)!

 

Jajka faszerowane na bogato.

JAJKA FASZEROWANE NA BOGATO.

          Składniki:

  • 5 jajek
  • pęczek szczypiorku 

Nadzienie I:

  • 5 żółtek
  • 50 g sera mozzarella tartego (drobno pokrojonego) lub drobno startego sera gouda
  • 4 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • szczypta kurkumy

Nadzienie II (twarożek):

  • 2 łyżki serka śmietankowego do smarowania
  • 2 rzodkiewki
  • kilka plasterków obranego ogórka
  • 2 łyżki jogurtu greckiego
  • sól
  • pieprz

          Sposób przyrządzania:

            Jajka ugotować na twardo, ostudzić i obrać. Przekroić wzdłuż, delikatnie wyciągnąć żółtka. Do miseczki wrzucić żółtka i zrobić nadzienie I. Wymieszać wszystko dokładnie, doprawić do smaku solą i pieprzem oraz kurkumą. Przełożyć masę do rękawa cukierniczego i udekorować białka. Zrobić nadzienie II. Rzodkiewki i ogórek pokroić na drobno, dodać serek śmietankowy, jogurt grecki i przyprawić solą i pieprzem. Przełożyć do miseczki i umieścić na środku półmiska. Wokół miseczki z twarożkiem posypać posiekanym szczypiorkiem i ułożyć faszerowane jajka. Podawać jajka także z twarożkiem z warzywami.

Smacznego !!!

 

Jajka faszerowane na bogato.

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet