Wpisy z tagiem: pomidory w puszce

środa, 16 listopada 2016

            Naszło mnie ostatnio na przyrządzanie dań jednogarnkowych. Jak kiedyś nie robiłam ich za dużo, to teraz z nimi szaleję :). Najczęściej całość zapiekam w piekarniku. Trochę pracy jest przed włożeniem do piekarnika, ale później to już sporo czasu na odpoczynek czy inne zajęcia. Dzisiejsze danie, które chcę Wam zaprezentować robiłam już dwa razy. Podsmażone bitki z łopatki udusiłam w piekarniku razem z sosem pomidorowym z warzywami i makaronem. Całość stanowi cały obiad. Potrawa jest przepyszna, sycąca i aromatyczna. Bardzo nam smakowała i pewnie jeszcze ją kiedyś powtórzę. Serdecznie zachęcam do skorzystania z przepisu!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

DUSZONA ŁOPATKA Z KOLOROWĄ PAPRYKĄ I MAKARONEM Z PIEKARNIKA.

          Składniki:

  • około 400 g łopatki w plastrach
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 marchewki
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1/2 zielonej papryki
  • 1/2 żółtej papryki
  • 1/2 pomarańczowej papryki
  • 125 ml białego wytrawnego wina
  • 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
  • 500 ml bulionu
  • 2 łyżki oleju
  • 120 g makaronu świderki
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 ziarna ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe

          Sposób przyrządzania:

            Mięso z łopatki lekko rozbić, posypać solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew obrać i pokroić w cienkie krążki. Paprykę umyć, oczyścić z gniazd nasiennych i pokroić w paski. Rozgrzać olej na dużej, głębokiej patelni, mięso oprószyć mąką i smażyć z obu stron na złoto, po czym odstawić na bok. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i paprykę, smażyć 3 minuty. Wlać wino i dusić chwilę. Dodać bulion i pokrojone pomidory z puszki, doprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne, wrzucić ziele angielskie i liście laurowe. Zagotować i posypać ziołami prowansalskimi. Połowę zawartości patelni przelać do naczynia żaroodpornego, ułożyć podsmażoną łopatkę i wlać resztę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 160ºC i piec przez 60 minut. Następnie wsypać suchy makaron, delikatnie przemieszać, zakryć naczynie i piec przez 35 minut (w tym czasie raz przemieszać makaron, aby równomiernie się ugotował). 

Smacznego !!!

 

Duszona łopatka z kolorową papryką i makaronem z piekarnika.

czwartek, 10 listopada 2016

            Znacie chili con carne? Zrobiłam bardzo podobne danie, ale zamiast siekanego mięsa wołowego użyłam mielonego mięsa z indyka. Dodałam dwie puszki czerwonej fasoli, czerwoną cebulę, krojone pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy oraz dla podkręcenia ostrości papryczkę chyli. W przepisie przewidziałam też ketchup, z racji tego, że nie mam w domu kupnego, dodałam ketchup z cukinii, który idealnie wpasował się w potrawę. Całość dobrze doprawiłam. Potrawka świetnie smakowała z ryżem. Bardzo lubię takie pikantne dania. Na chłodne dni jest rewelacyjne, doskonale nas rozgrzeje :D. Polecam gorąco!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

POTRAWKA MEKSYKAŃSKA Z CZERWONĄ FASOLĄ.

          Składniki:

  • 500 g mięsa mielonego z indyka
  • 3 łyżki oleju
  • 1 duża cebula czerwona
  • 2 puszki czerwonej fasoli
  • 3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 4 łyżki ketchupu z cukinii lub zwykłego ketchupu
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 300 mi bulionu
  • 1 papryczka chili
  • mielona ostra papryka
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz cayenne

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę czerwoną obrać i grubo posiekać. Czosnek obrać i drobno posiekać. Papryczkę chili wydrążyć z gniazd nasiennych i drobno posiekać. Na patelni rozgrzać olej, zeszklić cebulę, dodać posiekany czosnek i papryczkę chili, mielone mięso i koncentrat pomidorowy, zasmażyć. Dodać ketchup z cukinii, krojone pomidory z puszki i bulion. Potrawę zagotować, zmniejszyć ogień i gotować około 35 minut. Około 10 minut przed końcem duszenia dodać czerwoną fasolę osączoną z zalewy. Przyprawić solą, pieprzem czarnym i cayenne oraz ostrą papryką. Potrawę podawać z ryżem.

Smacznego !!!

 

Potrawka meksykańska z fasolą czerwoną.

czwartek, 12 listopada 2015

            W wakacje robiłam gnocchi - włoskie kluski na bazie ziemniaków. Bardzo podobne do naszych kopytek. Tamte kluski zrobiłam w sosie z białym winem, pomidorkami i mozzarellą. Bardzo mi zasmakowały i teraz postanowiłam ugotować również gnocchii, ale tym razem twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką. Kluski wyszły bardzo pyszne. Smakowały naprawdę smacznie z sosem, który idealnie do nich pasował. Zainspirowałam się przepisem z gazetki "Moje gotowanie", oczywiście zmieniając kilka składników. Życzę smacznego i pozdrawiam serdecznie.

 

Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką.

GNOCCHI TWAROGOWE Z SOSEM POMIDOROWYM, CUKINIĄ I PAPRYKĄ.

          Składniki na 2 - 3 porcje:

Kluski:

  • 180 g twarogu chudego
  • 180 g mąki pszennej + do podsypania
  • 120 g serka ricotta
  • 2 jajka

Sos pomidorowy:

  • puszka krojonych pomidorów
  • mała cukinia
  • mała czerwona papryka
  • 1 cebula szalotka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz czarny
  • papryka ostra 
  • 2 łyżki natki pietruszki pokrojonej

          Sposób przyrządzania:

            Cebulę szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Czosnek obrać i pokroić na drobno. Cukinią umyć i pokroić w ćwiartki. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w niewielkie paseczki. Na patelni rozgrzać oliwę i smażyć na niej cebulę, cukinię i paprykę. Potem dodać posiekany czosnek, chwilkę przesmażyć i dodać pomidory z puszki. Doprawić solą, pieprzem czarnym i papryką ostrą. Całość dusić na małym ogniu przez około 20 - 25 minut. Sos posypać posiekaną natką pietruszki i wymieszać. Ser biały przetrzeć przez sito. Mąkę, biały ser, ricottę, jajka włożyć do dużej miski i zagniatać ciasto dłońmi przez około 3 minuty. Blat posypać mąką, przełożyć ciasto i jeszcze zagnieść, tak aby ciasto odstawało od rąk (dodać jak najmniej mąki, bo kluski będą twarde, konsystencja klusek, jak na kopytka). Z ciasta odrywać kawałki i formować z nich wałki szerokości około 1,5 cm i spłaszczać je. Wałki pokroić na kawałki o długości około 2 cm, ułożyć na posypanym mąką blacie, aby się nie posklejały i zrobić wzorek widelcem. Zagotować wodę w dużym garnku, dobrze ją osolić. Kluski wrzucić do wrzątku, mieszać i poczekać, aż wypłyną na powierzchnię. Gotować około 4 - 5 minut od momentu wypłynięcia. Ugotowane kluski polać sosem pomidorowym.

Smacznego !!!

Tutaj podaję link do Gnocchi na białym winie, jeśli ktoś byłby zainteresowany :-).

 

Gnocchi twarogowe z sosem pomidorowym, cukinią i papryką.

niedziela, 22 lutego 2015

             Ciecierzyca (cieciorka, groch włoski) to roślina strączkowa, która posiada liczne właściwości zdrowotne. Pochodzi z Bliskiego Wschodu. W kuchni arabskiej wykorzystuje się cieciorkę do przyrządzania humusu i falafeli, a w Egipcie traktowana jest jako afrodyzjak, ponieważ działa pobudzająco. Ciecierzyca zawiera aż 25% białka, które w diecie wegetarian staje się głównym źródłem tego związku dla organizmu. Jest bogata witaminy C, B1, B2, B3, B6, A, K oraz kwas foliowy, a także minerały: wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód i cynk. Zapobiega zaparciom, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci, sprzyja odchudzaniu, obniża ciśnienie krwi i poziom "złego" cholesterolu. Ciecierzyca może także zapobiec wystąpieniu cukrzycy, ponieważ zawarty w niej błonnik stabilizuje poziom cukru we krwi, a tym samym obniża wchłanianie węglowodanów. To tyle teorii :).

Zupa z ciecierzycy jest pyszna i sycąca. Bardzo mi przypadła do gustu i mam zamiar zrobić ją nie raz. Zamiast ciecierzycy suchej można użyć tej z puszki, wtedy zupę mamy o wiele szybciej. Bardzo mi smakuje z makaronem i w tej wersji ją podałam. Najlepiej jeść ją po kilku godzinach, wtedy wszystkie składniki się "przegryzą" i będzie miała bardziej wyrazisty smak. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo warto!

 

Zupa z ciecierzycy

 ZUPA Z CIECIERZYCY.

          Składniki:

  • 250 g ciecierzycy
  • 1 mała cebula
  • kawałek białej części pora (około 5 cm)
  • ząbek czosnku
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 papryczka chili
  • puszka pomidorów w kawałkach
  • 2 łyżki domowej vegety
  • sól 
  • pieprz
  • tymianek
  • pieprz cayenne
  • 30 ml śmietany słodkiej 12%

          Sposób przyrządzania:

            Ciecierzycę zalać 1 l zimnej wody i odstawić na 12 godzin, najlepiej na całą noc. Po tym czasie przepłukać nasionka, przełożyć do garnka i zalać 1 l wody. Gotować z dodatkiem vegety około 1,5 godziny, aż ciecierzyca będzie miękka. Na oliwie przesmażyć drobno posiekaną cebulę i por pokrojony w półplasterki. Wrzucić także bardzo drobno pokrojone czosnek i papryczkę chili, przesmażyć chwilę, dodać pomidory i dusić około 10 minut. Całość dodać do ciecierzycy i gotować jeszcze około 10 minut. Część zupy z ciecierzycą (nie całą) przelać do osobnego wysokiego naczynia i zmiksować blenderem na krem. Dodać do reszty zupy. Zdjąć garnek z zupą z ognia i lekko przestudzić. Po tym czasie przyprawić solą, pieprzem cayanne i pieprzem oraz posypać suszonym tymiankiem i wlać śmietanę słodką. Zupę podawać z makaronem.

Smacznego !!!

 

Zupa z ciecierzycy

Tagi
Ważna informacja!
Zdjęcia prezentowane na tym blogu są moją własnością. Wykorzystywanie i kopiowanie zdjęć bez mojej zgody jest zabronione.
Moje przepisy znajdziecie tu:

Mikser Kulinarny - przepisy kulinarne i wyszukiwarka przepisów

przepisy kulinarne
Katalog Smaków - Przepisy kulinarne na każdą okazję i wyszukiwarka przepisów
myTaste.pl
rondel
Przyprawiony.pl - kolekcjonuj ulubione przepisy
zBLOGowani.pl

FlyB - Kulinaria
KobiecePorady.pl - Portal z poradami dla Kobiet